Гладни стачки за солидарност с Мустафа Кочак и членовете на Група Йорум в Европа и Турция

Смъртните гладни стачки на политическият затворник Мустафа Кочак и членовете на лявата музикална група Йорум – Ибрахим Гьокчек и Хелин Бьолек продължават вече 9 месеца, като здравословното състояние на тримата борци за справедливост се влошава с всеки изминал ден достигайки критична точка. Към множеството акции в подкрепа на исканията на Мустафа и група Йорум, провеждани през последните месеци в Турция и Европа, от техните семейства и другарите им от Народен Фронт, се прибавиха и солидарни гладни стачки.

В Турция към момента гладни стачки в подкрепа на исканията на Мустафа Кочак и членове на Група Йорум провеждат:

-Кемал Гюн, е баща на загиналите партизани Мурат и Чаян Гюн, През пролетта на 2017 година, чичо Кемал както е известен сред другарите на своите синове, проведе гладна стачка която продължи 90 дни с искане да бъдат предадени тленните останки на своя син Мурат и 10 негови другари загинали при бомбардировка на фашистката армия през ноември 2016 година. Така той успя да се пребори за правото на достойно погребение за 11-те загинали партизани. Сега отново чичо Кемал подкрепя с глада си борбата за справедливост. В средата на месец февруари той започна 1 месечна гладна стачка в знак на солидарност с исканията на Мустафа Кочак и членовете на група Йорум.

-На 19 Февруари политическите затворници Дийдем Акман и Йозгюр Каракая са обявили Смъртни Гладни Стачки в подкрепа на исканията на Мустафа Кочак и членовете на Група Йорум. Новината бе съобщена на 6 Март от Сдружението за Взаимопомощ и Солидарност на семействата на Политическите затворници(TAYAD). Дийдем Акман се намира в женския изолационен затвор Алиага – Шакран, област Измир, а Йозгюр Каракая в мъжкия изолационен затвор Шакран.

-Серджан Чакър, приятел от детство на Мустафа. На 26 Февруари той започна безсрочна гладна стачка в знак на солидарност със смъртните гладни стачки, като наред с това той ежедневно провеждат протестна акция на входа на парка Гювен разположен в центъра на Анкара столицата на Турция. Това не е първата гладна стачка на Серджан, в края на декември той започна гладна стачка, която продължи до края на месец януари. Това е истинското приятелство, което е живо доказателство на добре познатия израз „приятел в нужда се познава“ днес Мустафа има нужда всички ние да дадем гласност на неговата борба за справедливост.

-На 26 Февруари, членове на Сдружението за Взаимопомощ и Солидарност на семействата на Политическите затворници(TAYAD) започнаха едноседмична гладна стачка в подкрепа на исканията на Мустафа Кочак и членовете на група Йорум. Гладната се провежда в двора на Алевитския молитвен дом, в истанбулския квартал „1 Май“(1 Mayıs Mahallesi), разположен в източната(азиатската) част на града. Местни жители и членове на леви организации живущи в района са посетили участниците в гладна стачка и са изразили подкрепа си за акцията им.

-На 2 Март политическите затворници от Народен Фронт, намиращи се в изолационния затвор край град Болу, северна Турция обявиха че започват безсрочна гладна стачка, в подкрепа на исканията на Мустафа Кочак и членовете на група Йорум.

В Европа към днешна дата гладни стачки в подкрепа на исканията на Мустафа Кочак и членовете на група Йорум провеждат:

-На 13 Февруари, в град Хамбург, Германия, безсрочна гладна стачка започна Гюлистан Ероглу. Жената заявява, че е солидарна с исканията на полит.затворника Мустафа Кочак и група Йорум. Ероглу казва, че няма да може да отгледа внуците, ако музикантите от група Йорум бъдат възпрепятствани да продължат да развиват своето творчество. За това тя избира да започне гладна стачка за да подкрепи борбата за справедливост и срещу репресиите на фашистката власт в Турция.

-На 29 Февруари в Брюксел, столицата на Белгия безсрочна гладна стачка започна Йълмаз Айдън. Той заявява, че е решил да започне гладната стачка за да подкрепи Мустафа Кочак и членовете на група Йорум в тяхната борба срещу фашизма. По думите му неговото решение е закъсняло, на фона на напредналия етап на смъртните гладни стачки. Но въпреки това той заявява своята решителност да проведе гладната стачка докато исканията на Мустафа и група Йорум бъдат изпълнени.

-На 2 Март в Атина, столицата на Гърция безсрочна гладна стачка в подкрепа на Мустафа Кочак и членовете на група Йорум започна членът на Народен Фронт – Хасан Фарсак. Той провежда своята гладна стачка на щанд разкрит от членовете на Народен Фронт в Гърция, разположен на площад Пропилия в централната част на Атина. На 2 Март заедно с Фарсак, 3-дневна гладна стачка започнаха и 30 членове на Народен Фронт. По време на целия период на Безсрочната Гладна стачка, заедно с него щафетна гладна стачка от по 2 дни ще провеждат и по 2-ма членове на движението.

Освен до сега изброените членове на Народен Фронт и хора солидарни с исканията на Мустафа Кочак и членовете на група Йорум, гладни стачки провеждат още и Вели Ятъ и Хасан Дьонмез в Париж, столицата на Франция, Йълмаз Саръгюл в град Инсбрук, Австрия. Вели Ятъ и Хасан Дьонмез провеждат 5 дневна гладна стачка в знак на солидарност с борбата на Мустафа Кочак, членовете на група Йорум, и адвокатите от Правно Бюро на Народа. Йълмаз Саръгюл ще проведе 10-дневна гладна стачка в подкрепа на Мустафа Кочак и членовете на група Йорум.

Очаква се в близките дни да започнат и нови гладни стачки във Франция и Австрия. Във Франция Хабибе Зинджир, близка на полит.затворник в Турция, обяви ще на 8 Март ще започне 15-дневна гладна стачка. В Инсбрук, Австрия Али Йозчелик обяви че на 9 Март ще започне безсрочна гладна стачка в подкрепа на Мустафа Кочак и членовете на група Йорум.

Източник: halkinsesitv1.org и gercekhaberajansi.org