Работници от захарен завод в Турция, се борят за своите работни места вече 500 дни

Работниците от захарен завод собственост на Американската компания Cargill, се борят за своите работни места вече 500 дни. Група работници от завода на Cargill, край град Бурса, западна Турция, биват изхвърлени от работа защото стават членове на синдикалния съюз на работниците от хранително-вкусовата промишленост(Tek Gıda-İŞ).

След изхвърлянето си от работа работниците устройват палатков лагер пред завода, където денонощно протестират срещу незаконните според тях уволнения. Така 14-те работници прекарват 500 дни или повече от година и половина в протестни акции. От скоро те пренесоха протеста си пред централния офис на американската компания отговарящ за Турция, намиращ се в един от централните райони на Истанбул.

На въпроса, „Не е ли трудно да се протестира по този начин на улицата?”, синдикалистът Суат Карлъкая отговаря: ‘Естествено, че е трудно и то много”.

Карлъкая разказва още:

„Задоволяването на физиологичните нужди също е доста трудно. Трудно е и когато слънцето пече, и когато ни вали дъжд. Но ние тръгнахме по този път, ясно осъзнавайки тези трудности, и въпреки извървяхме този път до тук. Свикнахме да се борим по този начин. В момента водим съдебно дело, чрез което търсим правата си, вярваме, че ще го спечелим.

Нямаме проблем с изхранването, хората които идват да покажат солидарност със нас, също така споделят и хляба си с нас.”

„Очакваме всички да се солидаризират с нас”

Заводът на американската компания Cargill, започва да функционира през 1999 година, в град Орхангаази, близо до град Бурса, като от тогава произвежда захар на основата на царевично нишесте и фуражи за животни. Група работници от завода биват изхвърлени от работа защото стават членове на синдикалния съюз на работниците от хранително-вкусовата промишленост(Tek Gıda-İŞ). Работниците завеждат дело срещу компанията за възстановяване на работа, неотдавна съдът се произнесе с решение в полза на работниците, но компанията не призна решението на съда и в момента го облажва пред по-горна инстанция. Делото в момента е внесено в апелативен съд.

Основното искане на работниците е да бъде признато съдебното решение в тяхна полза и те да бъдат възстановени на предишните си работни места.

„Работниците можеха да отидат да работят в друг завод, но ако и там бяха потърсили правата си те отново щяха да бъдат изхвърлени от работа. Но вместо това те започнаха да се борят тук, срещу несправедливостта на която са жертва. Решението да се борим беше на всички ни.”

Синдикалистът Карлъкая, заявява, че единственото искане на него и колегите му е да се върнат на работа.

Ето какво разказва той за съдебното дело

„Вещото лице по делото, в своя доклад пред съда бе посочил, че работници са били изхвърлени от работа не защото не са спазили производствената норма, а заради това че са се организирали в синдикат. Съдът взе под внимание този доклад, и отсъди в наша полза. Съдът реши ние да бъдем върнати на работа да ни бъде изплатено обезщетение. Работниците спечелиха обезщетения вариращи от 4 нетни до 12 брутни работни заплати. Но нашето основно искане е да се върнем на работа.

Но работодателят обжалва решението на съда. Ние ще продължим да се борим. Когато извоюваме победа, тя няма да бъде само за 14 работници, а ще спечели и цялата работническа класа. Очакваме всички да се солидаризират с нас.”

Относно компанията Cargill

Компанията, която е един от монополистите в световен план в хранително-вкусовия сектор, е базирана в Американския щат Минесота, и е основана през 1865 година. Днес тя е компанията с най-голяма печалба в САЩ. Тя развива своите дейности в секторите на: храните, земеделието, финансите и промишлените стоки.

Cargill, започва да оперира в Турция, през 1960 след подписване на договор за партньорство с местна компания. През 1986 година тя продължава да работи в страната използвайки открито своето име. Днес тя има повече от 600 работници в градовете Анкара, Адана, Балъкесир, Бурса, Истанбул, Измир и Коджаели.

В Турция Cargill, произвежда следните продукти: производство и продажба на нишесте и подсладители, производство и продажба на растителни масла, производство и продажба на химически и био индустриални продукти под марката Олео, продажба на какао и шоколодави изделия, продажба на продукти за придаване на консистенция, сгъстители и т.н, фуражни смески за животни, производство и продажба на основни и специализирани смески.

Империалистическият монопол, е и един от „пионерите” в използването на ГМО и други спорни субстанции в своето производство. Монополът твърди, че „задоволява нуждите от хранителни продукти на цялото световно население”.

Източник: bianet.org