Полицията нападна хора събрали се за концерт на лява музикална група в Истанбул

На 9 Август, хората събрали се за да присъстват на концерта на лявата музикална група Йорум, под надслов „Независима Турция“, чиято подготовка течеше през последните месеци, бяха нападнати и задържани от полицията.

Концертът за който музикантите се подготвяха седмици наред трябваше да се проведе на площад Йени капъ, разположен на брега на Босфора в централната част на Истанбул. Фашистката олигархия в Турция, както винаги забрани концерта организиран от група Йорум. В началото на месец юни, областната управа на турския мегаполис обяви, че налага забрана за провеждането на концерта, и така постави провеждането на събитието под заплаха. Музикантите и техните адвокати обжалваха забраната наложена от областната управа, в регионалния административен съд в Истанбул. След оповестяването на забраната, група Йорум публикува своя декларация, в която изрази своята решителност да проведе концерта въпреки всичко, като припомниха че са дали обещание на своите членове Хелин Бьолек и Ибрахим Гьокчек, които загинаха в следствие на продължилата близо една година смъртна гладна стачка насочена срещу репресиите на фашистката власт против групата и като цяло творчеството в полза на народа и революционната кауза.

Само няколко дни преди провеждането на концерта, на 5 Август културен център „Айче Идиль Еркмен, разположен в истанбулския квартал Окмейданъ, в който членовете на група Йорум развиват своята дейност, беше щурмуван от полицията и шестима души бяха задържани, като на двама от тях беше наложена постоянна мярка за задържане. Същият ден членовете на групата бяха задържани за няколко часа от полицията, след като мястото в който са провеждали репетиция за концерта е било щурмувано. Музикантите са били подложени на побой от страна на политическата полиция, след което са им съставени актове за „нарушаване“ на закона за събранията и митингите, и по-късно освободени.

Полицейската операция срещу културния център на група Йорум, беше проведена с една единствена цел – възпрепятстване на провеждането на концерта. Според адвокатите на музикантите обвиненията предявени срещу задържаните напълно несъстоятелни и нямащи нищо общо с реалността.

В деня на концерта, площад „Йени капъ“ и периметърът около него бяха блокирани от полицията с метални заграждения, като всички минувачи наоколо и хората излизащи от станциите на метрото в района минаваха през обстойна проверка на самоличността, и вещите които носят със себе си.

Хората които въпреки блокадата и забраните на фашистката власт, успяха да достигнат до площад Йени капъ, бяха нападани от полицията и задържани. Както винаги задържанията бяха съпроводени от жестокост и насилие упражнявано от страна на фашистката полиция срещу хората дошли да изразят подкрепата си за група Йорум. Полицията нападна и журналистите дошли за да отразят събитието, всички представители на прогресивните медии на място бяха подложени на проверка за самоличност, като фоторепотерите бяха накарани чрез заплахи и насилие да изтрият снимките и видеата, които са заснели.

Общо 25 души бяха задържани при нападенията на фашистката полиция срещу концерта на група Йорум. Те бяха отведени в централната полицията в Истанбул, където им бяха снети показания, след което им бяха съставени актове за „нарушаване“ на закона за събранията и митингите. Всички задържани бяха държани в продължение на 24 часа в ареста на отдел обществена безопасност на истанбулската полиция, след което бяха освободени.

В свое изявление, адвокатите от Правно Бюро на Народа, възразиха срещу това обвинение на полицията срещу задържаните като поясниха, че на практика нападайки и задържайки хората, полицията не е позволила да упражнят своето право – гарантирано от действащата конституция и законите на Турция – правото на свободно събиране и изразяване на мнение. Но въпреки това фашистката власт задържа хората заради това, че са използвали демократичното си право, като де факто погазва законите, които би трябвало да пази.

Естествено няма как да се очаква нещо друго от полицията превърнала се инструмент на фашистката олигархия, която е установила своята открита, терористична диктатура.

Въпреки всички атаки, група Йорум все пак проведе концерт, който беше излъчен по интернет, макар и в не този формат който желаеха както самите музиканти така и техните многобройни почитатели, те изпълниха своите песни, в името на които членовете на групата Хелин Бьолек и Ибрахим Гьокчек пожертваха животите си.

Концертите „Независима Турция“(на тур.ез. Bağımsız Türkiye), са традиция започната от група Йорум през 2011 година. През периода 2011-2015 година концертите се провеждат на площада в истанбулския район Бакъркьой, като с всяка следваща година броят на хората присъствали на тези своеобразни митинг-спектакли, се увеличава многократно, за да достигне през 2014 до близо 1 милион души. През 2015 година за първи концертът е забранен от властта, като в деня на провеждането му десетки пеят песните на група Йорум по улиците водещи към площада. Близо 2 месеца по-късно концертът е проведен на същото място, като събира десетки хиляди души. През следващите години 2016 и 2017 година концертите отново са забранени, като се стига до стълкновения между хората искащи да участват в концертите и полицията. Музикантите изпълняват своите песни по покриви на къщи или от каросериите на камиони, обикаляйки улиците на бедните квартали на Истанбул. През 2018 година се провежда интернет-концерт излъчван на живо, като събитието е гледано от над 200 000 души. По-късно оригиналните записи на прякото предаване са изтрити от сайта за видео-споделяне YouTube.

Когато група Йорум отново завладее площадите това ще са дните, в които гласът на революционерите отново ще се чува гордо и силно в цялата страна и по целия свят. И това рано или късно ще стане, защото група Йорум е народът и не може да бъде заглушена!


Интернет концертът на група Йорум