Съдът в Истанбул отказа да освободи две музикантки провеждащи гладна стачка

На 17 Септември, в съда в Истанбул се състоя заседание по делото срещу членовете на лявата музикална група Йорум. На делото като „обвиняеми“ присъстваха музикантките Бахар Курт и Хелин Бйолек, които от месец юни насам провеждат гладна стачка срещу репресиите на фашистката власт в Турция, срещу група Йорум.

По време на заседанието на съда, Бахар Курт беше на 99-тия, а Хелин Бйолек на 90-тия ден от гладната стачка. Въпреки напредналият стадии на гладния протест, фашисткия съд отказа да уважи искането на адвокатите на двете музикантки те да бъдат освободени, като отложи следващото заседание по делото за след 2 месеца и половина.

След като съдията по делото обяви решението си да бъде удължен срока за задържане под стража на Бахар Курт и Хелин Бйолек, Айгюл Билги, майка на Бйолек изрази своето възмущение със следните думи: „До следващото заседание има още цели 2 месеца и половина. Тези деца как да издържат до тогава? Какво толкова ви направиха тези деца?“

Събитията разиграли се по време на съдебното заседание са показателни за това, до къде е стигнала съдебната система в Турция. Макар и в условията на открита фашистка диктатура, все още в южната ни съседка рядко се срещат съдебни състави, като този който сляпо да следва инструкциите и заповедите дадени му от фашистката власт.

По-долу ще изброим някои от ключовите моменти от заседанието.

Съдът изслуша „защитените свидетели“

Т.нар. „защитени свидетели“ по делото не само че не дадоха ясни и недвусмислени отговори на въпросите на съда и адвокатите, но и в казаното от тях нямаше нищо, което да бъде използвано като доказателство срещу двете музикантки от група Йорум.

Първи бе изслушан „защитеният свидетел“ Гирай Текин, той участва в заседанието от затвора, чрез системата за видео-конферента връзка на турското правосъдно министерство.

Председателят на съдебният състав попита Текин, дали познава някой от обвиняемите по делото, той заяви, че познава само двама от тях.

След множество въпроси зададени от адвокатите на двете музикантки, Текин заяви, че от 2013 година насам постоянно е провеждал срещи с полицаи. След като „защитеният свидетел“ не отговор на част от въпросите зададени от адвокатите на защитата, те заявиха пред съда, че по процедура единствено обвиняемите имат право на мълчание, но не и лицата изслушвани в качеството си на свидетели.

След Текин, бе изслушан „защитеният свидетел“ на име Мустафа Арслан. На въпрос на съдията по делото, дали познава някой от обвиняемите, Арслан отговори че не познава никого.

Прокурорът по делото, поиска съдът да удължи срока на мярката задържане по стража, след което съдът се оттегли за почивка. По време на почивката, майката на Хелин Бйолек, Айгюл Билги, на въпрос на журналисти, заяви следното: „Съдебният процес от началото до края е пълен фарс. Но този път това е ясно за всички. Цялата истина е на лице. Те трябва да бъдат освободени.“

Действително нито съдът, нито прокуратурата не разполагаха с някакви доказателства, или мотиви с които да удължат срока на задържане на Бахар и Хелин.

Бахар Курт и Хелин Бйолек, прочетоха своите защитни пледоарии

По-долу публикуваме кратки откъси от защитните речи на Бахар Курт и Хелин Бйолек.

Първа думата взе Бахар Курт

От две години съм в затвора. Държат ме в единична, изолационна килия, в продължение на 24 часа на ми дадоха дори капка вода. Вашият съдебен състав 16 пъти удължава срока на задържането ми. На предното заседание по делото, на 27 Юни вие удължихте срока ни на задържане позовавайки се на същите мотиви. Ще ви разкажа, за някои мои преживявания в затвора, от тогава до сега. Защото вие сте пряко отговорни за това, което ми се случва. Тези случки засягат и вас. Сложиха ме в единична, изолационна килия. В продължение на 24 часа не ми дадоха дори една капка вода. В продължение на 2 седмици, аз не можех да пия вода. Аз разполагах само с литър и половина вода, която ми беше дадена от управата на затвора. Но заради гладната стачка на мен са ми необходими пет и половина литра вода.“

След нея, защитната си пледоария изнесе Хелин Бйолек.

Гледайки към съдебния състав, тя започна речта си думите: „Ще говорим и с телата си.“

Като продължи по следния начин:

Защо гладна стачка… Вие много от близо познавате, периода през който преминахме и който ни докара до тук. Мъченията които упражниха върху нас, заговорите планирани срещу нас… Ние изпитахме много и различни чувства тук. От две години сме тук. Народът има ли право на думата и да взема решения за собствената си съдба? Дори няма нужда да разискваме тази тема. В една правова държава основни принципи са правата и свободите на гражданите. Вие виждате ли нещо такова сега? Говоря за това, което е гарантирано от закона. Правото на събрания, митинги и шествия. Но използването на това право бива забранявано безброй пъти. Но за събития, чиито изход е ясен за всички, т.е. трудовите злополуки, авариите в минните галерии, за тях не бяха взети никакви превантивни мерки. Турция е далеч от това да бъде правова държава. Утре ще е сряда, третият ден от работната седмица, но за нас това няма да е така. Вие също носи отговорност за случващото се. Нашият гладен протест е насочен и срещу самата справедливост. Съдете ни, но честно и открито. Не знам дали тук, това ще бъде изпълнено но моето искане, е да възтържествува справедливостта.“

Заседанието продължи с пледоариите на адвокатите на защитата. Юристите заявиха, че срещу доверителките им няма други доказателства освен показанията на „защитените свидетели“, като един от тези „свидетели“ Джавит Йозкан след като напусна Турция, изпрати молба до съда в която разказва, че „показанията“ дадени от него са взети след упражняването на мъчения, шантажиране и заплахи от страна на полиция, като той е бил накаран насила да се подпише под текст изготвен предварително от агентите на силовото ведомство. В същата молба Йозкан, заявява че оттегля своите показания, и настоява от съда те да не бъдат признавани като валидно доказателство. Адвокатите на двете музикантки заявиха, че с оглед на времето прекарано от техните доверителки в затвора, следва те да бъдат освободени.

Съдът, както вече писахме, не уважи това искане на адвокатите и отложи делото, за декември.

Източник: по информация на информационна агенция „Истина“ (Gerçek Haber Ajansı).