12 Септември 1980 – Проамериканската фашистка хунта идва на власт

В 04:00 часа на 12 Септември 1980 година, за народите на Турция започваше един мрачен период. Фашистките генерали в армията, бяха извършили преврат, като 12-Септемврийската фашистка хунта, която от тук насетне щеше да бъде запомнена с репресиите, убийствата, кланетата и мъченията беше завзела властта в цялата страна.

Марионетката на Американските империалисти, фашистка хунта от момента на идването си на власт, даде началото на една брутална и безпрецедентна атака срещу народа.

Страната сякаш беше окупирана от чужда войска. Булевардите, улиците бяха блокирани от танкове и БТР-и, навсякъде гъмжеше от войници. Центровете за мъчения започнаха да работят на пълен капацитет. С изключение на една шепа експлоататори-паразити, стотици хиляди хора от всички групи на обществото бяха изправени лице в лице с фашисткия терор. Хиляди хора бяха убити в следствие на мъченията, на сред улицата, и по планините. Стотици хиляди преминаха през центровете за мъчения, десетки хиляди бяха хвърлени в затворите. Политическите партии, синдикатите, обществените организации, сдруженията бяха разтурени, вратите им запечатани, като дейността им бе прекратена.

Защо империалистите и олигархията прибегнаха до използването на фашистката хунта?

В Близкият изток, властта на Шах-а в Иран бе срината, СССР се беше намесил в събитията в Афганистан, по това време регионът беше един своеобразен врящ казан. САЩ чиито интереси в Близкия изток бяха заплашени, имапе нужда от страна, която да запълни мястото на Иран, в разпадналия се „триъгълник“ Египет-Израел-Иран. Като се вземат под внимание следните факти: близостта до Близкия изток, мнозинството от мюслюманско население, втората по големина армия в НАТО, след тази на САЩ, и степента на зависимостта от Американският империализъм, превръщаха Турция в добър кандидат за тази задача. Но продължаваща в Турция борба за народно освобождение, представляваше сериозна заплаха за империализма и олигархията. Турция, в която борбите на народа бяха достигнали до такива мащаби, нямаше как да изпълни тази задача в Близкия изток, поставена й от САЩ. За да може тя да изпълни тази нова задача, първо трябваше да бъде смазана борбата на народа. Трябваше час по-скоро да бъде въстановена „политическата и икономическата стабилност“. Наложените от МВФ решения от 24 Януари 1980 година, защитаващи интересите на империализма и олигархията бяха взети именно през този период. Осъществяването на тази икономическа програма беше възможно само чрез прилагането на още повече репресии, терор и убийства. САЩ трябваше да решат, кой ще приложи тези политики на практика – тогавашният премиер Сюлейман Демирел или фашистките генерали в армията.

В тази обстановка на дневен ред излезе завземането на властта от фашистка хунта.

12-Септемврийската хунта прикривайки своя фашистки характер, създавайки си образ на безпристрастен съдник, чрез упражняваните от нея политики на репресии и насилие искаше да накара революционерите на капитулират и да сломи народа. Само по този начин можеше да осъществи исканията на империализма и олигархията, и да създаде фашистките институции чрез които да превърне това положение в перманентно състояние на държавата. Това беше планът на хунтатата.