Адвокати от цяла Турция протестираха срещу атаките на властта срещу адвокатската професия

На 19 Юни адвокати членуващи в Съюза на Адвокатските колеги на Турция(Türkiye Barolar Birliği), започнаха „Поход на защитата“(на тур.ез. Savunma yürüyüşü) в знак на протест срещу готвените от фашистката власт в Турция законодателни промени целящи неутрализирането на опозиционно настроените адвокатски колегии в страната.

Групи от адвокати започнаха пеши походи към столицата на Турция -Анкара и най-големият град на страната – Истанбул. Чрез своите маршове, юристите искат да покажат своето недоволство срещу промени в закона за адвокатската дейност, чрез които се ограничават правата и правомощията на юристите, както и промяна в изборните системи на адвокатските колегии и промяна на дейностите които могат да извършват.

Според опозиционни медии в Турция, промените в законите касаещи адвокатите и техните сдружения, са били поискани лично от президента Ердоган. Безпрецедентните атаки срещу адвокатското съсловие предизвикаха остра реакция от председателите на много от колегиите в страната, част от който заявявайки че проведените по-рано този месец преговори между представители на съюза на адвокатските колегии и властта, са се провалили, заедно с адвокати от Анталия, Ескишехир, Измир, Истанбул, Коджаели и Мардин заявиха, че ще започнат протести срещу готвените от властта промени.

Така се стигна до започването на „Походът на защитата“, като в петък 19 Юни, към него се включиха адвокати от 80 от общо 81 една провинции в Турция, които се насочиха към Анкара и Истанбул.

Маршът на юристите, идва в критичен момент, в който вече все по-големи маси от обществото в Турция, се убеждават че правосъдната система в страната е напълно деградирала и не може да осигури справедливост за никого. Шествието е важно и защото то се провежда във вече доста напреднал етап от смъртната гладна стачка на адвокатите Айтач Юнсал и Ебру Тимтик, които в началото на годината, започнаха тази крайна форма на протест с искане за нов справедлив съдебен процес срещу тях и техните колеги от Сдружението на Прогресивните Юристи и Правно Бюро на Народа, както и независима от политическата власт съдебна система. Към днешна дата адвокат Айтач Юнсал се намира на 148 ден от своята смъртна гладна стачка, а адвокат Ебру Тимтик на 178 ден от смъртната гладна стачка. В протестите на юристите срещу атаките на властта се включиха и много колеги и приятели на двамата адвокати.

От самото началото до момента, на написването на тази статия, юристите участващи в „Походът на защитата“ бяха подложени на множество нападения от страна на полицията. Полицаите удряха с палки и ритници адвокатите сред които и председатели на адвокатски колегии. Някои от юристите бяха задържани от полицията. Повече от 24 часа продължиха нападенията на полицията на един от входовете на столицата Анкара, където адвокати от множество провинции се бяха събрали за да продължат своя поход към Мавзолея на Ататюрк – създателя на република Турция, намиращ се в централната част на града. След спорове с полицейските началници решителността на адвокатите даде резултат и в следобедните часове на 23 Юни, те бяха допуснати да продължат своя поход в Анкара.

В Истанбул основното място на протестите на адвокатите се превърна пространството пред съдебната палата Чаглаян в града. Там в продължение на почти една седмица адвокатите се събираха на протестни акции за да изразят недоволството си срещу атаките на властта против тяхната професия и правото на правна защита. Много от адвокатите участващи в протестните акции изразяваха своята подкрепа за колегите си – Айтач Юнсал и Ебру Тимтик провеждащи смъртна гладна стачка.

В обедните часове в сряда, адвокатите събрали се в Истанбул, изразиха своето недоволство срещу Метин Фейзиоглу – председателят на съюза на адвокатските колегии в Турция, обръщайки се с гръб към него при пристигането му пред съдебната палата Чаглаян. Фейзиоглу е добре известен като поддръжник на президента Ердоган, и враг на опозиционно настроените юристи в страната. Именно за това той е една от основните мишени на словесните атаки и недоволството на прогресивно настроените юристи в Турция.

Протестите на адвокатите от цяла Турция, продължиха почти до края на миналата седмица, въпреки репресиите на властта. Ще продължим да следим развитието на събитията.