Акции за солидарност с гладните стачки на Мустафа Кочак и Група Йорум в Анкара и Истанбул

Членовете на Сдружението за Солидарност и Взаимопомощ на семействата на политическите затворници – TAYAD, вече няколко седмици насам провеждат почти ежедневни акции за солидарност с гладните стачки на политическият затворник Мустафа Кочак и членовете на лявата музикална група Йорум. Акциите се провеждат в европейската и азиатската част на Истанбул, както и в центъра на столицата на Турция – Анкара. Въпреки репресиите и мъченията на полицията, членовете на сдружението не се отказват да дават гласност на протестите на Мустафа Кочак и музикантите от Йорум, които наричат свои чеда.

От 11 седмици насам всяка сряда на площада пред съдебната палата в истанбулският квартал Чаалаян, членове на сдружението провеждат акция за солидарност с гладните стачки на Мустафа Кочак и музикантите от група Йорум – Бахар Курт, Хелин Бйолек и Ибрахим Гьокчек, които с глада си се борят срещу несправедливостта и репресиите на фашистката олигархия в Турция. Въпреки напредналата възраст на повечето от участниците в акцията, на тях не им липсва ентусиазма и смелостта присъща на младите и другарки и другари. В предходните седмици в акцията участваха и майките на Хелин и Бахар, но тъй като тяхното здравословно състояние се влоши значително заради напредналата гладна стачка, те не могат да участват в акцията. Тази седмица редом до членовете на TAYAD бе бащата на Ибрахим Гьокчек, китаристът на група Йорум и майката на Бахар Курт – Нагехан Курт. Бащата на Гьокчек носеше със себе си снимка на сина си ѝ снаха си – Султан, която също е член на група Йорум и само преди месец отново бе хвърлена в затвора при поредния щурм на културен център „Айче Идиль Еркмен“.

Другото обичайно място за акции в подкрепа на Мустафа Кочак, е площад Калкедон в кв. Кадъкьой, разположен в азиатската част на Истанбул. Единичната протестна акция на TAYAD тук е съсредоточена върху Смъртните Гладни стачки на Мустафа Кочак и Ибрахим Гьокчек. Всеки от началото на тази година, по един член на TAYAD излиза на площада с плакат в ръце и разгласява исканията на Мустафа и Ибрахим. Естествено не след дълго бива задържан и бит от фашистката полиция, която прави всички по силите за да попречи гласа на гладните стачки да достигне до народа.

В Анкара в последните на 2019 година, членовете на TAYAD Джемиле Темизкалп и Серджан Чакър, започнаха солидарна гладна стачка, която ще продължи 1 месец(от 30.12.2019 до 30.01.2020). От 30 Декември насам, Джемиле която активно участва в акциите на TAYAD от няколко години насам и Серджан който е приятел от детство с Мустафа Кочак всеки ден въпреки атаките на фашистката полиция и мъченията които биват прилагани върху тях, продължават да излизат пред паметника на републиката в парка „Гювен“ в центъра на столицата Анкара. Освен Джемиле Темизкалп и Серджан Чакър, в някои дни в акцията вземат и други членове на Народен Фронт в Анкара. Двамата заявяват своята решителност да продължат да се борят за справедливост както за Мустафа Кочак, членовете на група Йорум, така и за всички народи в Турция, които са изправени лице в лице с терора на фашистката власт.

Моменти от днешната акция в подкрепа на Мустафа Кочак в Анкара