Тежко болен революционер беше подложен на операция след месеци на протестни акции

На 26 Май, тежко болният политическият затворник Али Осман Кьосе, беше отведен в болницата на Тракийския Университет в Одрин. Това се случи след месеци на протестни акции в Турция и страните от западна Европа, които са част от кампанията започната от Народен Фронт с искане за освобождаване на революционера.

Революционерът, който вече 37 години е в затворите на фашистката олигархия в Турция, страда от множество здравословни проблеми, като най-сериозният и създаващ сериозна опасност за живота му е рак на бъбреците. Освен бъбреците, туморът е засегнал надбъбречната жлеза, далака и част от панкреаса.

Сутринта на 31 Май, Али Осман Кьосе беше подложен на операция за премахване на тумора обазувал се в бъбреците му. В 19:30 часа на същият ден, беше съобщено, че операцията е преминала успешно, като няма опасност за живота на революционера. Единият му бъбрек е бил отстранен напълно, били са взети проби от далака и панкреаса му за изследване за патология. След операцията той е бил преместен в интензивното отделение на болницата.

На 2 Юни Али Осман Кьосе е бил изведен от интензивното отделение и преместен в стая в отделението за политически затворници на болницата. Въпреки, че е претърпял изключително тежка операция, фашистката олигархия е наредила той да бъде окован с белезници за леглото, и жандармеристи да стоят на пост в стаята му денонощно.

Днес в следобедните часове беше съобщено, че Али Осман Кьосе е бил изведен от болницата за да бъде транспортиран в изолационния затвор Текирдаг, въпреки че лечението му продължава.

Според лекарите, за да се разпространи туморът до такава степен в тялото на Али Осман Кьосе, са необходими между 2 и 4 години. През последните месеци революционерът бе отведен последователно в: Държавната областна болница в град Текирдаг, Градската болница в Текирдаг, в болницата на университета Намък Кемал в град Текирдаг и в Института по съдебна медицина в град Истанбул. В никоя от тези болници, не беше констатирано, че той страда от рак. Ако Али Осман Кьосе наистина беше прегледан обстойно дори само в една от всички тези болници, този тумор, който може да бъде открит дори само при докосване с ръка по тялото, щеше да бъде открит, и неговото лечение можеше да започне много по-рано.

Медицинските доклади, според които Али Осман Кьосе, може да остане в затвора, не се основават не научни данни събрани по време на извършените прегледи. Тези доклади са напълно политически мотивирани.

По време на прегледа в 3-ти специализиран отдел на Института по съдебна медицина, Али Осман Кьосе е заявил на лекаря, че от много години изпитва болки в бъбреците, появили се още през 1994 година, когато е бил подложен на тежки мъчения от политическата полиция. Лекарят му е отговорил следното: „Ефенди(господине), ако ти имаше нещо на бъбреците, цветът нямаше да е такъв.“ Този лекар, както и лекарите подписали медицинските доклади без дори да прегледат Али Осман Кьосе, са отговорни за това неговото заболяване да напредне до тази степен.

Заявленията подадени от адвокатите от Правно Бюро на Народа, за това Али Осман Кьосе да бъде прегледан от независими лекари – експерти, да бъде освободен за да бъде подложен на лечение, както и да бъде освободен поради заразяване с коронавирус, не бяха уважени и на всички беше даден негативен отговор.

Заявлението подадено до Конституционния Съд на Турция, Али Осман Кьосе да бъде освободен за провеждане на лечение, все още не е даден отговор.

Фашистката държава с всички свои институции е отговорна за това неговото заболяване да напредне до тази степен. Али Осман Кьосе трябва незабавно да бъде освободен и подложен на адекватно лечение.