Вълна от масови арести срещу дейци на марксистко-ленинистка организация в цяла Турция

Вчера фашистката олигархия в Турция, започна вълна от масови арести насочена срещу членове и симпатизанти на марксистко-ленинисткото движение Народен Фронт. Според известната до момента информация близо 100 души са задържани от политическата полиция в различни части на страната, като броят на задържаните продължава да нараства.

Мащабна операция насочена срещу дейци и поддръжници на марксистко-ленинисткото движение Народен Фронт, в цяла Турция бе започната вчера от фашистката олигархия. Десетки революционери бяха задържани, някои от тях след щурмове срещу домовете им, други са били отвлечени от улицата, а някои са били задържани докато са пътували с градския и междуселищния транспорт. Както обикновено в операциите участват агенти на политическата полиция, тежко-въоръжени командоси и полицаи от отряда за борба с масовите безредици.

Сред задържаните има архитекти, адвокати, работници, държавни служители, учители, здравни работници, студенти, младежи, музиканти. В хода на операциите провеждани от полицията са били задържани и членове на лявата музикална група Йорум, и членове на народните хорове, сформирани от групата в различни части на Турция.

Според информация адвокатите от Правно Бюро на Народа(адвокатската организация на Народен Фронт ;бел.прев.), операцията започнала вчера на територията на цялата страна, е във връзка с разследване започнато от прокуратурата в Истанбул. Властите са отказали да дадат допълнителна информация на адвокатите, тъй като материалите по разследването са засекретени и е наложена забрана за достъп до информация. Също така отново във връзка със същото разследвани за всички задържани е била издадена забрана за свиждане с адвокати за срок от 24 часа. Поради тази причина адвокатите от Правно Бюро на Народа не са успели да се срещнат със своите задържани доверители. За част от задържане е била издадена заповед срокът им на задържане да бъде удължен с още 4 дни, след изтичането на първоначалния срок от 24 часа.

Съгласно информация, с която разполагаме към момента, част от задържани при операцията са държани в ареста на централата на политическата полиция в Истанбул, но няма яснота къде се намират задържаните от другите части на Турция. Към този час обиски и арести са били проведени общо 12 области на страната. За момента има потвърдена информация за извършени арести в градовете: Адана(южна Турция), столицата Анкара, Анталия, Бурса(западна Турция), Денизли(югозападна Турция), Диярбекир, Измир, Истанбул, Мерсин(южна Турция) и област Хатай(на границата със Сирия).

Буржоазните медии слугуващите на фашистката власт, започнаха да съобщават за масовите арести, едва в ранните сутрешни часове на днешния ден, като представиха случващото се като „операция срещу нелегална организация“ и заявиха че са издадени заповеди за задържане за общо 120 души, като към момента са задържани 99 от тях. Отново според буржоазните медии до сега са били извършени щурмове срещу общо 87 адреса.

Народен Фронт остро осъди задържането на своите членове и симпатизанти, като заяви, „Не сме само 120 души, а милиони“. Според движението причината за вълната от масови арести срещу движението, е политическата победа извоювана в резултат на Смъртните гладни стачки проведени от полит.затворника Мустафа Кочак, членовете на група Йорум, адвокатите от Правно Бюро на Народа и полит.затворниците Дийдем Акман и Йозгюр Каракая през последната година и половина. Мащабната операция на полицията е с цел да бъдат унищожени завоеванията на политическата победа и да бъде ако не напълно унищожено, то движението да бъде значително отслабено. Също така властта цели и неутрализирането на опозицията и да сломи всички, които все още се борят за своите права и свободи въпреки наложената в страна открита фашистка диктатура.

Това е най-мащабната операция на фашистката власт в Турция, насочена против Народен Фронт през последните години, като показва до какви размери се е задълбочила кризата на неспособност на олигархията да властва над народните маси, и отчаяните опити за унищожение на революционерите борещи се за независимост, демокрация и социализъм.

Списък с имената на хората, за които има информация, че са задържани:

Истанбул

1. Али Араджъ (член на група Йорум)

2. Баръш Юксел (член на група Йорум)

3. Баръш Гюрсес (фотограф)

4. Дженк Тууран (член на хор към група Йорум)

5. Дилян Пойраз (член на група Йорум)

6. Ерен Ердем (член на група Йорум)

7. Емрах Улудаа (член на хор към група Йорум)

8. Йозгюрджан Елбиз (член на хор към група Йорум)

9. Сехер Адъгюзел (член на група Йорум)

10. Метин Калели (член на хор към група Йорум)

11. Мерал Хюр (член на група Йорум)

12. Яшар Джошкун Карадаа (член на хор към група Йорум)

13. Адалет Караташтан

14. Айча Артий

15. Бенгису Демирел

16. Бесте Йълмаз

17. Боран Хурустан

18. Волкан Чешме

19. Доан Караташтан

20. Йозгюр Каракоч

21. Махир Доан

22. Мехмет Арас

23. Мерве Демирел

24. Олджай Абалай

25. Орхан Аджар

26. Сенем Арсак

27. Тюркян Албайрак

28. Ферданийе Артий

29. Зейнеп Гонджа Каракоч

Измир

1. Махир Кълъч

2. Ягмур Сенем Демирел

Анкара

1. Ерай Кючюкклявуз

2. Майъс Курт

3. Тайлян Джемал Сунгур

Адана

1. Санем Фарсак

Анталия

1. Мехмет Али Угурлу

Бурса

1. Ялчън Догру

Денизли

1. адвокат Седа Шаралдъ – Правно Бюро на Народа

Диярбекир

1. Серджан Топтанджъ

Мерсин

1. Волкан Баран

2. Юсуф Гюл

Хатай

1. Ерхан Арслан

2. Идиль Кайъкчъ (член на хор към група Йорум)

3. Ипек Арслан

4. Саадък Алтунйоз

5. Север Ъшък

6. Севилай Ъшък

7. Синан Окур

8. Юмит Йозчелик