Ситуацията в Истанбул към 12:00 часа, 16.03.2020

Вчера пред болницата в истанбулския район Юмранийе, където от 11 Март до сега, членовете на група Йорум, провеждащи смъртна гладна стачка – Ибрахим Гьокчек и Хелин Бьолек, биват държани насила с цел да бъдат подложени на насилствена медицинска интервенция, бе проведена импровизирана пресконференция с участието на членове на група Йорум, родителите на Ибрахим и Хелин, както и множество хора подкрепящи борбата на музикантите за изкуство в полза на народа.

По време на пресконференцията бе прочетена протестна декларация осъждаща незаконното задържане на Ибрахим и Хелин в Болницата, опитите за извършване на насилствена медицинска интервенция срещу тях. В декларацията бе осъдена и насилствената медицинска интервенция срещу политическия затворник Мустафа Кочак, който от 12 Март насам е държан против волята си в болницата на изолационния затвор Шакран, край град Измир, западна Турция.

След прочитането на протестната декларация, думата взеха родителите на Ибрахим и Хелин.
Бащата на Ибрахим – Ахмет Гьокчек заяви че синът му продължава своята смъртна гладна стачка, като е изпратил своите поздрави към всички творци, музиканти, интелектуалци и хора които ги подкрепят. Той също така е заявил, че иска да бъде освободен от болницата и да продължи своята смъртна гладна стачка в Дома на Съпротивата в истанбулския квартал Кючюк Армутлу, от където бе отвлечен заедно с Хелин, в нощта на 10 срещу 11 Март 2020 година.

Майката на Хелин Бьолек – Айгюл Бильги заяви, че лекарите са отменили всички свижданията в болницата заради разпространението на коронавируса(CoVID-19), като тя е била възпрепятствана да се срещне с дъщеря си. Тя каза, че властите се опитват да заглушат гласа на децата им. Бильги заяви също, че при всяка възможност тя казва на Ибрахим и Хелин, че отвън пред болницата има десетки хора които ги подкрепят в борбата, и че никой няма да си тръгне докато те двамата не бъдат освободени от болницата. Двамата членове на група Йорум на свой ред са заявили, че ще продължат борбата си, и че имат пълно доверие на хората които ги подкрепят. Айгюл Бильги каза, че е провела телефонен разговор с дъщеря си, в който на въпроса ѝ „имаш ли нужда от нещо дъще“, Хелин е заявила, че няма нужда от нищо, че е иска да узнае какво се случва отвън пред болницата. Майка ѝ е отговорила, че всички са добре и че се тревожат за тяхното състояние. Хелин е изпратила поздрави на всички които подкрепят борбата им.

Междувременно здравословното състояние на Ибрахим и Хелин се влошава. Те страдат от декобитални рани вследствие на продължителното стоене неподвижно. Трудно говорят, като физически им и психически сили намаляват постепенно. Напрежението и стресът на който са подложени двамата през последните дни, допълнително влошава състоянието им. Въпреки всички обаче, Ибрахим и Хелин са в съзнание, напълно контактни и адекватни, за момента не е извършена насилствена медицинска интервенция срещу тях, но опасността от извършването на такава остава.

Вече 6-ти ден родителите и другарите на Ибрахим Хелин дежурят пред болницата, като към тях на смени от по няколко десетки човека се присъединяват и хора подкрепящи борбата на група Йорум срещу фашизма.

В района на болницата остават и десетки полицаи от отряда за борба с безредиците, командоси, агенти на политическата полиция и отдел обществен ред, както и няколко единици бронирана и специализирана техника.