Правно Бюро на Народа – Декларация от 17.03.2020

Адвокатите от Правно Бюро на Народа, успяха да се срещнат с политическият затворник Мустафа Кочак, след продължилите 5 дни мъчения. По-долу представяме превод на пълния текст на декларацията на юристите от Правно Бюро на Народа от 17 Март 2020, срещу насилствената медицинска интервенция и мъченията, които бяха включени в доклад за упражнените върху Кочак мъчения.

Нашият доверител Мустафа Кочак, в продължение на 5 дни беше държан в болница и подложен на мъчения!

Лекарите извършили насилствена медицинска интервенция срещу Мустафа Кочак, са извършили престъпление!

По време на продължилите 5 дни мъчения, в ануса му е вкарана полицейска палка, бил е завързан с въжета, на ръцете и краката му са били поставени по 8 чифта белезници,

73 пъти са били свързвани системи със серум като вените му са били разкъсани!

Правото на съпротива не може да бъде ограничавано, с насилствена медицинска интервенция!

Логото на Правно Бюро на Народа

На 254 от смъртната гладна стачка, на 12 Март 2020 година, около 16 часа(местно време;бел.прев.)нашият доверител Мустафа Кочак, без да бъдат уведомени неговите адвокати и близките му, е бил завързан за инвалиден стол, влачен и изтезаван, и накрая изведен насила от изолационния затвор Шакран, общ. Алиага, обл. Измир, западна Турция, където се е намирал, и отведен в болницата намираща се в рамките на комплекса на затвора. Новината за отвличането на нашия доверител достигна до нас, едва в Петък, т.е на 13 Март 2020 година.

От момента в който разбрахме, че нашият доверител е държан в болница, всички подадени от нас заявления с искане да се срещнем с него, бяха отхвърляни от ръководството на затворническата болница, администрацията на изолационния затвор Шакран, дежурния прокурор, и прокурора на затвора. Като мотив за направените отказани бяха изтъквани причини като факта, че те са подадени през почивните дни(14 и 15 Март; бел.прев.), съществуването на риск от заразяване с вируси на нашия доверител, и възникването на инфекции, мерките за сигурност в затвора и други подобни причини. Въпреки дадените от наша страна уверения, че всички изисквания и мерки за безопасност на здравето ще бъдат спазени, нашите заявления дори не бяха приети за обработка по надлежния ред. Директорът на затвора отправи заплахи към нас, околийската управа издаде заповед за забрана за влизане и излизане от затвора и периметъра около него, като на Мустафа Кочак бе забранено да проведе дори телефонен разговор със своето семейство. Предвид всичко това, ние на свой ред заявихме, че няма да си тръгнем от пространството пред затворническата болница, докато не се срещнем с нашия доверител. Докато чакахме за да се срещнем с нашия доверител пред болницата, около 22:00 часа на 16 Март, Мустафа Кочак бе качен в линейка и отвлечен. Ние го търсихме във всички болници в Измир. След дълго търсене и много усилия, на 17 Март 2020, около 01:55 часа успяхме да разберем къде точно е бил отвлечен Мустафа Кочак. Нашият доверител беше отведен в изолационния затвор Къръклар, разположен източно от град Измир, без да бъде съобщено на никого.

Днес (17 Март;бел.прев.), след проведеното свиждане между нас и доверителят ни Мустафа Кочак разбираме защо сме били възпрепятствани да се срещнем с него в продължение на 5 дни. Това беззаконие, този произвол са били извършени за да не излязат на яве упражнените върху нашия доверител в продължение на 5 дни мъчения в затворническата болница. Съгласно разказите на нашия доверител спрямо него са били упражнени следните мъчения:

– В затворническата болница, главният лекар Метин, специалистът по вътрешни болести Али, и още трима лекари в продължение на 5 дни са го подложили на насилствена медицинска интервенция съпроводена от изтезания.

– По време на целият процес на насилствената медицинска интервенция нашия доверител е бил в съзнание.

– Нашият доверител е заявил, че няма да приеме насилствената медицинска интервенция, въпреки това, към тялото му насила са били свързани 73 на брой системи със серум, като има разкъсвания по вените. Нашия доверител е счупил всичките 73 бутилки със серум защото е отказал да бъде подложен на насилствена медицинска интервенция.

– По ръцете на нашият доверител от раменете до китките, личат множество следи от игли, заради системите със серум, които насила са били свързвани към тялото му. Има разкъсвания по вените, като местата на които са били вкарвани иглите са посинели.

– За да се противопостави на насилствената медицинска интервенция нашия доверител е изкарвал иглите със зъбите си. Поради тази причина дори главата му е била окована с белезници. В допълнение ръцете и краката му са били оковани с по 8 чифта белезници.

-За да попречат на нашия доверител да крещи, по време на насилствената медицинска интервенция в устата му е било сложено специално приспособление, като устата му е била насила затворена.

-Главата и цялата тяло на нашия доверител е било завързано с въжета.

-По време на насилствената медицинска интервенция, на нашия доверител е било казвано: „ще те осакатим и ще те оставим.“ Освен това, в стаята в която е бил държан нашия доверител, са се намирали множество цивилни полицаи, агенти на Националната Разузнавателна Служба на Турция(Milli İstihparat Teşkilatı), лекари, прокурорът на затвора, и директорът на затвора, като те са станали свидетели на всички тези мъчения упражнени върху нашия доверител и от време на време лично са участвали в тяхното извършване.

-В продължение на 5 дни, на нашият доверител е било забранено да отиде дори до тоалетната, като поради тази причина той е бил принуден да изпуска урина в леглото за което е бил вързан и окован, като това не е било почистено.

-По време на мъченията продължили 5 дни, в ануса на нашия доверител е била вкарана насила каучукова палка, той е бил подложен на сексуално насилие, като към него постоянно са били отправяни ругатни и обиди.

-Нашият доверител от време на време се е опитвал в продължение на 10 часа са извади иглата на свързаната към тялото му система със серум. След като е успявал да извади иглите от ръцете си, те са били забивани в краката му. Поради тази причина са се образували разкъсвания и синини по вените на краката му.

– Също така докато нашия доверител е бил подложен на насилствена медицинска интервенция, срещу него са били упражнени и психологически мъчения. Според разказите на нашия доверител, хората намиращи се в стаята, в която е бил държан периодично са се е смеели и са казвали: „Я виж, сега се събуждаш, много си добре нали Мустафа?“

Нашият доверител Мустафа Кочак, заяви, че продължава своята смъртна гладна стачка, като няма да я прекрати докато не извоюва правото си на справедлив съдебен процес, като подчерта че всички разкъсвания по вените му, са неговото достойнство.

Срещу човек, който провежда смъртна гладна стачка, повече от 250 дни, са били упражнени всички видове мъчения, които изброихме по-горе. Мъченията нямат давностен срок!

Тази атака извършена срещу нашия доверител, е атака срещу правото на съпротива. Въпреки всички мъчения, нашия доверител оказвайки съпротива е успял да отблъсне насилствената медицинска интервенция.

Обръщаме се към цялата прогресивна общественост. Призоваваме ви да се мобилизираме за да бъдат изобличени отговорните за всички мъчения, и за да се противопоставим на мъченията!

НАСИЛСТВЕНАТА МЕДИЦИНСКА ИНТЕРВЕНЦИЯ Е МЪЧЕНИЕ!

ПРАВОТО НА СЪПРОТИВА, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОГРАНИЧАВАНО ЧРЕЗ НАСИЛСТВЕНА МЕДИЦИНСКА ИНТЕРВЕНЦИЯ!

ПРАВНО БЮРО НА НАРОДА