Нео-колониалната и зависима от Америка, Турция нахлу в Сирия като окупатор

Освобождението на народите на Сирия е борбата срещу империализма!

Народите на Сирия ще продължат да се борят срещу окупацията. Така както се съпротивляваха срещу Американския империализъм и неговите банди, така ще се съпротивляват и срещу слугуващата на Америка ПСР и нейната окупационна операция.

Властта на ПСР в Турция, нахлу на територията на Сирия, давайки начало на отдавна желаната от нея окупационна операция. Фашистката власт на ПСР носи характера на един типичен окупационен корпус в Сирия.

Още от първите дни на окупацията, започнаха да избиват Кюрдския народ, появиха се новини за извършените жестоки мъчения и рязането на глави. Тази армия е армия на фашистката власт, тя е армия на НАТО. Нейният характер на окупационна сила, на палач и масов убиец се дължат именно на този факт. Офицерите на тази армия, получиха своето образование във военните училища на НАТО. Тоест това, което определя характера на военната агресия, е това че тя е армия на империализма.

Нахлуването на турската армия в Сирия, и започването на масови убийства насочени срещу кюрдския народ не е нещо независимо от волята на империализма. Властта на ПСР, не се осмели да окупира Сирия, преди Американските империалисти да обявят решението си за „изтегляне“.

Докато Американските знамена се вееха над лагерите на Кюрдските националисти(има се предвид силите на YPG;бел.прев.), ПСР не смееше да ги бомбардира. Това показва за нас, че политиките на ПСР не са независими от волята на империалистите, и че нейното нахлуване днес на територията на Сирия, е под техен контрол.

Разбира се, че това е само един от аспектите на темата. Същността на въпроса се корени в политиките на империализма спрямо Близкия Изток, и това чрез кого и по какъв начин той ги прилага на практика. Във т.нар. „Разширен план за Близкия изток“ на САЩ има място както за Кюрдските националисти, така и за ислямистки организации като ИДИЛ, но също така и за лакейски правителства като това на ПСР, и за страни като Египет и Израел. През последните години Кюрдските националисти бяха използвани в този проект, като по техен адрес бяха сипани много хвалебствия и техният образ в медиите бе старателно и грижливо създаван през това време.

Чрез военни помощи изразяващи се в конвои от хиляди тежкотоварни камиони с оръжия, парични помощи, Кюрдският народ бе превърнат в част от политиките на Американските империалисти. Конкретният израз на тези политики може да бъде обобщен с думите:

Докато ние дадохме 11 хиляди жертви, нито 1(един) Американски войник не загина.“

Това каза неотдавна Салих Мюслим, един от лидерите на кюрдите в Сирия. Това е много разтърсващо признание. САЩ избягаха от Виетнам, оставяйки зад гърба си хиляди загинали свои войници. Ковчезите изпращани от Виетнам в Америка, породиха у Американския народ мисълта: „Какво търсим ние на другия край на света?“. Тези размисли породиха анти-военното движение в САЩ и много други страни по света.

Американският империализъм си взе поука от това, и установи, че за неговите интереси е много по-удобно да се пролива кръвта на лакеите създадени от него, от колкото на собствените му войници.

Американските империалисти, използвайки Кюрдското националистическо движение в Сирия в контекста на тези политики, като способствайки за това да се пролива кръвта на Кюрдския народ, вместо на Американските войници, предотврати и възникването на вътрешна опозиция срещу войната, в собствената си страна.

Америка ни предаде, измени на Кюрдския народ“, казва Кюрдското националистическо движение.

САЩ НИКОГА НЕ СА БИЛИ ПРИЯТЕЛИ НА КЮРДСКИЯ НАРОД! САЩ НЕ СА ИЗМЕНИЛИ, И НЕ МОГАТ ДА ИЗМЕНЯТ НА КЮРДСКИЯ НАРОД. САЩ ИЗПОЛЗВАХА КЮРДСКОТО НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ, В ПОЛЗА НА СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ, И ДНЕС ОТНОВО ГО ИЗПОЛЗВА МАКАР И ПОД ДРУГА ФОРМА, ПРЕВРЪЩАЙКИ ГО В МИШЕНА ЗА АГРЕСИЯТА НА ФАШИСТКА ТУРЦИЯ.

