Анализ на Народен Фронт – Турция относно епидемията от коронавирус

Спасението от коронавируса, не може да бъде постигнато чрез всяване на страх сред народа, изолирайки го вкъщи, а чрез осигуряването на безплатния достъп на целия народ до задоволяване на основните му нужди, пътна инфраструктура, водоснабдяване, електричество, дезинфекциращи материали и здравни грижи

Вече седмици наред, буржоазията има почти една единствена тема в своя дневен ред: КОРОНАВИРУС, COVID-19.

Унищожаването на природата, и естественото местообитание на множество животински и растителни видове, както и на хората, заради жаждата за печалба на капиталистите, предизвиква все по-честото възникване на епидемии и заразни болести по света. Прекомерното и серийното производство в птицеферми и животновъдни стопанства с огромни мащаби, допринасят и дори се превръщат в катализатор за възникването на епидемиите.

Възникналата в края на месец Декември 2019 година, епидемия от коронавирус, в китайския град Ухан, бързо се разпространи по целия свят, и достигна мащаби заплашващи живота на всички народи по света. Империалистическите държави в началото не предприеха никакви мерки срещу епидемията от този вирус, едва когато вече имаше смъртни случаи в техните държави, изведнъж империалистите започнаха да си изграждат образ на „отговорни ръководители“ „мислещи за народа“, вземащи една след друга „мерки“ в „полза на народа“. Мерките бяха следните:

-Не излизайте от вкъщи;

-Измивайте ръцете си;

-Не се движете по улиците повече от двама души;

-Хората на възраст над 65 години на излизат от вкъщи;

-В супермаркетите и останалите обществени пространства стойте на разстояние 1,5 метра по между си;

-В някои административни области и цели държави беше въведено извънредно положение и забрана за излизане на улицата.

Но фабриките на империалистическите монополи и тези на компаниите които им слугуват продължават да произвеждат, и въпреки вируса продължават да експлоатират работниците. По целия свят стотици хиляди здравни работници, и трудещи се от всички сфери на икономиката продължават да бъдат експлоатирани без да им бъдат осигурени защитни средства срещу вируса, като тяхното право на здравословни и безопасни условия на труд бива нарушавано. Тяхното здраве и това на семействата им бива подлагано на риск.

В империалистическите държави обществени пространства като киносалони, театри, търговски центрове, спортни салони и др. бяха затворени. В супермаркетите основните хранителни продукти и почистващите препарати бяха изчерпани. Щандовете за брашно, мая, тоалетна хартия и салфетки бяха опразнени.

Супермаркетите допускат да влиза по един клиент, като е забранено някои продукти да бъдат докосвани. На пръв поглед има много стерилна среда, дори на касите са поставени ограничители за да се спазва дистанция между клиентите. Но например повечето от касиерите нямат дори предпазни ръкавици, забранено им е да слагат маски, защото това „загрозявало“ цялостния имидж на супермаркета! Тоест с всички тези показни „мерки“, които бяха предприети са много далеч от това да бъде осигурено лечението на заболяването причинено от вируса, и да бъде спрямо неговото разпространение.

А и, тези мерки нямат такава цел. Правителствата, правят и самопризнание когато обявяват мерките: „Искаме да попречим вирусът да се разпространи.“ А всъщност, първото нещо, което трябва да кажат е: „Започнахме да работим с всички наши лаборатории за създаването на лекарство срещу заболяването, осигурихме безплатни тестове и ваксини за народа. Измервайки температурата на хората, ние им разясняваме какви мерки да вземат за да се предпазят.“ „Ще спрем смъртни случаи с тези и тези мерки.“ и т.н. Това трябва да кажат, но нищо подобно не се чува до сега.

Народите по света, до ден днешен са преживели множество епидемии. По време на чумните епидемии медицинските практики, здравните грижи и производството на лекарства бяха много изостанали.

