Две леви музикантки провеждащи гладна стачка бяха освободени след решение на съда в Истанбул

Двама от членовете на турската лява музикална група Йорум бяха освободени след заседанието по делото срещу тях състояло се на 20 Ноември(сряда) в съдебната палата в Истанбул. Така след дълги месеци в затвора музикантките Бахар Курт и Хелин Бйолек, които от месец юни насам провеждат гладна стачка бяха освободени. Заедно с Курт и Бйолек бяха освободени и революционерите Фикрет Акар, Йелиз Кълъч и Дилян Улудаа, които бяха обвиняеми по същото дело образувано на базата на лъжливите показания на полицейския информатор и доносник Берк Ерджан.

Освободените през миналата седмица музиканти и революционери, бяха хвърлени в затвора преди около 2 години, след като срещу тях беше образувано дело на базата на лъжите и доносите на полицейския информатор Берк Ерджан. Лъжливите „свидетелства“ на Ерджан бяха използвани от политическата полиция, фашисткия съд и прокуратура на властта в Турция, за да бъдат хвърлени в затвора повече от 200 души сред които адвокати, учители, здравни работници, музиканти, студенти, гимназисти, работници, като общото между всички тях бе тяхната борба срещу фашистката власт в Турция.

Делото по което бяха обвиняеми Бахар Курт и Хелин Бйолек продължаваше вече 7 поредни заседания, като на 20 Ноември съдът постанови освобождаването на всички подсъдими.

Членовете на група Йорум, не си замълчаха пред този заговор организиран от фашистката власт с помощта на доносника Берк Ерджан, заради чиито фалшиви показания в затвора бяха хвърлени много от членовете на групата, както и служители на културен център «Айче Идил Еркмен», в който Йорум развиват своята дейност от дълги години. За да изразят своят протест срещу заговора на властта, музикантите от групата започнаха гладна стачка в средата на месец Май тази година. Тя преминава под две форми – щафетна и безсрочна, като членовете на групата които са на свобода се редуват през определен период от време провеждайки гладна стачка, а тези от тях които са все още в затвора провеждат безсрочна гладна стачка от месец юни насам.

Към момента в безсрочна гладна стачка са членовете на група Йорум: Бахар Курт, Хелин Бйолек, Баръш Юксел, Ибрахим Гьокчек и Али Араджъ. В деня на своето освобождаване Бахар и Хелин бяха съответно в 161 и 153 ден от гладната стачка.

Въпреки всички писмени молби отправени от двете музикантки до администрациите на затворите, в които се намират и до турското правосъдно министерство, да бъдат транспортирани при безопасни за тяхното здраве условия до съдебната палата, това тяхно искане не беше уважено, и те бяха доведени в съда миналата сряда в брониран микробус на жандармерията, който по своята същност е едно подвижно средство за мъчения.

Малката съдебна зала не можа да побере всички, които се застъпиха за Бахар и Хелин

Заседанието по делото отново се проведе в малка и тяхна зала на съдебната палата в Истанбул. Поради тази причина се наложи много от хората дошли за да изразят своята солидарност с членовете на група Йорум, и за да покажат своята подкрепа за техния протест срещу несправедливостта, да останат извън залата.

На делото бяха дошли майката на Бахар Курт, Нагехан Курт която от седмици провежда гладна стачка в знак на солидарност и подкрепа за исканията на дъщеря си, Айгюл Билги майката на Хелин Бйолек, адвокатите от Правно Бюро на Народа и Сдружението на Прогресивните Юристи, университетската преподавателка Нурийе Гюлмен и учителката Аджун Карадаа, които от 3 години се борят срещу чистките в държавния сектор предприети от властта, хора на изкуството, интелектуалци, младежи от структурата на основната опозиционна Републиканска Народна Партия(Cumhurıyet Halk Partisi) в Истанбул, представители от Народните Съвети на бедните квартали на турския мегаполис, прогресивни студенти, както и членове на Сдружението за взаимопомощ и солидарност на семействата на политическите затворници(TAYAD).

Прокурорът до делото обжалва решението на съда за освобождаването на подсъдимите

На делото гледано от 35. наказателен състав на съда в Истанбул, в своите защитни речи членовете на група Йорум и останалите трима революционери обвиняеми по делото, още веднъж показаха че то не нищо друго освен един заговор целящ задушаването на борбата на народа. Те още веднъж осъдиха неправдата и несправедливостта. По време на делото, от подсъдимите в залата присъстваха само Хелин Бйолек, Фикрет Акар и Йелиз Кълъч, а Бахар Курт и Дилян Улудаа участваха в заседанието чрез системата за видео-конферетна връзка от затворите, в които се намират.

В своята защитна реч Бахар Курт заяви следното:

„Аз не бих искала да произнеса тази реч чрез видео-конферетна връзка. Нито виждам, нито чувам какво се случва в съдебната зала. Още от самото начало аз искам да присъствам на делото в съдебната зала. За да използвам правото си на защита, аз съм готова да дойдат там, макар и с цената на мъченията, които ще бъдат упражнени върху мен.“

В речта си Курт, сподели и информация относно своето здравословно състояние.

Ребрата ми ме пронизват като ножове, имам проблеми със зрението. Аз правя всичко това напълно съзнателно. Защо един човек би си причинил това доброволно? Струва ли си? Струва си разбира се. Човекът не е същество, което единствено задоволява своите физиологични потребности. Човекът е същество, което създава ценности, създава изкуство, създава музика, същество което прави света по-красив.“

Съдът отхвърли искането на адвокатите на защитата за задълбочаване на разследването. В крайна сметка съдебният състав излезе с решение за освобождаване на всички подсъдими. Прокурорът на делото на свой ред заяви, че ще обжалва решението на съда.

Следващото заседание по делото бе отложено за 12 Февруари 2020 година.

Тези които правят песни могат да загинат, да бъдат хвърлени в затвора, но песните не умират.“

В своята защитна реч произнесена по време на съдебното заседание Бахар Курт, още веднъж направи някои препратки към историята, като заяви следното:

Тези които правят песни могат да загинат, да бъдат хвърлени в затвора, но песните не умират. Днес по улиците на Чили отново звучат песните на Виктор Хара, песните на Хара убит от диктатурата на Аугусто Пиночет. Виктор Хара загина, но неговите песни все още са живи.“

Освободените от затвора членове на група Йорум Бахар Курт и Хелин Бйолек, бяха посрещани от своите другарки и другари с думите:

Добре дошли, певци на нашата борба, наши цветя на съпротивата. Дойдохте с вашите топящи се тела, и надеждите си. Нашата съпротива расте в затворите. Едно по едно ще извоюваме правата си. Група Йорум не може да бъде хвърлена зад решетките.“

Бахар и Хелин продължават гладната стачка

Бахар Курт и Хелин Бйолек, които бяха освободени след съдебното заседание състояло се миналата сряда, продължат гладна стачка. Към днешна дата(27 Ноември) Бахар е на 169 ден, а Хелин на 160 ден от безсрочната гладна стачка.

Вчера двете музикантки посетиха своите другарки и другари в културен център «Айче Идиль Еркмен“, разположен в истанбулския квартал „Окмейданъ“. Там те бяха посрещани с добре дошли, след което Курт и Бйолек разказаха за условията при които протича съпротивата им, и подчертаха че продължават гладната стачка.

При съставянето на материала са използвани статии поместени на уеб сайта на информационна агенция „Истина“ / Gerçek Haber Ajansı /