УТРЕ КОГАТО ИНТЕРЕСИТЕ ИМ ГО НАЛОЖАТ, ТЕ НЯМА ДА СЕ ПОКОЛЕБАЯТ ДА ГО ИЗПОЛЗВАТ ОТНОВО!

САЩ взеха решение да се изтеглят от Северна Сирия. След обявяването на решението, Кюрдското националистическо движение заяви, че „САЩ предадоха Кюрдския народ, като го превърнаха в мишена за агресията на Турция, това не е етично.“

От тези думи още веднъж виждаме, че очите на национализма са слепи. Тази слепота не им позволява да дефинират ясно позицията си по отношение на империализма. Те не могат да видят нищо, относно политиките, интересите и целите на империализма. Защото интересите на империалистите са, да бъдат експлоатирани ресурсите на народите по света. Интересите на никой народ, не могат да си съвпадат с интересите на империализма.

Империализмът никога не съблюдава интересите на народите. От гледна точка на класовото разделение, това е невъзможно. Дори когато покаже, своето „най-миловидно“ лице, през него прозира враждебността и ненавистта му срещу народите. Кюрдското националистическо движение, което отказваше да види тази истина, следваше погрешна политика още от самото началото, когато започна да си сътрудничи със САЩ.

Ние не сме канили Америка, за да влезе в Сирия. Ние сами си воювахме, както ние си знаем. Те търсеха сила, която хем щеше да воюва срещу ИДИЛ, хем нямаше да има връзки със Сирийския режим. Това бе и в наш, и в техен интерес. Така се създаде едно сътрудничество, което продължи 4 години, доверихме се едни на други, извоювахме исторически победи.“

(Салих Мюслим, един от лидерите на кюрдските националисти в Сирия, пред турската редакция на BBC, 8.10.2019)

Но тези „исторически победи“, които станаха възможни благодарение на Кюрдското националистическо движение, принадлежат само и единствено на Американските империалисти, които чрез него си осигуриха такива успехи, каквито не бяха постигали от 200 години насам.

Кюрдското националистическо движение, навлизайки в населените от араби региони на Сирия, се превърна в окупационна сила от името на Американските империалисти, като в зоните контролирани от него осигури изграждането на 29 бази за Американските войски. Използвайки названието „революцията в Рожава“, те се опитваха да покажат това като нещо симпатично и положително, но няма нищо такова, всичко това не е в интерес на Кюрдския народ!

Ето, САЩ се изтеглиха и Кюрдските националисти останаха без „закрила“. Отваряйки пътя на ПСР, за извършването на масови убийства срещу Кюрдския народ, по този начин те(САЩ) направиха крачка към това да спечелят отново ПСР и да укрепят „сътрудничеството си“ с фашистката власт в Турция. Тоест кръвта на Кюрдския народ продължава да бъде използвана от САЩ но под друга форма.

Империализмът на който се бяха доверили, отново ги изостави по средата на пътя. Разбира се, че тук става въпрос за отказа от това да се извадят необходимите уроци и поуки от историческия опит, който имат Кюрдските националисти. Защото да употребяват и захвърлят на страна своите лакеи, не е нова политика на империалистите. Дори в собствената история на Кюрдското националистическо движение, има много примери за това. Но Кюрдското националистическо движение не си изважда поуки от това положение, и повторно се поставя в услуга на политиките на империализма.

Това е достигнало до такава, степен, че те все още продължат да възлагат надежди на империалистическите политики на Тръмп, който се подигра както с Кюрдския народ, така и с всички народи по света, с думите: „Кюрдите не ни помага при десанта в Нормандия!“.

Основните причини, поради които Кюрдските националисти се поставят в услуга на политиките на империализма, са това че те не вярват в народа, и не се доверяват в неговите сили и способности. Поради това те търсят решението на всички проблеми, в сътрудничеството с „великите сили“. Но тази улица по която вървят е задънена, тя е едно блато. Кюрдското националистическо движение с всеки изминал ден все повече и повече затъват в това блато.

НАЦИОНАЛИЗМЪТ ДОКАЗА ОЩЕ ВЕДНЪЖ, ЧЕ Е УЛИЦА БЕЗ ИЗХОД!

