Справедливост за Даниела Караско – уличната актриса убита от жандармерията в Чили

Протестите в Чили започнали през октомври тази година, продължат и към днешна дата. Макар и правителството на страната да се опитва да потуши справедливото недоволство на народа, с обещания за изготвяне и приемане на нова конституция, протестите не стихват. Същевременно силите за сигурност на властта продължават със своите брутални атаки и репресии срещу участниците в продължаващото повече от месец Народно Въстание.

Според известните до момента данни, при протестите загинаха 23 души, а най-малко 2 хиляди бяха ранени.

Последният случай на брутално убийство извършено от силите на фашистката власт, което разгневи народа бе това на 36-годишна жена на име Даниела Караско. Даниела, която е пантомим беше участничка в протестите. За последно тя е видяна на 19 Октомври, когато войници я арестуват при един от протестите в град Сантяго. Ден по-късно на 20 Октомври, безжизненото ѝ тяло е намерено окачено върху метална ограда. Властите са се опитали набързо да потулят случая представяйки го като самоубийство. В тази връзка набързо е изготвен и доклад от аутопсия от държавни съдебни лекари, които подкрепят лансираната от властите теза.

Но участниците в протестите започват кампания под надслов: „Справедливост за Даниела!“. Според информацията изнесена от участници в протестните акции, Даниела първо е била изтезавана, след това изнасилена и накрая убита. Протестиращите споделят, че силите на фашистката власт са извършили това брутално убийство за да всеят страх сред народа.

Източник: Gerçek Haber Ajansı / Информационна агенция „Истина“ / gercekhaberajansi.org