Вие не можете да бойкотирате империализма, защото вие сте зависими от него

Френският учител Самюел Пати беше убит, като беше обезглавен след като показа на учениците си карикатури на ислямския пророк Мохамед, с подигравателно съдържание. След това събитие започна конфликт между президента на Турция – Таийп Ердоган и президентът на Франция – Еманюел Макрон. В една от своите популистки речи, които вече станаха добре известни на широката общественост Ердоган заяви следното по адрес на Макрон:

„Макрон се нуждае от лечение на умствено ниво. Един държавен глава, който не разбира от свобода на вероизповеданията, свобода на изразяването, който се отнася по този начин към милионите хора, от различни вероизповедания живеещи в неговата страна, първо трябва да бъде тестван за умствени способности.“

На свой ред Франция изтегли своите дипломати от Турция. Така спорът се превърна в поредното ръмжене типично в стила на Ердоган, което е напълно изпразнено от съдържание, и няма никакво покритие. Ердоган отправи призив с думите: „Не купувайте френски стоки.“

Добре но, има ли този призив своето покритие?

Ако трябва накратко да обобщим, олигархията в Турция, не може да бойкотира нито Франция, нито която и да било друга империалистическа държава. За да направи това не ѝ достигат нито икономическите сили, нито политически сили. Защото Турция, е една напълно зависима страна. Турция, която е зависима икономически, политически и военно от империализма, не само че не е в състояние да бойкотира, тя дори не може да направи ѝ една крачка без позволението на империализма.

Турция влезе в показни и напълно театрални конфликти с много страни сред които САЩ, Италия, Китай, Франция и Холандия, като подобните на сегашния призиви за бойкот така и не бяха осъществени. През 1990-те години, когато лидерът на ПКК – Абдуллах Йоджалан беше в Италия, се отправяха призиви за бойкотиране на италианските стоки. Този призив се ограничи само до разкъсване на няколко тениски, унищожаването на два хладилника и изгарянето на няколко портрета на президенти и премиери.

В Турция, много хора все още си спомнят нападенията срещу група корейски туристи, който бяха помислени за китайци. По време на напрежението със САЩ, всичко се сведе само до изгарянето на няколко доларови банкноти и чупене на телефони iPhone. Когато господарите им от САЩ ги извикаха при себе си лакеите от Анкара отидоха безропотно… При това Тръмп им беше изпратил писмо съдържащо ругатни[1].

Олигархията в Турция, е зависима от империализма. Тя е лакей на империалистическите монополи. Тя стои на краката си благодарение на капитала и технологиите на империализма. Днес няма никаква възможност тя да бойкотира, която и да било империалистическа сила.

Експлоатацията осъществявана от френския капитал в Турция

Основният завод на Рено в Турция, разположен край град Бурса

Френския империализъм разполага с 1524 фирми развиващия дейност в Турция, и експлоатиращи народа. Част от тези фирми са в секторите на производство на изделия за космическата и авиационната индустрия, автомобилната промишленост, машини и съоръжения за масово потребление, химически вещества, азотосъдържащи продукти, пластмасови изделия, синтетичен каучук.

Компанията Рено, чиято продукция заема важен дял от износа на Турция на световните пазари е френски монопол. Тоест този износ на практика, не е на „местната“ промишленост в Турция, а са продукти които империалистическите компании са произвели в Турция използвайки евтината работна ръка и редица облекчения на местно ниво. Основните продукти изнасяни от Френските компании опериращи на територията на Турция са следните:

изделия на автомобилостроенето, готова конфекция, субпродукти на автомобилната индустрия, домакинско електроуреди, продукти на текстилната промишленост и електрически изделия. Страна, чиято икономика е зависима до такава степен, не може да бойкотира империализма.

Ердоган, чиято криза на невъзможност на управление, продължава, създавайки си образа на „лидер опълчващ се на запада“ от една страна цели отново да спечели подкрепата на народните маси в Турция, и от друга чрез изкуствения образ на ислямски лидер се опитва да покаже, че все още може да бъде използван за нови планове в Близкия изток. Кой може да го използва? На кого той може да бъде полезен? Естествено, че на империалистите. От 2002 до 2010 година, властта на ПСР(Партията на Справедливостта и Развитието; бел.прев.), беше представяна от империалистите като модел на умерено ислямско управление в Близкия изток. Но този модел на управление вече бива проклинат и низвергнат от народите на Близкия изток. Моделът на ПСР, който империализъм се опита да приложи в страните, които искаше да подчини на своята воля, не може да се задържи на власт, не можа да го използва така като планираше. Либия, Сирия, Афганистан, Египет… За всички империалистите начело със САЩ, които искаха да предложат Близкия изток според собствените си интереси, ПСР вече е модел, който те не могат да използват. Под маската на защита на исляма, експлоатирайки религията, ПСР се опитва отново да набере популярност. Така тя се опитва да си гарантира че отново ще получи подкрепата на империалистите.

В заключение; относно конфликта Ердоган-Макрон можем да кажем, че създавайки си образ, че е в конфликт с империализма Ердоган всъщност се опитва отново да спечели подкрепата на империалистите. Все пак Ердоган много добре е на ясно, че без да получи тяхната подкрепа, няма как да се задържи на власт още дълго време.


Бележки:

1- https://news.bg/int-politics/tramp-kam-erdogan-ne-badete-glupak.html ( статия относно писмото на американският президент Д. Тръмп към Ердоган от октомври 2019)

https://www.nytimes.com/interactive/2019/10/16/us/politics/trump-letter-turkey.html (оригинала на писмото на Д. Тръмп на английски език)


Източник: информационна агенция Gerçek