В началото на ХХ век, когато епидемията от „Испански грип“ отнема живота на над 50 милиона души по света, възможностите на медицината в капиталистическите страни не бяха толкова изостанали, колкото при чумните епидемии. Малко преди възникването на епидемията, буржоазията която беше изразходила стотици милиарди долари за оръжия по време на Първата световна война(Първата империалистическа война за преразпределение), не предотврати смъртта на милиони хора по време на епидемията от „Испански грип.“

Днес, заедно с напредването на технологии и науката, положението, е много по-различно от това в миналото. Но капитализмът и империализмът не са се променили, те са си все същите. Те предизвикват несправедливи войни и вътрешни конфликти, в страните които са превърнали в свои колонии, за да могат да отворят техните пазари, за своите стоки и продукти, дело на свръхпроизводството, което бива движено единствено от стремежа за печалба.

Империализмът, който влага милиардите спечелени от търговията с оръжия, заради които загиват милиони хора, отново в касите на монополите, когато стане въпрос за здравето на народа прави „съкращения в бюджета“, с приватизираната здравна система, те се задоволяват да се „грижат“ за здравето единствено на класата която разполага с необходимите за това пари. Не се осигуряват дори най-простите комплекти за тестове, нито пък най-обикновени маски и ръкавици.

НИЩО ДА НЕ СЕ СЛУЧИ НА МОНОПОЛИТЕ, А ПЪК НАРОДА ДА БЕРЕ ДУША ОТ ВИРУСА!

Американските империалисти и империалистическите държави от ЕС, веднага щом бяха установени първите случаи на коронавирус в западните държави, в своите телевизионни изявления, едни след други започнаха да се надпреварват, кой колко голяма финансова помощ ще окаже на капитала. Американските президент Тръмп и германският канцлер(министър председател) Меркел, заявиха ще отпуснат близо 1 трилион долара на империалистическите монополи. И в нашата страна(има се предвид Турция, но спокойно можем да кажем, че това важи и за България; бел.прев.) положението не е по-различно.

Фашистката власт на ПСР(управляващата партия в Турция;бел.прев.) с цел да не пострадат едрите капиталисти от кризата, отпусна 100 милиарда турски лири, под формата на „данъчни облекчения, стимули за жилищни кредити, с цел да се раздвижи сектора на строителството, улеснения за отпускане на кредити за дребния и малкия бизнес.“

Ако бяха прехвърлили всички тези пари, към лабораториите за да произведат лекарства, до сега може би щеше да бъде открита ваксина за Коронавируса.

1 трилион долара… Това е сумата обявена само от САЩ и от Германия.

С тези 1 трилион долара, могат да направят възможно да се сложи край на глада и бедността по целия свят. Но тяхната цел не е да спасят живота на хората, а да прибавят още пари, към печалбата на една шепа паразити и експлоататори. Ето го доказателството за това, че човешкият живот, няма никаква стойност в очите на империалистите. Народът може да умира от вируса с десетки, стотици, хиляди, единственото което ще направят те, е да излязат по телевизията да направят няколко изявления, да пролеят крокодилски сълзи или да участват на някоя погребална церемония и толкова.

През 2008 година, заедно с кризата на ипотечните кредити, докато хиляди хора останаха бездомни и обедняха, Американските империалисти дадоха само на фамилията Рокфелер – 900 милиарда долара. Американските империалисти, всяка година отделят по 500 милиарда долара във военно-промишления комплекс и за производството на оръжия.

Как социализмът се бори със заразните болести и епидемиите?

Като цяло империализмът чрез намаляване на разходите за здравеопазване, с отнемането на трудови, социални и демократични права, твърди че взема мерки срещу Коронавируса, в същото време обаче не отпуска никакви финансови средства на лабораториите които биха могли да разработят ваксина срещу вируса.

При социализма, която е система, в която човекът е поставен преди всичко, право като достъпа до здравни грижи, което е нещо жизненоважно е безплатно и общодостъпно за народа. Например в Съветския съюз, в първите години след революцията народът загиваше от епидемията от тиф, като през периода 1918-1920 година са загинали 1 милион и 600 хиляди души, смъртността сред новородените е била 7 милиона, като се предполага, че броят на загиналите от глада и заразните болести е 15 милиона.

