Музикантите от група Йорум, не признаха забраната за концерт наложена от фашистката власт

На 12 Септември, фашистката власт в Турция, обяви че се забранява провеждането на концерта „Една песен е съпротивата“, който лявата музикална група Йорум, планираше да проведе на 14 Септември. Ден след обявяването на решението, с два бронирани автомобила полицаи са дошли в културен център „Айче Идиль Еркмен“, разположен в истанбулския квартал „Окмейданъ“(европейската част на града) за да връчат решението.

Като мотив за решението за забраняване на мероприятието, околийският управител на район Бейоглу в Истанбул, е изтъкнал това, че музикантите не са подали молба за разрешаване на провеждането на събитието, в областната управа на Истанбул.

Интересното в случая, е че концертът на 14 Септември, щеше да се проведе в зала „Ферхан Шенсой“ в централната част на Истанбул, в която в края на Май, групата проведе свой концерт на който присъстваха 700 души. В своя декларация относно наложената забрана, музикантите заявяват, че през май въпреки че не са подали молба за разрешение от областната управа, концертът им не е бил забранен и не е имало проблем събитието да се проведе.

Музикантите задават резонния въпрос, защо сега властта реши да забрани провеждането на музикалното събитие. Отговорът на този въпрос според тях е страхът на властта от народната подкрепа за гладната стачка провеждана от членовете на групата. С това те си обясняват наложената от околийския управител забрана.

Въпреки наложената забрана, членовете на Група Йорум, проведоха импровизирани концерти в два квартала на Истанбул. В европейската част на града музикантите изнесоха мини-концерт пред жителите на квартал „Чаян“, разположен в северозападната част на мегаполиса. Там в парка носещ името на революционера „Хюсеин Аксой“ местните жители имаха възможност да се докоснат от близо до творчеството на групата, и да поговорят лично с музикантите.

На отсрещния бряг на Босфора, пък мястото на концерта беше парка в кв. „Саръгаази“, разположен в югоизточната част на Истанбул. Тук музикантите изпълниха някои от най-обичаните песни на групата, превърнали се в класика в нейния репертоар.

И на двете места не се стигна до каквито и да било стълкновения. Чрез двата импровизирани концерта група Йорум, още веднъж показа, че независимо от забраните на фашистката власт, може да проведе концертите си.

Източник: halkinsesitv.1org