Фашистката власт в Турция възпрепятства освобождаването на тежкоболна полит.затворничка

Ясемин Карадаа, е една от хилядите тежкоболни политическите затворници в Турция. Тя е сред онези хора, чието състояние е най-тежко. Карадаа е на 50 години, тя живее само с един бъбрек, страда от мозъчен аневирзъм, като поради тази причина има реална опасност за живота й.

Според информацията предоставена от адвокатите й, в условията на затвора нейното здравословно състояние се е влошило, наблюдават се изтръпвания по тялото й. Те подчертават, че е необходимо Ясемин Карадаа незабавно да бъде освободена.

„Не искаме милост, а справедливост!”

Ясемин Карадаа

Адвокатите на политическата затворничка, заявяват че от месеци подадените от тях и от Ясемин Карадаа, молби до правосъдното министерство с искане тя да бъде освободено, напълно неоснователно получават отказ. Ясемин Карадаа е от доста години в затвора. Според действащите в момента закони в Турция, като се има предвид излежаните до сега от Карадаа, години в затвора, е напълно възможно тя да бъде освободена. В правната терминология, този процес се нарича „отлагане на изпълнението на присъдата”.

Но молбите за изпълнението на този процес, подавани както от Карадаа, така и от адвокатите от месец януари насам, отговорните институции излизат всеки път със следния отговор: „не може да бъде установено дали присъдата за която се иска да бъде отложена, не е била отлагана преди това.” По всичко личи, че политиката за убиване на тежкоболните полит.затворници продължава. Може би и Ясемин Карадаа ще бъде освободена, когато се достигне етап от развитието на нейните заболявания, от който вече няма да има връщане назад.


Източник: gercekhaberajansi.org