Адвокати революционери: Започваме гладна стачка, защото…

екларация на адвокатите от Сдружението на прогресивните адвокати (на тур.ез. Çağdaş Hukukçular Derneği) и Правно Бюро на Народа (Halkın Hukuk Bürosu), които обявиха гладна стачка на 3 февруари. В текста по-долу те разясняват защо започват гладната стачка, и какви са техните искания.

ДОСТОЙНСТВОТО Е НАД СМЪРТТА!“

Осъзнавайки, че тази борба е борба за свобода за всички нас, ние призоваваме всички хора, които са срещу експлоатацията и потисничеството, да тръгнат по този път заедно с нас и да положат съвместни усилия, за да подкрепят тези, които се съпротивляват.

До днес се опитахме да използваме всички възможности, които нашата професия ни предоставяше, за да укрепим чувството за справедливост.

Бяхме заплашени, но продължихме. Бяхме цензурирани и изолирани, но не позволихме да се отчайваме. Влачеха ни по земята, удряха ни, чупеха ни ръцете и костите на черепа докато ни изтезаваха, но не се отказвахме.

Бяхме изхвърляни насила от съдебните зали, разглеждането на подадените от нас жалби бе проточвано във времето, исканията ни останаха без отговор. Опитвахме отново и отново.

Водеше се контра-пропаганда срещу нас, арестуваха ни. С помощта на съдилищата беше пусната в действие машината за лъжи. Продължихме да се борим. Бяха назначени специални прокурори, срещу нас бяха произнесени специални присъди. И не само това, имената на нашите приятели са включени в „списъци на издирваните терористи“.

Адвокат Шюкрие Ерден и адвокат Йозгюр Йълмаз все още са застрашени от тези списъци и това създава условия, които застрашават техните животи.

ТЕ НИ КАЗВАТ…

Те ни казват..:

– Няма правни норми, законите не са решение, Вие също сте затворници. Вече не можете да практикувате професията адвокат!“

Те ни казват..:

„Вие сте безпомощни!“

Безпомощни ли сме? Всички законни средства са изчерпани?

Значи вече няма да можем да практикуваме професията си на „адвокати на народа“ срещу едрия капитал, докато земите на нашата страна са унищожавани и тровени, докато нашите води се източват и въздухът се замърсява?

Вече няма ли да можем да кажем на онези, които ни казват: „примирете със земетресенията“, че те са „виновни“?

Вече няма ли да можем да издигнем глас срещу това децата ни да бъдат хвърляни в лапите на ислямистки секти като играчки и бъдещето им да бъде ограбвано?

Вече няма ли да можем да изобличаваме онези, които разделят и противопоставят народа въз основа на неговата религия, националност и култура?

Ще мълчим ли за това, че кюрдите са изобразявани като „терористи“, а политическите им решения се пренебрегват, че са бомбардирани и просто разстрелвани?

Вече няма ли да можем да защитаваме правата на тези, които са били уволнени по силата на наредбите-закони?

Вече няма ли да можем да стоим рамо до рамо с работниците и държавните служители, които са обричани на безработица и които изискват спазването на техните права?

Вече няма ли да можем да отстояваме правата на природата, животните, околната среда, площадите и бедните квартали?

Значи вече не можем да защитаваме тези, които дават бъдещето си в нашите ръце и ни дават силата да ги подкрепяме в борбата за правата им?

ТЕЗИ, КОИТО СЕ СЪПРОТИВЛЯВАТ, КОИТО НЕ СЕ ПРЕДАВАТ, НЕ СА БЕЗПОМОЩНИ.

Нашите доверители(клиенти) видяха, че справедливостта не съществува дори в приказките, и обявиха гладни стачки, и дори смъртни гладни стачки (гладни стачки до смърт). И не трябва ли да ги представляваме сега, изпълнение на пълномощията, които те са ни дали?

След преврата от 12 септември (военната диктатура започнала след 1980 г.) те написаха по стените следното: „Тук няма Бог!“ Целта им беше да отнемат дори надеждата, която дава молитвата на човека. Днес същата политика продължава да бъде прилагана. Те дават на народа усещане за „безпомощност“. Те ни казват: „Ние ви отнехме всички средства за борба!“, „Предайте се!“,“нямате друг изход!“.

Тези, които се съпротивляват, които не се предават, не са безпомощни.

ЗАПОЧВАМЕ ГЛАДНА СТАЧКА, ЗАЩОТО…

Не сме безпомощни, обявяваме гладна стачка.

Защото защитата на хората и правата стои в основата на нашата професията. Това е, което придава достойнство и уважение на професията на адвоката.

Няма да позволим тази основа да бъде унищожена чрез превръщането на професията в източник на печалба.

Адвокатската професия не трябва да бъде съдена. Целта на нашето така наречено обвинение и арест, осъждането ни на общо 159 години лишаване от свобода, е да сплаши адвокатската общност като цяло.

Нашите клиенти са гладували стотици дни, искайки справедливостта, за която копнеем.

Политическият затворник Мустафа Кочак, членове на революционни музикална група Йорум, Ибрахим Гьокчек и Хелин Бьолек провежда гладни стачки до смърт, за да искат правосъдие, справедлив съдебен процес и правата, които им се полагат.

Обявихме гладна стачка, за да кажем: „справедливите искания на нашите клиенти са и наши искания“. Те трябва да бъдат приети!“.

Съдебната система в момента е инструмент за осъждане на хората на несправедливост и ликвидиране на политически опоненти и революционери.

„Съдебна Система“ кипи като „казан на несправедливостта“, в който са сложени, извършени масови убийства, убийства на работни места, престъпления на държавата или в резултат на бездействие на властите, предвидими и провокирани „злополуки“, докато извършителите остават ненаказани, а техните престъпления биват узаконявани.

