Ситуацията в Истанбул към 16:00 часа, 12.03.2020

Преди обяд депутати от опозицията са посетили Ибрахим и Хелин, хора подкрепящи борбата на група Йорум, дежурят на смени около болницата, като имат готовност да реагират в случай, че бъде предприета насилствена медицинска интервенция срещу тях.

Стаята в която се намират Ибрахим и Хелин в момента, е с много лоша хигиена. Принудени сме да мием чашите, които ползват двамата в санитарния възел на стаята, което нехигиенично. Отоплението в стаята е недостатъчно. Заради кордона от полицаи пред стаята и в коридора, Ибрахим и Хелин не могат спокойно да задоволяват своите нужди, чувстват се застрашени.

Не разполагат с топла вода, която те могат да пият. Полицаите ограничават посещенията в стаята, под предлог на опазване на хигиената в сградата. Трябва незабавно да бъде сложен край на това мъчение. В противен случай за всичко, което може да се случи с Ибрахим и Хелин отговорност ще носят главният лекар на болницата Недждет Саглам и министерството на вътрешните работи.

Днес около 14:00 часа местно време, лекарите са предложили на Ибрахим и Хелин да им дадат каша от хранителни вещества. Двата са принудени почти постоянно да заявяват, че отказват да приемат каквато и да било храна. Това ги принуждава да се изморяват психически и физически, като изтощава техните сили.

Около 16:00 часа местно време, в стаята е дошъл психолог, който е попитал дали Ибрахим и Хелин са в съзнание. Този въпрос, зададен по отношение на двама души, които близо 270 дни се борят за хляб, справедливост и за това свободно да пеят своите песни, няма нищо общо с етиката и морала.

Задържането на Ибрахим и Хелин в болницата е същинско мъчение за тях, защото

-Полицаите постоянно влизат в стаята за да проверяват дали са вътре, под претекста мерки за сигурност

-Лекарите провеждат ежедневна визитация

-Ежедневно психолог идва за да им задава различни въпроси

-Окаченият таван в коридора пред стаята, в която се намират биват демонтиран, като оправданието е „провеждане на ремонтни дейности“. Това създава шум и допълнителен дискомфорт за двамата.

Ибрахим и Хелин искат да се срещат с други хора. Със своите близки, с приятелите си, със свои колеги творци, с депутати от опозицията… Тоест с хората които наистина се интересуват от техните проблеми, и работят за това исканията им да бъдат приети.

Близките и придружителите на Ибрахим и Хелин са принудени да преминават през 3 контролни пункта на полицията по коридорите на болницата, за да се срещнат с хората дошли да посетят Ибрахим и Хелин. Няма влязло в сила решение за тяхното задържане, нито е наложена мярка за задържане под стража. На практика те биват държани като заложници за да бъде извършена насилствена медицинска интервенция срещу тях.

16:30 часа местно време, е възникнал спор между близките на Ибрахим и Хелин и лекарите, спорът е продължил пред болничната стая, в която те се намират.

Според последно известната информация коридорите на болницата са били изпразнени насила от полицията, като придружители на Ибрахим и Хелин са били изведени насила от сградата. Лекарите се опитват да отведат двамата членове на група Йорум в интензивното отделение, където те ще бъдат подложени на насилствена медицинска интервенция, което е равнозначно на тяхното убийство.

Група Йорум призова всички свои фенове да дойдат в болницата в истанбулския район Юмранийе за да попречат на извършването на насилствената медицинска интервенция.