Провеждащите смъртна гладна стачка членове на група Йорум бяха освободени от болницата след като 6 дни бяха държани против волята им

След близо седмица опити на адвокатите от Правно Бюро Народа да обжалват решението на 18-ти състав на гражданското отделение на районния съд в Истанбул, вчера в късният апелативният съд в турския мегаполис, излезе с решение за освобождаването от болницата на провеждащите смъртна гладна стачка членове на Група Йорум.

Веднага след излизането на решението на съда, адвокатите на Ибрахим Гьокчек и Хелин Бьолек се отправиха в болницата в истанбулския район Юмранийе, където от 11 Март насам двамата бяха държани против волята им под заплаха от извършването на насилствена медицинска интервенция.

Адвокатите и близките на двамата музиканти часове наред водиха спорове с ръководството на болницата, полицейските началници и охранителите на болницата. Ръководството на болницата до последно се опитваше да попречи на изписването на Ибрахим и Хелин, чрез различни оправдания като „на документите липсва подписа на главния лекар“, „чакаме заповед от областната управа“ и др. Докато това ставаше десетки полицаи от отряда за борба с безредиците и цивилни агенти на политическата полиция и отдел обществен ред бяха струпани вътре и около болницата. Връхна точка в напрегнатото чакане бе разполагането от полицията на заграждения блокиращи достъпа до стаите, в които бяха държани двамата членове на група Йорум.

Всички тези действия бяха предприети от фашистката полиция, въпреки че имаше решение на апелативния съд, и решение на лекарската комисия на болницата, за освобождаване на Ибрахим и Хелин. Адвокатите и близките на двамата музиканти часове наред чакаха пред стаите им за да ги изведат от болницата и отведат в Дома на Съпротивата разположен в Истанбулския квартал „Кючук Армутлу“ от където те бяха отвлечени след щурм на полицията в нощта на 11 Март 2020 година.

Късно вечерта след многократни опити на адвокатите на двамата членове на група Йорум и депутати от опозицията да разберат причините за полицейската блокада в болницата, стана ясно, че министерството на вътрешните работи е обжалвало решението на апелативния съд в Истанбул.

Напрегнатото чакане съпроводено от спорове с полицаите блокирали болницата, продължи до около 22:30 часа, когато в крайна сметка полицията премахна загражденията в коридора пред стаите на Ибрахим и Хелин. Така техните близки успяха да ги изведат от болницата.

Ибрахим Гьокчек бе транспортиран до Дома на Съпротивата в кв. Кючюк Армутлу с линейка, а Хелин Бьолек, която бе в малко по-добро общо състояние в сравнение с него, бе откара до дома с лек автомобил на своите близки.

Докато музикантите и техните близки бяха на път за дома, бронирани автомобили на полицията обикаляха по улиците на квартала, очевидно с цел да всеят страх у местните жители, и да помрачат радостта от този успех на съпротивата.

Двамата пристигнаха в Дома на Съпротивата, около 24:00 часа.