От испанският грип, който е бил разпространен през първите години след революцията, в Съветска Русия, докато е продължавала войната срещу контра-революционните сили, се предполага че са загинали общо близо 3 милиона души от народите на Съветския съюз.

Освен това, сред висшите ръководители на Болшевишката Партия, също има загинали от това заболяване. Яков Михайлович Свердлов, който де факто е първият държавен глава на Съветския съюз, загива през Март 1919 година от Испански грип. Тогава е само на 33 години. Въпреки това, речта която произнася В.И. Ленин след неговата гибел, показва колко е важен Свердлов за болшевиките, и че не е просто държавен глава.

Никой друг не успя да въплъти и толкова цялостно да изрази спецификите на нелегалните групи, революционната деятелност в условията на нелегалност, нелегалната партийна работа, така както Свердлов. Преминавайки през това практическо училище, Свердлов успя да достигне до челната позиция, в предната линия на Първата Съветска Социалистическа република. Тоест той се нареди сред най-добрите организатори на широките пролетарски маси. Никой, който е познавал от близо Яков Михайлович, никой който е наблюдавал неговия неспирен стремеж на работа, няма да се поколебае да потвърди това. Невъзможно е да бъде запълнено мястото на Яков Михайлович.“

Ленин въпреки, че е знаел че Испанският грип е заразна болест, е посетил Свердлов докато е боледувал, като разказва, че е въпреки тежкото си той е продължил да работи.

В годините на глад и недоимък, Ленин казва следното:

Един камшик се вие над нас, въшките и тифът напредват към нашите армии. Другари, невъзможно е да си представите ужасяващото положение в районите засегнати от тифа, в които населението гине, няма каквито и да било материални средства, където целият живот е спрял, целият живот на народа е в застой. Поради тази причина, ние другари казваме, «Другари, ние трябва да съсредоточим цялото си внимание върху този проблем. Или въшката ще надвие социализма, или социализмът ще победи въшката.“

Фактът, че Съветска Русия е била изправена с подобна разруха, става първопричината за това, за първи път в света здравната система да бъде централизирана и да стане безплатна и общодостъпна.

По онова време, централизираната и безплатна система на здравеопазване, не метод който се е понравил на държавите съществуващи през този период. От данните достигнали до наши дни констатираме, че това е здравеопазването е било поверено на религиозни или частни институции.

Съветският съюз, след Октомврийската революция, и кървавата гражданска война, за първи път в света започва изграждането на модерна публична система за здравни грижи. В Съветският съюз освен изграждането на тази система, макар и в началото от това право да се възползват хората живеещи в централните райони на страните от Съюза, през следващите години, за много кратко време системата се разпростира до всички краища на съюза.

Ленин, в заповедите които изпраща до лекарите пише, че приоритет трябва да се даде на районите в които са били разпространени заразни болести, и тези които са били силно засегнати от глада.

След като в Съветският съюз, въвежда централизираната система на здравеопазване, някои западни държави също прилагат частично този модел. Макар и САЩ да се насочват към система на здравни застраховки при които водещ фактор са работодателите, след епидемията предприема някои мерки. В средата на 1920-те години, Съветския съюз излиза със следната позиция, по отношение на разбирането за това, какво трябва да бъде лекарската практика на бъдещето:

Умение, което не се стреми само и единствено към излекуване на човека, но и към анализиране на професионалните и обществените причини които изострят заболяването, за да може да покаже начините за предотвратяването на това заболяване.“

Това разбиране, което ни учи, че към една болест не трябва да се подхожда само от гледна точна на биологията, но и от гледната точка на социологията, по-късно намери своя отзвук по целия свят.

Ако трябва да обобщим до тук, можем да кажем, че само Марксистите-Ленинистите мислят за здравето на народа, и всичко което може да бъде в негова полза, и търсят решения за това. Решението на проблема, не може да бъде намерено без участието на народа. Народът може да намери решение на проблема задружно, заедно с народните комитети които могат да бъдат създадени.