КЮРДСКОТО НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ, КОЕТО СЕ ОПИТА ДА СЪЗДАДЕ „ДЪРЖАВА ПЛАЦДАРМ“ С ИМПЕРИАЛИСТИТЕ, КОЕТО ВЛЕЗЕ В РОЛЯТА НА НАДЗИРАТЕЛ, ВЕЧЕ НЯМА НИЩО ОБЩО С ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА КЮРДСКИЯ НАРОД!

След като Америка обяви че се изтеглят от Сирия, в изявлението направено от името на кюрдските отряди YPG, беше заявено че под техен контрол остават затвори, в които се намират 10 000 бойци на ИДИЛ, и лагери в които живеят близо 70 000 души техни близки.

Ето това е ролята, възложена от империалистите на Кюрдското националистическо движение в Сирия. Ролята определена от империалистите на Кюрдските националисти, е да бъдат: НАДЗИРАТЕЛИ!

Това е голям срам и унижение за Кюрдския народ. Но за Кюрдското националистическо движение това не е така, те не изпитват никакви опасения, когато толкова безочливо заявяват горепосочените данни. Защото слугинажа им на САЩ до такава степен е легитимиран вече, че те открито могат да говорят за всички своите лакейски деяния.

Ето това представлява „революцията в Рожава“(северна Сирия; бел.прев.), за която онези които са под влиянието на Кюрдското националистическо движение и неговите политики, сипеха безброй хвалебствия и изтъкваха нейните суперлативи. „Революцията в Рожава“ не можа да премине в нищо друго отвъд, надзираването на затвори в услуга на империализма. Дори нещо повече тя все още вижда освобождението в империализма.

Наричайки това „революция“ лъгаха народите, атакуваха Марксистите-Ленинистите, социал-революционерите и всички несъгласни с тяхната лъжа. Заради това, че турската лява музикална група Йорум, не смята за „революция“ случващото се в Рожава, Кюрдските националисти окупираха сцената по време на неин концерт в Измир, изпочупиха музикалните инструменти и техниката, изпокъсаха и настъпваха многократно портретите на Джаанан Кулаксъз, една от революционерките загинала в Голямата Смъртна Гладна Стачка срещу изолационните затвори в Турция през периода 2000-2007 година.

Опитаха се да накарат всички да одобрят и подкрепят слугинажа в полза на империализма. Чрез тези свои политики те успяха да установят своето трайно влияние върху опортюнистите и реформистите, които са лишени от идеологическа яснота, идеологическа решителност, и идеологическа независимост. Но не успяха да накарат Марксистите-Ленинистите да приемат лъжата, че събитията в Рожава са революция.

Днешната картина още веднъж доказва какво всъщност се е случило в Рожава, показва че САЩ са възложили ролята на надзирател на затвори на Кюрдското националистическо движение в Сирия. САЩ нямаше да намерят друга сила, която толкова бързо да построи затвори и толкова лесно да постави под свой контрол главорезите от ИДИЛ, вътре в тях. Нямаше да могат да намерят друга сила, която толкова много да желае да умира в името на техните интереси.

ДОКАТО НЕ БЪДЕ СЛОЖЕН КРАЙ НА СЛУГИНАЖА В ПОЛЗА НА ИМПЕРИАЛИЗМА, ИНТЕРЕСИТЕ НА КЮРДСКИЯ НАРОД НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАЩИТАВАНИ.

КЮРДСКОТО НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ, Е ОТГОВОРНО ЗА ПРОЛИВАНЕТО НА КРЪВТА НА 11 000 НАРОДНИ ЧЕДА, В ИМЕТО НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ИМПЕРИАЛИЗМА.

РЕШЕНИЕТО НЕ Е В СЛУГУВАНЕТО НА ИМПЕРИАЛИЗМА, В БОРБАТА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ!

ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ Е РЕВОЛЮЦИЯТА, ОСВОБОЖДЕНИЕТО Е САМО В СОЦИАЛИЗМА!


Източник: списание Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Yürüyüş(Поход срещу Империализма и Олигархията), брой 143, от 3 Ноември 2019г., стр. 36-37.