Полицията в Анкара задържа университетска преподавателка бореща се срещу чистките на фашистката власт

Във времето когато, фашистката власт в Турция изхвърляше от работа хиляди хора със своите наредби-закони, в период в който никой дори не смееше да говори открито против репресиите заради страха от извънредното положение въведено през лятото на 2016 година, университетската преподавателка Нурийе Гюлмен, държейки в ръце плакат гласящ: „Искам своето работно място обратно!“ излезе пред статуята посветена на човешките права, разположена на пешеходния булевард „Юксел“ в центъра на турската столица Анкара. Така на 9 Ноември 2016, тя постави началото на съпротивата срещу репресиите на фашистката власт, в един от най-мрачните периоди в историята на южната ни съседка.

Вчера Нурийе Гюлмен, която от няколко месеца не беше участвала в продължаващият вече близо 3 години протест на бул. „Юксел“, отново излезе да протестира на същото място, от което започна нейната борба през есента на 2016 година. Само няколко мига по-късно дузина полицаи от отряда за борба с безредиците и цивилни полицейски агенти обкръжиха Гюлмен и я задържаха.

По думите на самата Гюлмен, тя започна протестната акция на булевард „Юксел“ преди 3 години, за да се превърне в една свещ която да озарява мрака. Но за много кратък период от време, ефектът от тази акция постигна много по-голям ефект от колкото тя самата очакваше. Благодарение на подкрепата от множество и най-различни групи от обществото, и на присъединилите се в последствие към протеста държавни служители жертви на чистките, а именно учителката Аджун Карадаа, бившата общинска служителка Наазан Бозкурт, учителят Мехмет Дерсулу, и разбира се и чрез гладната стачка която Нурийе Гюлмен и началният учител Семих Йозакча проведоха през 2017-2018 година, борбата срещу чистките на фашистката власт се разрасна и обхвана цялата страна. В различни части на Турция започнаха протестни акции на държавни служители жертви на чистките.

Така до голяма степен издаването на нови наредби-закони и изхвърлянето от работа на държавни служители беше прекратено. Само за 1 година по силата на наредбите-закони от работа бяха изхвърлени 155 000 държавни служители в цяла Турция, но благодарение на протеста започнат от Нурийе Гюлмен, до ден днешен този брой почти не се увеличил.

Ненавистта им срещу Нурийе е толкова голяма, колкото и силата на протеста на булевард „Юксел“

Чистките започнати в държавната администрация по силата на издаваните от фашистката власт наредби-закони, и опитите за създаване на атмосфера на страх и отчаяние сред народните маси бяха възпрени от Нурийе. Поради тази причина властта и нейните слуги изпитват огромна ненавист и враждебност спрямо Нурийе, заради ролята ѝ на инициатор на протеста. Тази ненавист е голяма колкото и силата на протеста започнат от Нурийе. Но и страхът им от нея е голям също толкова, колкото тази ненавист.

Фашистката власт направи всичко по силите си за да унищожи съпротивата започната от Нурийе, която обхвана цялата страна. От началото на протеста ѝ преди 3 години, те задържаха, изтезаваха, глобяваха, хвърляха в затвора Нурийе. Докато тя подсъдима по делото срещу нея, страхът на властта от протеста на бул. „Юксел“ си пролича в обвинителния акт. В него се казваше, че тя началният учител Семих и останалите им съмишленици се опитват да създадат нова вълна от протести, подобна на тази за парка Гези в Истанбул, през лятото на 2013 година. Това показва, че властта все още вижда във всеки протест, превърналото се в неин кошмар Юнско народни въстание от 2013. Тези думи в обвинителният акт, са признак и за политическата сила на борбата започната от Нурийе Гюлмен.

Да страхуват се. Защото Нурийе представляваше опасност за тях. И тя все още е такава. Това си пролича и при вчерашното ѝ задържане от полицията. Преди 2 дни, Нурийе която от месеци не е участвала в протеста, заяви че има опит за заговор подготвят срещу нея от фашистката власт, с който се цели да тя бъде хвърлена в затвора.

Днес тя вървеше към малкия площад, скандирайки: „Не ме е страх от вас!“, така както бе отишла тям преди 3 години носейки плаката с надпис: „Искам своето работно място обратно!“.

И беше задържана от полицията.

По време на прегледа в болницата, който е част от рутинната процедура по задържане, е изпратила поздрави на всички ни.

По-късно бе съобщено, че след това полицаите са поискали да я отведат в централата на политическата полиция.

Източник: Gerçek Haber Ajansı(Информационна Агенция Герчек / „Истина“ /)

Видео показващо момента на задържането на Нурийе Гюлмен от фашистката полиция