Докато империалистите унижават народите, като часове наред показват по телевизията как „правилно“ се мият ръце, сякаш хората не знаят как да мият ръцете си, докато насочват народа към тоалетната хартия като „предпазна мярка“ срещу вируса, докато всеки ден в нашата страна по улиците се изливат десетки литри дезинфектанти, не се казва абсолютно нищо по отношение на превантивните здравни грижи и безплатния достъп до здравеопазване, които са истинските и ефективни мерки срещу разпространението на вируса и всички останали болести.

Прави се точно обратното, всички парични и материални средства биват наливани в касите на едрите капиталисти, на монополите. Лекарите и медицинските работници на народа, които работят в полза на народа, заедно с Народните Съвети[1], на базата на опита ни натрупан в предишните периоди, са нашите структури(има се предвид на Народен Фронт-Турция;бел.прев.) чрез които заедно с народа можем да намерим и да приложим решения за противодействие на епидемията от коронавируса.

Заразните болести, през които е преминало човечеството и които са отнели най-много човешки животи:

1 – Антониновата чума

Епидемията от Антониновата чума, възниква през периода 165-180 година сл. Хр., в Римската империя, като това е заразна болест донесена от войниците завръщащи се от военните походи на изток. Епидемията причинява смъртта на по 2 хиляди души на ден. При тази първа епидемия от чува, известна на човечеството, империята губи близо 30% от своето население.

2- Юстинианова чума

Тази епидемия, наблюдавана през 541-542 година, във Византийската империя, засягайки най-вече нейната столица Константинопол, Сасанидската империя, и пристанищните градове по средиземноморието, е сочена за една от най-големите чумни пандемии в историята. Предполага се при първата епидемия са загинало около 25 милиона, в цикличните епидемии в следващите 200 години са загинали 50 милиона души.

3- Черната смърт

Епидемията от чума, наблюдавана през периода 1346-1353 година се твърди, че са загинали между 75 и 200 милиона души. В следствие на епидемията, населението на Европа е намаляло от 30 до 60%. Също така тя предизвиква поставянето под съмнение на ролята на църквата и бога в обществото, като е станала една от предпоставките за зараждането на Ренесанса.

4- Колумбовите зарази – 1492 – 1548

Това всъщност не е една пандемия, а множество: след откритията на Колумб европейските завоеватели пренасят в Новия свят заболявания като едрата и дребната шарка, срещу които коренните жители нямат естествен имунитет. Последствията са катастрофални. Според много учени в първия половин век след Колумб болестите заличават 90% от местното население в Централна и Южна Америка (или между 40 и 60 милиона души).

5- Епидемия от коколицли

Периодът, през който в Мексико през XVI век, избухват епидемии от няколко различни заболявания, остава в историята като „епидемия от коколицли“. Така коренните жители наричали „мистериозното“ заболяване свързано със силна треска и обилно кървене. Предполага се, че епидемията е започнала от бактерията салмонела, разпространена по рибите, като през периода 1520-1576 в следствие на заразните болести са загубили живота си 15 милиона души. Това поставя и началото на края за цивилизацията на Маите.

6 – 7-те епидемии от Холера

В историята на човечеството са наблюдавани 7 големи епидемии от Холера. Най-смъртоносната и най-голямата по мащаби епидемия, бе тази през периода 1852-1860 година. Именно по време на тази епидемия става, ясно че една от главните причини за болестта е замърсяването на водоизточниците използвани за питейни нужди. В река Ганг, чиито води се използват за пиене и готвене, се изливаха и човешки изпражнения и всякакви други отпадъци. Поради тази причина, в Индия размерите на бедствието и епидемията бяха най-големи.

7- Третата чумна епидемия

Наблюдавана е в периода 1855-1859 година, започва в Китай, от където се разпространява по целия свят, като само в Индия и Китай отнема живота на 12 милиона души. Епидемията беше наречена Трета чумна епидемия, след Юстиниановата Чума и Черната смърт.

