Айшенур Шимшек

Дата на гибел: 24 Януари 1995 г.

Лобно място: гр. Къръккале, обл. Къръккале, централна Турция

Дата на раждане: 1968 г.

Място на раждане: гр. Гьолбашъ, обл. Анкара

Място на гроба: общинско гробище гр. Гьолбашъ, обл. Анкара

На 24 Януари 1995 година, е отвлечената от силите на т.нар. контр-герилла(тайна организация на НАТО за водене на война срещу революционните движения по света;бел.прев.). На 13 Април 1995 година, е намерена убита край град Къръккале, централна Турция.

Родена е през 1968 година в град гр. Гьолбашъ, обл. Анкара, туркиня по националност. Тя полага своя труд в организирането на държавните служители(публичните работници) в Анкара. Тя е сред основателите на Синдиката на Здравните Работници(на тур.ез. Sağlık Emekçileri Sendikası, SES;бел.прев.). През периода 1993-1994 е натоварена с изпълнението на задачи, като част от координационния комитет за Анкара и вътрешния(централния) Анадол, на организацията на Революционните Леви Сили(на тур.ез. Devrimci Sol Güçler, ранната форма на днешното движение Народен Фронт;бел.прев.)

Когато е отвлечена от агентите на контр-герилла, тя е отговорничката за партийните организации в областите Сивас, Токат и Кайсери. Малко преди да бъде отвлечена, полицията е отправяла заплахи по телефона към нейните близки, че ако не се откаже час по-скоро от революционната борба, тя ще бъде убита. Айшенур знаеше за всичко това. Но за нея нямаше, нищо по-достойно от това да загине за народа и родината си. В хода на своята борба тя се привърза още повече към партията и народа си. Тя продължи да изпълнява своите задачи без да възникват проблеми. В края на 1994 година тя изпълнява задачи в нелегалната организация на партията в региона.

Както движението, което ни свързва така и ние с теб, вложихме много труд един за друг. Ти положи много от своя труд в мен, сега е мой ред, това изискват от мен другарските отношения.“

Айшенур Шимшек


Източник: списание Halk Okulu(Народно Училище), брой 9, 12 Януари 2020 година.