Нова кампания на Народен Фронт-Турция: борба с наркоразпространението и дегенерацията

В края на миналият месец, Народен Фронт-Турция обяви началото на нова кампания за борба с наркоразпространението и дегенерацията. Разпространяваните от покровителстваните от фашистката власт мафиотски банди наркотици, насилственото склоняване към проституция, хазартът, алкохолизма и като цяло дегенерацията и деградацията сред обществото в южната ни съседка са сериозен проблем, пред който е изправено населението. Докато повечето леви и прогресивни организации в Турция, нямат адекватни политики по този въпрос, и вместо това предпочитат да стават част от борбите за надмощие между различните фракции на турската олигархия, марксистите-ленинистите от Народен Фронт-Турция, за пореден през последните 20 години подемат кампания, с която си поставят за цел веднъж за винаги да се преборят със зависимостта към наркотиците, насилствената проституция, хазарта и алкохолизма.

Основна движеща сила в тази кампания наред с членовете на движението, се явяват жителите на бедните и работнически квартали в Истанбул и останалите големи градове в Турция. За целите на кампанията, кадрите и симпатизантите на Народен Фронт започнаха създаването на Комитети за Борба с Наркотиците(на тур.ез. Üyuşturucu ile Mücadele Komiteleri). Те ще включват членове, симпатизанти на движението и жители на населеното място в който ще действа комитета. Тези комитети имат няколко задачи: – противодействие на разпространението на наркотици, работа с най-силно податливите към зависимости групи: децата и юношите, както и всички останали групи от обществото които могат да попаднат под влиянието на наркотиците, рехабилитация на вече зависимите хора и подпомагането им за връщане към нормалния начин на живот.

С цел популяризиране на кампанията до момента Народен Фронт издаде книга 464 страниците озаглавена „Борим се с наркотиците“, беше създаден канал във платформата за видео-обмен YouTube, където регулярно ще бъдат качвани видео материали на тема борба с наркоманията, помощ за родителите и близките на зависимите как да противодействат на зависимостта и др. Каналът носи името „Борба с наркоманията“(на тур.ез. „Üyuşturucu ile Savaş TV), като създаването му бе анонсирано в началото на този месец, очаква се първите предавания да стартират през следващите седмици.

Наред с активността в социалните мрежи и интернет пространството, движението организира и мероприятия на терен във връзка с новата си кампания.

На 7 Септември(неделя), в истанбулският квартал „Гаази“ бе проведена народна асамблея с участието на местни жители. Фашистката полиция се опита да попречи на провеждането на събитието, като постоянно обикаляше около мястото на провеждането на асамблеята. Според разкази на жителите на квартала полицаите са заплашвали хората отиващи за да участват в асамблеята като са правели всичко възможно за да им попречат да достигнат мястото.

Въпреки заплахите асамблеята беше проведена успешно, като интересът към нея бе голям, но поради малкото пространство в залата, не всички желаещи да участват успяха да присъстват на място. След приключаването на събитието член на Народен Фронт и млада революционерка от Младежка Федерация бяха отвлечени от полицията и насила натикани в брониран автомобил и отведени в местното полицейско управление. Докато са били в полицейският арест двамата революционери са били изтезавани, обиждани и заплашвани от полицаите. На следващият ден, двамата бяха изправени пред съда, който ги освободи под мярка подписка, като те са задължени да се разписват 3 дни в седмицата, в дирекцията на полицията.

В неделя(15 Септември), жители на истанбулския квартал „Икителли“ заедно с членове на Народен Фронт проведоха шествие срещу наркотиците и мафиотските банди. Пътят на шествието започнало пред местния молитвен дом, на няколко пъти бе препречван от 2 бронирани полицейски автомобила, като полицаите са отправяли заплахи и обиди по високоговорители. Въпреки опитите за провокации от страна на полицията, шествието е продължило по предварително планирания маршрут, участниците са скандирали лозунги срещу мафиотските банди и наркоразпространението.

През следващите седмици се планират и други събития в хода на кампанията.

Това не е първата кампания провеждана от Народен Фронт-Турция срещу бандитизма, наркоманията и дегенерацията. Още в средата на 2000-те години когато този проблем започва все повече да се изостря движението организира кампания за да мобилизира народните маси за борба срещу наркоманията и мафиотизацията щедро подкрепяни от фашистката власт в страната. Властта отговаря с репресии, при които са задържани множество членове на движението. Мафиотските банди пък убиват члена на движението Бирол Карасу.

През есента на 2013 година и през следващите 2014 и 2015 година, Народен Фронт отново мобилизира своите сили и масите на борба срещу наркоманията, която по онова време и към настоящият момент вече е наболял проблем на обществото, който държавата не само, че не иска да разреши, но дори точно обратното още повече задълбочава, чрез покровителстването на мафиотските банди в работническите квартали, като чрез това тя цели да противодейства на революционерите. Властта и наркобандите организират нападения и хайки за революционери, като в края на септември 2013 година, членът на Народен Фронт – Хасан Ферит Гедик беше прострелян смъртосно от мафиоти и почина от раните си в болница в Истанбул. В отговор революционерите обявиха пълна мобилизация, като създадоха сравнително добра мрежа от отряди на Народната милиция, които продължават да действат и към момента в бедните квартали. Именно те защитават народа от нападенията на бандите и в зависимост от силите с които разполагат организират и контра-атаки срещу мафията, като през 2014, 2015 и до към средата на 2016 година бяха успели напълно да изтласкат бандите от много от бедните квартали из Истанбул. През 2016 година бяха дадени 2 жертви в борбата с бандите: през април Кемал Делен, член на Народния Съвет в квартал „Икителли“ беше убит при въоръжено нападение на банди, милиционерът Реджеп Хасар пък загина месец по- късно при престрелка с наркобанди избухнала по време на щурм организиран от Народната Милиция срещу бърлога на мафиотските банди.

През 2018 година борбата срещу бандите продължи, като през май в Истанбул, народната милиция простреля наркодилър, който се е занимавал и със сводничество. През септември същата година, милиционерът Ибрахим Деврим Топ загина в престрелка с командоси на фашистката полиция.

С новата си кампания, Народен Фронт едновременно се стреми да покаже, че все още може да мобилизира народните маси за борба срещу фашистката държава и слугуващите й банди, а също така и да се опита да разреши този така важен за обществото проблем, който за съжаление приема все по-застрашаващи размери и в нашата страна България.

Използвани източници:

halkinsesitv1.org

gercekhaberajansi.org

архив на списание Yürüyüş(Поход)