Полицейски нападения срещу концерти на група Йорум в Германия и Турция

В края на миналата седмица, на 23 и 24 Ноември, за по-малко от 24 часа две културни мероприятия с участието на лявата музикална група Йорум в Истанбул и германският град Кьолн бяха атакувани от полицията в двете държави.

Първата атака срещу концерт на група Йорум, дойде от страна на полицаите-убийци на фашистката власт в Турция. В събота вечерта хората събрали се пред културен център «Джемил Джандаш» в истанбулския район Шишли, за концерт организиран с цел да се изкаже солидарност с борбата на група държавни служители срещу чистките предприети от фашистката власт страната след опита за военен преврат през 2016 година, бяха атакувани от полицаи от отряда за борба с безредиците.

При атаката бяха задържани общо 18 души, сред които университетската преподавателка Нурийе Гюлмен, която стана един от символите на борбата срещу чистките в държавния сектор в Турция, както и учители, адвокати, интелектуалци и студенти.

Организаторите на концерта от организацията Съвет на Съпротивата, бяха заявили миналата седмица своите намерения да проведат концерта планиран за събота въпреки забраната наложена от областния управител на Истанбул. От Съвета на Съпротивата бяха окачествили забраната като незаконна и не легитимна. Целта на мероприятието бе да се разкаже за несправедливостите с които се сблъскват държавните служители изхвърлени от работа по силата на издадените от властта наредби-закони през периода 2016-2017 година. Фашистката власт, която изпитва откровена неприязън и омраза срещу борещите се срещу чистките държавни служители не се задоволи само с налагането на забрана за провеждане на концерта, но и изпрати десетки полицаи за да задържат държавните служители и техните съмишленици.

Мъчения в ареста срещу задържаните от концерта в Истанбул

След задържането им в събота вечерта, с решение на дежурния прокурор срокът за задържане на 18-те души, беше удължен с 4 дни считано от събота.

Според информацията предоставена от адвокатите от Правно Бюро на Народа, въпреки изтичането на 4-дневния срок за задържане все още не са освободени от полицията. Вчера адвокатите са се срещнали със задържаните. Те разказват следното за срещата си с намиращите се в ареста на политическата полиция задържани.

„Здравейте приятели, днес се срещнахме с нашите доверители(клиенти), които вече 4 денонощия са в ареста на полицията заради нарушаване на закона за митингите и шествията. Днес(26.11.19) са се опитали насила да им вземат пръстови отпечатаци. Полицаите са започнали да нанасят удари с юмруци и ритници по всички, за които са сметнали, че ще им окажат съпротива при вземането на пръстови отпечатъци. Повалили са ги на земята и са натискали с крака ребрата и вратовете им. Ритали са ги, като на множество места по телата на задържаните има синини, отоци и болки. По време на мъченията за снемане на отпечатъци в стаята където е била извършвана процедурата са били по най-малко десетима полицаи, които са участвали в мъченията. В изтезанията са участвали и агенти на политическата полиция, те постоянно са казвали: «Хайде обадете се на адвокатите си, да пишат в туитър че ви бием» като са сипели ругатни и обиди. На университетската преподавателка Нурийе Гюлмен и на учителката Аджун Карадаа са казали: «Вие ли сте учители бе, сега се нищожества, вие сте хлебарки, ето така ще ви смачкаме сега.» като едновременно са ги удряли с ритници и са ги тъпчели. Полицаите са казвали също: „Сега сте наши роби ще се подчинявате». Има съмнения за натъртване по ребрата на Нурийе Гюлмен. Въпреки взетите пръстови отпечатъци задържаните все още не са отведени в болница за лекарски преглед, който е част от стандартната процедура по задържане.“

Вчера всички 18 задържани, бяха изправени пред съда, без да дадат показания пред прокурор. В крайна сметка съдът постанови тяхното освобождаване от ареста без да им бъдат повдигнати обвинения, и без да им бъде наложено някакво наказание. Естествено и това си има обяснение, полицията не иска следите от мъчения да бъдат описани в протоколите на съда, не защото полицаите ги е страх от съдебно преследване, а защото знаят че някой ден когато настоящата власт вече не бъде удобна на своите господари те ще бъдат изкупителни жертви на нейните престъпления.

