Ситуацията в Истанбул към 11:00 часа, 12.03.2020

В болничната стая заедно с Ибрахим и Хелин са майката на Хелин, Айгюл Бильги и Дилян Екин, музикантка от група Йорум. Във видео публикувано в профила на групата в туитър, Дилян Екин разказва, че тази сутрин лекарите са дошли и са поискали двете жени да напуснат стаята, за да могат насаме да се срещнат с Ибрахим и Хелин. Дилян разказва, че лекарите са задали на двамата участници в гладната стачка, въпроси като: Знаете ли къде се намирате в момента? Осъзнаваш ли какво се случва?

По този начин лекарите се опитват да окажат психологически натиск върху Ибрахим и Хелин, условията за извършването на насилствена медицинска интервенция. Група Йорум отправи призив към всички свои почитатели да дойдат в болницата в район Юмранийе, където се намират Ибрахим и Хелин и да покажат своята подкрепа за тях.

Междувременно, от снимки споделени в туитър става ясно, че пред болницата е разположен брониран автомобил на полицията и няколко командоси, като не се знае техният точен брой.

В публикувано тази сутрин изявление на адвокатите от Правно Бюро на Народа, бяха оповестени нови подробности относно полицейския щурм срещу дома на съпротивата в кв. Армутлу и съдебното решение, според което Ибрахим и Хелин ще бъдат държани принудително в болницата.

В изявлението се казва, че Домът на съпротивата е бил щурмуван, след като в полицията е бил подаден анонимен сигнал за това, че лице издирвано от полицията е посетило Ибрахим и Хелин. Според адвокатите въпросният сигнал е измислен от полицията за да бъде използван като претекст за щурма. Защото при претърсването в къщата, не са били намерени други хора освен Хелин, Ибрахим и двамата души които се грижат за тях.

Съдебното решение издадено от 18 състав на гражданското отделение на районния съд в Истанбул, е мотивирано с чл. 432 от турския гражданско-процесуален кодекс, според който лица които страдат от психически заболявания, са развили зависимост към наркотични вещества, или са опасни за себе си и околните могат да бъдат настанени в лечебно заведение за принудително лечение. Адвокатите окачествиха това решение, като пореден пример за грубо погазване на правните норми, защото нито Хелин, нито Ибрахим са загубили умственото си здраве, нито пък създават опасност за себе си и околните. Юристите определиха решението, като политическо и опит на властта за създаване на условията необходими за извършване на насилствена медицинска интервенция – принудително вливане на хранителни вещества и медикаменти срещу Ибрахим и Хелин.

Очаква се адвокатите да обжалват решението на съда пред по-висша инстанция, но за сега не е ясно, кога ще се случи това.

От получената към момента информация, Ибрахим и Хелин са във видимо добро състояние предвид напредналият етап от гладната стачка, като заявяват, своята решителност да я продължат докато исканията им бъдат приети.