Механизмът, който арестува „адвокатите на народа“ и оставя хората без защита, не може да се нарече правораздаване.

Искаме съдебен процес, при който се спазват правните принципи, извоювани в резултат на борбата, която гарантира правото на защита и справедлив съд, където „пресъплението“ е доказано чрез специфични научни доказателства – съд, който е ясен, прозрачен, открит и се провежда в полза на народа.

Ние искаме да сложим край на показните съдебни процеси, които дори не се провеждат в присъствието на всички страни по делото, както и на измама с помощта на „защитени свидетели“, използването на тайни свидетели, клевети, задължително участие в съдебни процеси с помощта на SEGBIS (аудио-визуална система за конферентни връзки), присъди без доказателства, въз основа на догадки и абстрактни понятия, и пренебрегване принципите на наказателното правосъдие.

Ние обявихме гладна стачка, настоявайки да бъдат върнати правата на всички политически затворници, осъдени в резултат на тези така наречени съдебни дела, и съдебните дела с всички произтичащи от това последици да бъдат прекратени.

Министерството на вътрешните работи лишава съдилищата от правомощия и чрез публикуване на така наречените „списъци на издирвани терористи“(списъци на терора), пренебрегва най-основния принцип на наказателното производство – „презумпцията за невинност“.

Списъците на терора създават подходяща среда за убийството на политически опоненти и революционери. Министерството на вътрешните работи вменява вина и поставя под прицел хора, за които няма издадена окончателна присъда от съда.

Списъците на терора, към които са добавени адвокат Шюкрие Ерден и адвокат Йозгюр Йълмаз, трябва да бъдат отменени, а екзекуциите без съд и присъда, направени на базата на тези списъци, трябва да бъдат разследвани, и извършители им наказани.

Правната система не е само прикритие за тиранията на господстващите класи, но и завоевание, борческа позиция на народите, родена от хилядолетията на непрекъснати борби за права.

Днес всички наши права и свободи са застрашени от фашизма. От синдикални права до свободата на свободно сдружаване, от свободата на митинги и събрания до свободата на словото, правото на живот, от сигурност на работното място до правото на живот в здравословна и чиста околна среда, на справедлив съдебен процес, до правото не бъдат обект на несправедливо обвинение – всички права бяха погазени, оставени без правно съдържание или напълно ликвидирани.

ОБЯВИХМЕ ГЛАДНА СТАЧКА, ЗА ДА ОБЕЗПЕЧИМ БЪДЕЩЕТО СИ.

Като адвокати революционери, ние обявихме гладна стачка, за да обезпечим нашето бъдеще. Ние сме отговорни за защитата на историческите права и свободи и тяхното по-нататъшно развитие. Обричайки на глад, бедност, безработица и несправедливост нашите народи, политиката е насочена към отчуждаване, премахване на ценностите и потъпкване на човешкото достойнство.

С помощта на закони, които атакуват човешките ценности и дори възбудени съдебни дела във връзка с участието в погребални церемонии и традиционните „раздваки“ извършвани на определен период от време от смъртта на човека, и посещенията за изказване на съболезнования. Хора биват изнудвани и принуждавани чрез мъчения, психически и физически тормоз, от полицията, да се извършват доносничество и шпионаж. Като всичко това бива узаконявано и постоянно хората биват тласкани да извършват такива морални престъпления като клевети по отношение на свои близки и приятели.

Ние искаме тази дегенеративна практика, наречена „ефективно разкаяние“ да бъде преустановена, за да бъдат ликвидирани предполагаемите доказателства, като донос или показания на „защитени“ и „тайни свидетели“. Всеки квадратен метър от нашата страна е подложен на необуздано ограбване на природни, исторически и културни богатства.

Обявихме гладна стачка, заради това,че нашият народ, нашите деца, да не бъдат лишени от бъдещето си в резултат на тази политика на правителството, което не мисли за нищо друго освен за печалба.

Обявихме гладна стачка, защото се чувстваме отговорни пред всеки сантиметър от тази страна. Срещу ограбване и унищожаване на долината на река Мунзур (Национален парк в източна Турция / Северен Кюрдистан), високо планинските ливади в местността Айдер(обл. Ризе, североизточна Турция), езерото Салда(обл. Бурдур, югозападна Турция) , град Хасанкейф,(източна Турция / Северен Кюрдистан), планини Каз(западна Турция), горите край Мерсин, Синоп, Северната част на Анадола, около Истанбул, както и вековни маслинови гори и земи на източна Тракия под претекст като добив на въглища, база за ядрени оръжия, АЕЦ, кариера, тръбопроводи, туризъм, пресутройство на градовете и др.

Нормативните актове и практиката на правоприлагането, чиято политическа враждебност, се изразява в закони и съдебни решения, независимо от факта, че тази практика е забранена в световен мащаб – подлагане на хората на изтезанието наречено изолация, произволно да бъдат лишавани от правото на достъп до книги и периодични издания, на размяна на вещи между близки и затворници, свобода на словото, получаване на новини, общуване, както и лишаването им от свобода „до смърт“ при постоянен строг режим с утежняващи обстоятелства трябва да бъдат отменени!

Използването на болестите на затворниците като средство за мъчения трябва да бъде прекратено!

Обявихме гладна стачка, за да защитим човешкото достойнство от изолацията и изтезаването на болните полит. затворници.

Обявихме гладна стачка, за да покажем, че никога няма да бъдем безпомощни, че никога няма да се предадем, като настояваме за спазване на правата си и защитаваме достойнството си като върховно благо. И ще победим!

Ние няма да отстъпим от защитата на нашите доверители и нашия народ!

Достойнството е над смъртта!

Източник: halkinsesitv1.org