Съдът в Истанбул наложи постоянна мярка за задържане, на двама души задържани при щурм на културен център

На 5 Август, агенти на политическата полиция и командоси, щурмуваха културен център Айче Идиль Еркмен, разположен в истанбулския квартал Окмейданъ, където лявата музикална група Йорум развива своята творческа дейност, и задържаха 6 души, сред които и университетската преподавателка Нурийе Гюлмен, която стана инициатор на съпротивата срещу чистките предприети от властта против прогресивните държавни служители. На 11 Август, в своя официален профил в Туитър, адвокатите от Правно Бюро на Народа, съобщиха че съдът е наложил на Гюлмен мярка постоянно задържане под стража.

След като бяха държани в ареста, в централата на политическата полиция в Истанбул в продължение на близо една седмица, шестимата души, които бяха задържани по време на полицейския щурм срещу културен център Айче Идиль Еркмен, намиращ се в квартал Окмейданъ, вчера бяха, най-накрая изправени пред съда.

По време на престоя си в ареста на политическата полиция, шестимата задържани обявиха гладна стачка в знак на протест срещу незаконното задържане, след като прокурорът по делото удължи срокът им на задържане в края на миналата седмица с още на 3 ден, те прекратиха да приемат вода и захар по време на гладната стачка.

Задържаните първо дадоха показания пред прокурора. След като показанията бяха снети, прокурорът по делото поиска от съда да наложи на 5 от задържаните мярка за постоянно задържане, а 1 от тях да бъде освободен под мярка подписка.

Съдът, който разглежда случая на шестимата задържани, наложи мярка за постоянно задържане на двама от тях: университетската преподавателка Нурийе Гюлмен и Ръдван Акбаш – служител на културния център, който бе щурмуван от полицията. Останалите задържани бяха освободени под мярка подписка, като им бе наложена забрана да напуснат страната. Те трябва да се подписват ежедневно в управлението на полицията по местоживеене.

Нурийе Гюлмен е бивша университетска преподавателка, която стана символ на съпротивата срещу чистките на фашистката олигархия в Турция, които започнаха след опита за преврат през юли 2016 година. Заедно с началния учител Семих Йозакча, тя обяви гладна стачка през март 2017 г., след като бяха уволнени от работата си по силата на наредба-закон издадена силата на действащото тогава в страната извънредно положение.

Нурийе Гюлмен

Гюлмен бе сред задържаните на 5 август, по време на полицейския щурм в културен център Айче Идиль Еркмен, които се ръководи от членове на лявата музикална група Йорум.

Конкретната причина поради, която Нурийе Гюлмен се е намирала в културния център, е била да проведе интервю с членовете на група Йорум преди концерта им, който беше насрочен за 9 август и се очакваше да бъде първият концерт на групата, на открито пространство, през последните няколко години.

„На нашите доверители Нурийе Гюлмен и Ръдван Акбаш беше наложена мярка за постоянно задържане под стража. Нашите доверители Ясемин Карадаа, Фърат Кая и Езгии Кул бяха освободени под мярка подписка“, това написаха адвокатите от Правно Бюро на Народа в официалния си акаунт в Twitter, на 11 Август.

Междувременно през последните дни буржоазните медии в Турция, обслужващи фашистката олигархия, разпространиха лъжата, че хората задържани по време на щурма на 5 август, са участвали в „събрание на нелегална организация“, и че културният център е „щаб-квартира на нелегална организация“. Така за пореден път през последните години фашистката олигархия чрез буржоазните медии се опитва да криминализира културен център „Айче Идил Еркмен“, превръщайки го в мишена наевентуални нови атаки и репресии.

Нурийе Гюлмен, е бивша университетска преподавателка, тя започна безсрочнагладна стачка заедно с учител Семих Йозакча през март 2017 г., след като тя бе уволнена от работата си по силата на наредба-закони издадена по време на извънредното положение действало в Турция до юли 2018 година. Гюлмен и Озакза бяха задържани и в последствие хвърлени в затвора в края на май 2017 г., по обвинение за принадлежност към обявената извън закона лява организация Революционна народно-освободителна партия-фронт (DHKP-C). Фашистката олигархия беше принудена да освободи Гюлмен през декември 2017 г., а Йозакча през октомври 2017 г.

След почти 11 месеца в гладна стачка Гюлмен и Йозакча прекратиха своя протест, в края на януари 2018 г., като обявиха политическата си победа.