Членове на лява музикална група бяха задържани от полицията в Истанбул докато репетират за концерта си

Вчера(5 Август), около 15:00 часа, разположеният в истанбулския квартал „Окмейданъ“(европейската част на града) културен център „Айче Идиль Еркмен“, в който лявата музикална група Йорум развива своята дейност, беше щурмуван от агенти на политическата полиция и групи от командоси. Периметърът около културния център е бил блокиран от полицията с бронирани автомобили, като обискът вътре продължи до късния следобед. Първоначалната информация бе за трима задържани при нахлуването на полицията, но по-късно стана ясно, че задържаните са повече.

Почти по същото време, докато полицията щурмува културния център, в район Бейкоз, разположен в североизточната част на града, са били задържани шестима членове на група Йорум, докато са провеждали репетиция за своя предстоящ концерт в неделя.

Задържаните членове на лявата музикална група: Бахар Курт, Баръш Йълдъръм, Бетюл Варан, Дулян Пойраз и Серкан Топтанджъ бяха освободени от полицията във вечерните часове. Адвокатите на музикантите разпространиха снимки на побоя нанесен от полицаите на техните доверители. Снимките на кръвта по лицето на музикантката Бахар Курт предизвикаха широк отзвук в социалните мрежи и възмущението на много потребители.

Отново във вечерните часове, адвокатите от Правно Бюро на Народа(Halkın Hukuk Bürosu), обявиха имената на задържаните при щурма на културен център „Айче Идиль Еркмен“ в Истанбул, това са: Езги Кул, Нурийе Гюлмен, Олджай Карадаа, Ръдван Акбаш, Фърат Кая и Ясемин Карадаа. Издадена е заповед за удължаване на срока на задържане под стража на шестимата души, чиито имена са изброени по-горе, като те ще бъдат държани в ареста на политическата полиция общо 4 дни.

Сред имената на задържаните изпъква това на Нурийе Гюлмен – университетската преподавателка, която през ноември 2016 година стана инициатор на протестите срещу чистките предприети от фашистката власт в Турция, насочени против прогресивно настроените държавни служители. През периода март 2017 – Януари 2018 година Гюлмен, заедно с началния учител Семих Йозакча проведоха гладна стачка като форма на протест срещу чистките на властта, от които бяха засегнати на 120 000 души и техните семейства в цялата страна. За около 6 месеца двамата бяха хвърлени в затвора по обвинение в подстрекаване на населението към бунт срещу властта, като бяха заплашени от подлагане на насилствена медицинска интервенция, която целеше прекратяването на протеста им чрез употребата на брутално насилие.

В свое изявление музикантите от група Йорум осъдиха нападението срещу тях и културния център, в който развиват своята творческа дейност. В изявлението се посочва, че това 11-ят поред щурм в културния център за последните 2 години, като този път той идва само броени дни преди концерта „Независима Турция“, насрочен за 9 Август, неделя. Концертът се различава от досегашните прояви на групата, с това че се очаква да бъде първата изява на открито на група Йорум от близо 5 години, след като от 2015 година насам всички концерти на групата бяха забранявани, напълно незаконно и своеволно от фашистката власт в Турция.

Членовете на групата призоваха за незабавното освобождаване на всички задържани.