Като цяло здравословното състояние на задържането по техните думи е добро, разбира се като се изключат от това болките от мъченията които бяха упражнени върху тях в последните 5 дни.

Германия забрани концерт на група Йорум в град Кьолн

По-малко от 24 часа след нападението срещу концерта в Истанбул, германската полиция нахлу в зала в град Кьолн, провинция Северен Рейн – Вестфалия, където трябваше да се проведе концерт на група Йорум, планиран за неделя следобед.

Десетки полицаи от специализираните сили на местната полиция (Bereitschaftspolizei) бяха дошли по думите им, за да попречат на провеждането на концерта забранен от прокуратурата. Веднага след пристигането си полицаите са започнали да проверяват документите за самоличност на всички намиращи се в залата.

Организацията на един концерт не е никак лесна задача, тя изисква полагането на голям труд и усилия, като те започват месеци преди датата на неговото провеждане. Германската държава, която се надпреварва по репресии и забрани с фашистката власт в Турция, при всяка удобна възможност показва своята враждебност спрямо група Йорум.

Дори фашистката власт в Турция, обявява своите забрани за провеждане на дадено мероприятие няколко дни преди провеждането на събитието, но Германската държава действа изключително своеволно в това отношение и не признава никакви законови норми. Концертът бива забраняван само няколко часа преди неговото провеждане, по този начин се дава възможност наложената забрана да бъде обжалвана пред съответните институции.

Германската държава, която изпитва остра неприязън срещу революционерите от Турция, само 2 часа преди началото на концерта нахлу с десетки свои полицаи в залата, където трябваше да се проведе той, които заявиха че концертът е забранен. Мероприятието, което трябваше да се проведе миналата неделя, бе част от кампанията за солидарност с провеждащите от месец юни насам гладна стачка членове на група Йорум в Турция, и политическият затворник Мустафа Кочак, който вече месеци наред е в Смъртна Гладна Стачка срещу наложената му несправедлива доживотна присъда.

Германската полиция щателно направи снимки на тениските, гривните, музикалните албуми и книги подредени на щандовете в залата, както и карикатурите, и изображенията отразяващи гладните стачки на членовете на група Йорум и революционерите в Турция.

Полицаите часове наред държава буквално като заложници намиращи се в залата хора на изкуството и музикантите от група Йорум, като проверяваше документите им за самоличност. Не задоволили се с това, германските полицаи отправяха и заплахи, че ще арестуват всеки който откаже да им се подчини, като накрая изгониха от залата намиращи се в нея творци.

Германската държава, която няма нищо против концертите и мероприятията организирани от нацисти, расистки и ксенофобски организации, по една или друга причина разглежда концерта на група Йорум като „заплаха за обществения ред.“

Не можаха да заглушат група Йорум

Въпреки натиска оказван им от намиращите се на място полицаи и представители на местните власти, музикантите от група Йорум и техните приятели хора на изкуството, изнесоха близо 3 часов концерт пред затворените врати на залата. В края на концерта в своя реч те изразиха своя протест срещу наложената от германската държава забрана за провеждането на концерта.

Арестуваха“ и карикатурите

Освен музикантите от група Йорум, както вече споменахме на концерта миналата неделя присъстваха и хора на изкуството сред които карикатуристи, художници, музиканти и театрални актьори от Германия и други европейски държави, които бяха дошли за да подкрепят борбата на членовете на групата в Турция, които от месеци провеждат гладна стачка.

Един от тези творци бе карикатуристът Исмаил Къзъл Доан, който от дълги години практикува това изкуство и живее в емиграция в Белгия. Германската държава обаче не позволи на Доан и останалите интелектуалци да изразят своята солидарност с групата. Той както останалите свои колеги отказаха да предадат творбите си на германската полиция. Въпреки това обаче те бяха иззети и се оказаха на практика „арестувани“ от полицията, заедно с останалите вещи намиращи се в залата при нахлуването на полицията.

В своя профил в социалната мрежа фейсбук, Доан заяви, че карикатурите му са „арестувани“, като още веднъж обяви своята категорична подкрепа за група Йорум въпреки репресиите на германската държава.


Използвани източници: halkinsesitv1.org и gercekhaberajansi.org