8 – Епидемията от Тиф по време на Първата Световна Война

През периода 1914 – 1918 година, заедно с война идва и епидемията от Тиф, причинена от въшките пренасящи тази бактерия. В Европа и Азия се разболяват 25 милиона души. Само в Съветския съюз умират 3 милиона души.

9- 1918 Епидемия от Испански грип

Позната още като „Испанската болест“, този щам на грипа се появи отново през новия век, този път под името „птичи грип“. При първата си поява през XX век, болестта отнема живота на между 50 и 100 милиона души по целия свят.

10 – Азиатският грип

Наблюдавания през периода 1957-1958 „азиатски грип“ причина смъртта на 4 милиона души, а възникналият в периода 1968-1969 година Хонконгския грип, отнема живота на около 2 милиона души.

11 – Вирусът ХИВ – СПИН

Първият констатиран пример, за заразяване със ХИВ вирус за който в средата на XX век се установява, че може да се предава от човека на маймуните, е наблюдаван през 1959 година в Конго. Въпреки това неговото изследване и установяването на точната диагноза се случват едва през 1980-те години. Ефективно лечение на вируса, който за последните 30 години е отнел живота на 36 милиона души, все още не е открито.

12 – Епидемията от SARS

През 2003 година, възникналата в Китай епидемия от Тежък остър респираторен синдром(ТОРС / SARS), засяга 8 хиляди души, като по целия свят отнема живота на 800 души, само в Китай жертвите са 350 души.

Олигархията се стреми да задуши бунта на народните маси, под прикритието на „мерки“! За тази цел, хората биват затваряни вкъщи, и превръщани в свои собствени надзиратели!

Използвайки като претекст вируса, се опитва да легитимира нови атаки срещу демократичните и трудовите права, масовото следене и поставяне под контрол!

Можем да се избавим от вируса, не като се затваряме в домовете си, а като се борим за правата си!

Както е видно и от данните изнесени по-горе, дори и когато милиони хора по света загиват, империалистите не правят нищо за да предотвратят това. Слугуващата им олигархия не е по-различна от тях.

Олигархията, освен че не взема адекватни и ефективни мерки в сферата на здравеопазването, срещу вируса, тя използва създалата се ситуация, в своята война срещу народа. Първото нещо, което направи фашистката власт на ПСР(управляващата партия в Турция; макар, че положението и в останалите страни по света не е по-различни;бел.прев.) е да вземе мерки по отношение на затворите и съдилищата.

Фашистката власт, направи задължително използването на Системата за Видео-конферентна връзка(SEGBİS), при провеждането на съдебните заседания на всички обвиняеми намиращи се в затворите, и чиито дела все още продължават( в Турция няма отделен следствен арест, докато започне делото и по време на процеса, хората се намират в затвора). Системата за видео-конферентна връзка е нарушаване на правото на защита в съда, като премахването на използването на тази система, е сред исканията на продължаващата вече повече от 3 години в затворите в цяла Турция – Перманентна Съпротива срещу Перманентния Фашизъм! (на тур.ез. Sürekli Faşizme, Karşı Sürekli Direniş).

Свижданията със адвокати и близки в затворите, бяха ограничени под претекста „мерки за здравето.“ Свижданията между адвокати и политическите затворници ще се провеждат, при подписване на специални декларации за това, като те ще се извършват в специални помещения със стъклена преграда. Фактически свиждането се провежда по специална система със телефони, като разговорите се записват, и по този начин се нарушава правото на тайна на свиждането на между адвокат и доверител, и правото на защита.

Правото на свиждания на политическите затворници бива отнемано, като по този начин изолацията става още по-жестока и ефектите ѝ се утежняват.

В затворите, за които се твърди, че са взети толкова много мерки, изолацията и мъченията продължават. В нездравословни условия и мръсотия биват държани над 300 000 осъдени и подсъдими, като в много от затворите пространството в килиите не достига и те са препълнени.

