Стодневният глад на един работник – историята на Махир Кълъч

Махир Кълъч, е само един от 258-те работници от предприятието за комунални услуги към Голяма Градска Община – Измир(на тур.ез. Izmir Büyükşehir Belediyesi изхвърлени от работа през лятото на 2017 година, заради това че са завели дела за назначаване на постоянен трудов договор и премахване на статута им на временно наети работници. Но въпреки, че работниците сред които и Махир, печелят делата кметът на Измир, който е избран от листата на основната опозиционна партия в Турция – Републиканската Народна Партия(на тур.ез. Cumhuriyet Halk Partisi), не се поколебава да ги лиши от работните им места.

Срещу тези незаконни уволнения, Махир и 8 негови приятели също работници като него, избират борбата. В средата на ноември 2017 година те започват ежедневна седяща стачка пред сградата на голяма градска община – Измир. По време на този протест, Махир провежда своята първа гладна стачка от общо 3 през последните 2 години, която продължава 164 дни. В резултат на тази упорита борба на него и приятелите му беше дадено обещание от представителите на Републиканската Народна Партия, че ще започнат работа в предприятието за комунални дейности към администрацията на район Каршъяка в Измир, като това обещание беше официално записано и в специален проток, под който стояха подписите на множество леви и прогресивни организации.

Но въпреки, че от подписването на протокола бяха минали месеци, Махир така и не беше назначен на работа, и така се разбра че Републиканската Народна Партия не е изпълнила обещанието си. Така Махир вместо да се примири с това, че е бил излъган от буржоазията, той започва нова седяща стачка, този път пред централата на партията в столицата Анкара. По време на протеста започнал като седяща стачка и превърнал се в гладна стачка, Махир многократно беше задържан и бит от полицията. Пред съпротивата на Махир, когото не бяха успели да сломят чрез полицейския терор, представителите на Републиканската Народна Партия, отново избраха да използват лъжата и измамата. Така председателката на областния съвет на партията в Истанбул – Джаанан Кафтанджъоглу обеща, че ще се постарае да разреши проблема. След това нейно обещание започва серия от срещу между адвокатите на Махир Кълъч и тези на Джаанан Кафтанджъоглу. В резултат на срещите се постига съгласие за изпълнението на две основни обещания, а именно:

1- Изплащане на всички дължими възнаграждения и обезщетения на Махир Кълъч.

2 – Временното му назначаване на работа в предприятието за комунални дейности към администрацията на район Чиигли, общ. Измир. След провеждането на местните избори на 31 Март 2019 година, преназначаване на работа в съответното предприятие към голяма градска община – Измир. Това условие щеше да бъде изпълнено случай, че бъде избран друг кмет, различен от Азиз Коджаоглу, по време на чиито мандат Махир и приятелите му бяха изхвърлени от работа, и който категорично отказваше да ги възстанови на работните им места. Ако Азиз Коджаоглу беше преизбран за втори мандат като кмет, Махир щеше да продължи да работи към район Чиигли.

През този период(началото на 2019 година), Махир многократно е посещавал администрацията на район Чиигли, за да започне работа в предприятието за комунални дейности, но той така и не започна работа там. Адвокатът на Джаанан Кафтанджъоглу беше информиран за тези събития, като отговорът му беше „не се притеснявайте всичко ще бъде наред.“ След провеждането на местните избори на 31 Март 2019 година, бяха правени многократни опити за контакт, с адвоката който водеше преговори за преназначаването на Махир, в предприятието към голяма градска община на Измир, но така и не беше постигнат положителен резултат в тази посока. При така създалата се обстановка, се провежда лична среща между Джаанан Кафтанджъоглу и Махир Кълъч неговите адвокатите му. По време на тази среща Кафтанджъоглу е заявила, че не обещавала нищо на Махир, на свой ред той е заявил че не му остава нищо друго освен отново да се бори за работното си място, в отговор Кафтанджъоглу е демонстрирала арогантно поведение казвайки: „ами борете се, аз харесвам борбените хора.“

Махир бива изхвърлен от работата си в комуналното предприятие на район Чиигли, малко след провеждането на местните избори. В отговор на това действие, през месец май тази година, Махир Кълъч започна седяща стачка пред сградата на областния съвет на Републиканската Народна Партия в Истанбул. От средата на август до момента той провежда безсрочна гладна стачка, като въпреки сериозните здравословни проблеми от които страда заради продължителното гладуване, той не се отказва от борбата за хляба, труда и бъдещето на своето семейство.

Днес се навършват 110 дни от началото на гладната стачка, 205 дни.

Вече месеци наред Махир е далеч от своите деца, от дома си.

Лидерът на Републиканската Народна Партия, Кемал Кълъчдароглу многократно заедно с членове на партията провеждаха походи за „справедливост“, парадоксално но пред сградата на същата тази партия днес се случва една несправедливост.

Днес пред сградата на институцията, в която Джаанан Кафтанджъоглу, която заявява че „трудът е най-висша ценност“, трудът на един работник бива ограбван.

Махир Кълъч продължава да се бори пред тази сграда, със своето топящо се с всеки изминал ден тяло….


Източници: halkinsesitv1.org ; gercekhaberajansi.org