Гръцката полиция нападна членове на Народен Фронт в град Халкида

На 22 Август, гръцката полиция нападна членове на Народен Фронт – Турция, които са били на летен отдих в района на град Халкина, на остров Евбея разположен в егейско море.

Според информацията предоставена на представителството на Народен Фронт в Гърция, от началото на своя престой в района на Халкида, членовете на движението са били подложени на постоянен тормоз от страна на полицията. Полицаите напълно своеволно са възпрепятствали революционерите да използват изградените в района на град места за къмпинг, където членовете на движението са планирали да устроят летен лагер за почивка.

При последният опит на гръцката полиция да попречи на членовете на Народен Фронт да използват един от къмпингите около Халкида, революционерите са оказали съпротива, и са накарали полицаите да се изтеглят от мястото. Около 2 часа по-късно обаче, полицаите са дошли с подкрепление и са нападнали членовете на движението. При атаката са били задържани 2-ма души, които са били отведени в местното полицейско управление. Там полицаите за започнали да изтезават задържаните революционерите, като вследствие на това те има наранявания по гърбовете и главите.

Мястото на което са искали да лагеруват членовете на Народен Фронт е къмпинг отворен за всички, и въпреки че по същото време е имало доста хора на мястото, които свободно са го използвани, полицията не е позволила на революционерите да използват къмпинга както всички останали.

На следващият ден задържани са били освободени от полицията. Народен Фронт разпространи снимки на следите от мъчения по телата на двамата задържани.

В понеделник (26 Август), членовете на Народен Фронт, проведоха протестна акция срещу мъченията, пред гръцкото минситерство на вътрешните работи. По време на акцията те скандираха на гръцки език, лозунгите: „Единственият враг е империализмът!“, „Революционерите не са терористи, истинският терорист е империализмът!“.

По време на протеста бе прочетена протестна декларация, в която бе заявено, че използването на къмпинг и лагеруването е право на всеки, че репресиите на полицията и властта заради това, че къмпингуващите са революционери. В декларацията бе казано още, че гръцкото МВР действа своеволно и действията му са незаконни. Новото гръцко правителсто се опитва да се докаже като верен лакей на Американските империалисти, и прилага политиките на фашистка Турция, спрямо революционерите и прогресивните сили в Гърция.


Източник: halkinsesitv1.org