Тези които са в затвора с децата си, са изложени на още по-голям риск. Фашистката власт обсъжда освобождаването на наркодилърите, вместо освобождаването на майките и децата им, чиято имунна система не се е развила все още. В същото време, точно през тези дни на епидемия, политическият затворник Мустафа Кочак, който провежда смъртна гладна стачка срещу несправедливата си доживотна присъда, беше подложен на насилствена медицинска интервенция, и сексуални мъчения, като му бе забранено да провежда свиждания със адвоката и близките си, под претекста на „мерките“ срещу епидемията.

По отношение на обсъжданата от около месец амнистия, бе обявено, че революционерите няма да бъдат включени в нейния обсег. Твърдят, че налагайки забрана хората на възраст повече от 65 години да излизат на улицата, ги предпазват от вируса. Но истината е, че първият човек задържан за неспазването на тази забрана, бе участник в протестната акция на площад Бакъркьой в Истанбул, срещу чистките на властта насочени срещу прогресивните държавни служители, която продължава вече повече 3 години.

Кой може да твърди, че са задържали Неджет Йозсайгън, който записва на видео акцията сред чиито искания са отмяната на всички наредби-закони издадени по време на извънредното положение в Турция, и закриване на комисията за разглеждане на уволненията направени по силата на тези наредби закони; и всичко това при положение че на него му беше наложена глоба по-голяма от размера на пенсията, която получава.

Вместо да бъдат осигурени достатъчно тестове, маски, предпазни средства, ваксини и т.н.; фашистката власт се опитва да превърне тази ситуация за да установи пълен контрол над живота на хората, да ги следи, и да поставя термо-визионни камери дори на автогарите, вирусът не може да бъде използван като претекст за всички това. За фашистката власт, всичко е само повод за засилването на войната срещу народа.

Докато отправят призиви към народа: „Останете си вкъщи!“, те не казват нищо за това, какво ще ядат и пият хората, как ще продължат живота си. Защото целта е да бъде поставен под контрол гневът на народа, и той да бъде заключен вкъщи.

На всичкото от горе, те се опитват да покажат, всички тези репресии и забрани като „мерки“ целящи запазването здравето и живота на хората.

Заключение:

1- За появата на вируса, не предприемането на мерки за овладяването на епидемията, създаването на възможности за лечението на заболяването, и убийството на 15 хиляди души(към датата на написването на статията;бел.прев.), е отговорен империализмът.

2- Блокирайки почти напълно ежедневния живот на хората, използвайки като претекст за това коронавируса, като по този начин превърнаха живота в ад, властта затваря хората в домовете им. Фашистката власт на ПСР, не иска да има нито една протестна акция, нито една съпротива срещу нея. Поради тази причина тя забрани провеждането на всякакви протести.

3- Империалистите и техните лакеи чиято криза още повече се задълбочава, използвайки като претекст коронавируса, увеличават своите атаки, това не трябва да е мотив ние да спрем или прекратим за определен период от време борбата, а точно обратното, сега трябва да я засилим. Фашистката власт, всявайки страха от заразяване и смърт, налагайки парични глоби, се опитва да възпре нашата съпротива, която не успя да унищожи през последните години въпреки своите репресии и терора, който развихри. Няма да изоставим нашите позиции в съпротивата, които извоювахме заплащайки тежка цена за това! Фашистката власт, която ни казва „останете си вкъщи“, всъщност казва „Стойте гладни и умрете вкъщи!“. Борейки се ще извоюваме нашите права от това несправедливо статукво, което ни обрича на мизерия, което ни се подиграва.

4- Разказвайки на народа ни, как се насочват средства от държавния бюджет към едрите капиталисти използвайки като предлог вируса, как народът още повече обеднява, как репресиите и терорът срещу народа и революционерите се увеличава, ние ще разпрострем борбата си и заедно с народа ще бъдем по площадите.

Източник: списание: Halk Okulu(„Народно училище“), брой 20 от 29 Март 2020 година, стр. 35-38.