Родители полит.затворник проведоха протестна акция пред турския парламент

Вчера родителите на политическия затворник Мустафа Кочак, който от 2 Юли насам провежда гладна стачка срещу осъждането му на доживотен затвор, на базата на фалшиви показания дадени от полицейски информатор, Зейнеп и Хаакан Кочак проведоха протестна акция пред входа на комплекса в който се намира сградата на турския парламент, в столицата Анкара.

По време на акцията си, двамата бяха облечени със символични погребални савани с надписи: „Искам справедливост за сина ми!“ и „Синът ми умира в името на справедливостта!“. Те са разпънали и трансперант със следния текст: „Синът ми провежда гладна стачка, с искане за честен съдебен процес. Вече 80 дни, синът ми гладува в името на спраедливостта! Искаме справедливост! – СЕМЕЙСТВОТО НА МУСТАФА КОЧАК“

Малко след началото на протеста Зейнеп и Хаакан Кочак са били задържани от полицаите охраняващи парламента. Полицаите са ги отвели в дирекцията на полицията на район Чанкая, където са им съставили актове за нарушаване на закона за митингите и демонстрациите. След медицински преглед, който е част от рутинната процедура по задържане, родителите на политическият затворник са били освободени от полицията.

Това не е първата акция проведена от родителите на Мустафа Кочак. През август те започнаха щафетна гладна стачка в подкрепа на неговите искания, а именно връщане за преразглеждане на делото и отмяна на доживотните присъди. В края на миналия месец, Зейнеп и Хаакан Кочак проведоха протестна акция на площад Таксим в центъра на Истанбул. В началото на този месец родителите на полит.затворника проведоха протест пред централата на съюза на адвокатските колегии в Турция, с цел да обърнат внимание на случая на сина си. Миналата седмица, двамата проведоха протест пред съдебната палата в Истанбул.

Междувременно стана ясно, че от 40 дни администрацията на затвора, в който се намира Мустафа Кочак не му дава витамин B1, който е необходимо да се приема по време на гладна стачка, с цел намаляване до известна степен на разрушителния ефект на глада върху човешкия организъм. Това създава реална опасност за живота на Мустафа, при все, че при гладни стачки при които не се приема този витамин, има реална опасност от по-бързото настъпване на смърт.

Източник: halkinsesitv1.org