Многохилядни митинги на металурзи призоваха за стачка срещу грабежа на капиталистите в Турция

На 19 Януари(неделя), хиляди работници от металургични, металообработващи и машиностроителни предприятия се включиха в митингите организирани от прогресивния Обединения Синдикат на Металурзите(Birleşik Metal-Iş) и казионния Синдикален съюз на Металурзите(Türk Metal) в градовете Бурса и Гебзе разположени в региона на Мраморно Море, който се явява силно индустриализиран регион с голяма концентрация на работнически маси. Митингите се провеждат по време на продължаващия процес на преговори за нови колективни трудови договори(КТД) в сектора.

Хилядите работници които заляха площадите и улиците в Бурса и Гебзе изразиха своето недоволство срещу повишението на цените във всички сфери на живота, обедняването както и предположенията направени от работодателската организация MESS(Синдикат на Работодателите в Металургичния и Металообработващия сектор), за повишение на заплатите само с 8%, срокът на новите КТД в сектора да се съкрати до 3 години, както и въвеждането на „гъвкаво работно време“. По време на митингите които бяха организирани по едно и също време от Обединения Синдикат на Металурзите(Birleşik Metal-Iş) и казионния Синдикален съюз на Металурзите(Türk Metal) в Бурса и Гебзе, работниците участващи в мероприятията скандираха лозунги като: „Няма да бъде роби на капиталистите!“ и „Металурзите искат стачка!“, като чрез лозунгите си те призова ръководствата на двата синдиката към решителни действия в защита на техните права. Междувременно Обединения Синдикат на Металурзите(Birleşik Metal-Iş) заяви че ще започне стачки действия на 5 Февруари.

Металурзите искат стачка“

В митинга организиран от Обединения Синдикат на Металурзите(Birleşik Metal-Iş),който е част от реформистката Конфедерация на Прогресивните Работнически Синдикати в Турция(DİSK) в град Гебзе( на около 70 километра източно от Истанбул), се включиха хиляди работници от десетки предприятия в околността, което принуди полицията да разшири кордона от метални заграждения от площада на който се състоя събитието. Работниците които се събраха на сборния пункт площад Трафо, преминаха по главните пътни артерии в града до централния площад. Работниците често скандираха: „Държавата да не изпитва търпението ни!“, „MESS да не изпитва нашето търпение!“, „Ферманите са на MESS, но улиците са наши!“, „Победата ще бъде на борещите се работници!“, „Металурзите искат стачка!“.

Според различни източници общият брой на работниците участвали в митинга е около 4 000 души. Наред с работници от предприятията около град Гебзе, в митинга се включиха и работници от Истанбул и град Ескишехир(на около 300 километра югозиточно от Истанбул).

Освен работници членуващи в Обединения Синдикат на Металурзите(Birleşik Metal-Iş), на събитието дойдоха и работници от синдиката на транспортните работници(Nakliyat-İŞ), независимия синдикат на работниците от автомобилостроенето(TÜMTİS), както и членове на различни прогресивни и социал-реформистки партии и организации.

В началото на митинга думата взе председателката на DİSK – Арзу Черкезоглу, която рядко ходи по подобни прояви, като вместо това предпочита да демонстрира своята близост с основната опозиционна партия в страната – Републиканската Народна Партия( Cumhuriyet Halk Partisi – CHP).

След Черкезоглу, думата взе председателя на Обединения Синдикат на Металурзите – Аднан Сердароглу. В своята реч цитирайки различни данни, той описа кризата, бедността, и икономическото положение, в което се намира работническата класа в Турция. След това той подчерта, че предложенията направени от работодателската организация MESS за 8% увеличение на заплатите в сектора и намаляването на срока на КТД до 3 години, като неприемливи на фона на положението в страната. Накрая заяви, че няма да признаят забраната наложена от властта за провеждане на стачни действия, и ще осъществят стачката планирана за 5 Февруари.

Площадът не побра работниците искащи да участват в митинга

В град Бурса, площадът не побра работниците искащи да участват в митинга, полицията се принуди да разшири кордона за да побере всички желаещи да участват. Работниците често скандираха: „Изгорихме мостовете, вече няма връщане назад!“, „Обща стачка, обща съпротива!“, „Борейки се ще победим!“, „Това е само началото, борбата продължава!“ и др.

Освен това работниците носеха плакати, в които предупреждаваха работодателската организация MESS да не изпитва повече тяхното търпение.

В митинга взеха участие работници както от Бурса, така и от Ескишехир, Коджаели, Къръккале, Истанбул, Измир, Маниса и Чорлу. Наред с металурзите на площада бяха и работници от сферите на хранително-вкусовата промишленост, минното дело, пощенски служители, автомобилостроенето и кожените изделия.

На митинга първи думата взе Ергюн Аталай – председател на казионната конфедерация на синдикатите в Турция (Türk-İş), който разкритикува политиките на властта спрямо работниците и заяви че са готови да организират и митинг в град Коджаели, след митинга в Бурса.

След него реч произнесе председателката на Синдикалния съюз на Металурзите(Türk Metal), Первул Кавлак. Тя заяви, че искат да приключат с преговорите с работодателската организация MESS час по-скоро, като каза че на събрание на 16 Януари, синдикатът е взел решение за обявяване на стачка, но не посочи конкретна дата кога ще бъдат проведени ефективните стачки действия в предприятията, в които синдикалният съюз има свои структури.

Впечатление направи фактът, че голяма част от работниците дошли от другите градове в страната напуснаха площада след речите на синдикалните лидери.


Използвани източници: kizilbayrak.net и yenidemokrasi.net

Видео репортаж от митинга в град Гебзе
Видео репортаж от митинга в град Бурса