Империализмът е най-смъртоносният вирус за народите по света

В борбата срещу пандемията, империалистите не се водят от това да запазят живота и здравето на народите, а от интересите на фармацефтичните монополи.

На човечеството не са непознати вируси и бактерии, които са довеждали до почти пълното изчезването на империи, или такива които са причинявали смъртта на половината население на цели континенти. Историята на вирусите, води началото си много преди появата на човечеството. Откритите до сега при различни проучвания на учените останки от хора са датирани на 3 милиона години, докато за вирусите е известно, че се появяват преди около 3 милиарда години. Дори и само един бърз поглед върху епидемиите възникнали през последните 2000 години от историята на човечеството, е достатъчен за да разберем какви бедствията са причинявали вирусите.

Докато съществува светът, такъв какъвто го познаваме животът на човека постоянно ще се сблъсква с бактерии и вируси, чиито брой би могъл да се изрази със символа на безкрайността. Мисленето, че ще премахнем напълно вирусите от нашия живот, е ирационално и не се основа на научни знания. Това което трябва да се направи е да се изучат причините довеждащи до появата на вирусите, след което да се предприемат мерки които да позволяват до възникването на тези причини. Ако като се появяват вируси, да се вземат адекватни решения, които да попречат на тяхното разпространение.

Днес повече от всякога е ясно, че появата на вирусите, развитието им до такава степен, че да навредят на хората и животните, честото им мутиране, както и негативните промени в природата и околната среда не се случват от само себе си. Това, което се случва от само себе си е обновлението на природата и това е положителна промяна. Това което създава негативните явление, са следваните от империалистическите монополи политики на свръхпроизводство целящи печалба и унищожаването, и нанасянето на непоправими щети на природата, от тяхна страна в името на това да задоволят нуждата си от суровини. Нагледен пример за това е унищожаването на горите в Амазония, които са сочени за белите дробове на нашата планета, които заемат площ от 5,5 милиона кв. км., разположени на територията на 7 страни в Южна Америка. 20% от този масив беше унищожен чрез изсичането на дърветата или умишлено причинените горски пожари, от империалистическите енергийни монополи за да добиват петрол чрез сондажи.

Дори само примерът с Амазония, е достатъчен за да разберем, по какъв начин империалистическите монополи унищожават природата на различни места по света, в името на своите интереси. В нашата страна също има много подобни примери за това. Жителите на някои региони в нашата страна, усещат пагубното влияние върху природата, което нанасят империалистическите рудодобивни компании. Дърветата започват да не дават плод, растенията засети на нивите изсъхват, водите се замърсяват.

Всяка година в атмосферата се изпускат 40 милиарда тона въглероден диоксид. Голяма част от това количество се изпуска от империалистическите страни с развита промишленост. Отровните газове излизащи от комините, на които не са поставени филтри или други пречистващи съоръжения причиняват глобалното затопляне. Ледниците се топят, нивото на световния океан се покачва, нарушава се климатичното и природното равновесие.

Човешкото здраве бива съсипвано. Дивите животни, чиито естествени местообитания биват унищожавани, в следствие на плечкосването на природата, се приближават все повече и повече до местата населявани от хората, като носят със себе си всички болести и вируси които пренасят в телата си. Това е и една от основните причини за наблюдаваните през последните години пандемии от вируси и коронавируса, предавани от животните на човека.

Условията при които смъртоносните бактерии и вируси, напускат средата, в която се срещат и започват да се разпространяват, биват създавани от алчността и стремежа за печалби на империалистите. Империализмът е отговорен за тази пандемия превърнала се в бедствие за човечеството. Появилите се през последните 20 години вируси и техните мутации, нарастват паралелно с щетите, които империализмът нанася върху природата. Заедно със задълбочаването на кризата, в която се намират империалистическите монополи, за да я преодолеят криза, те прибягват до плечкосване и ограбване, които водят до много по-разрушителни последици за природата.

Научните изследвания показват, че ако не се вземат адекватни мерки, броят на хората които ще загубят живота си в следствие на пандемията от коронавирус ще надвиши 40 милиона души. Като учените очакват, че поне още толкова ще загубят живота си в следствие на бъбречната и чернодробна недостатъчност, и рискът от парализа, които вирусът причиняват на организма на човека. Проучваният показват също, че тези последствия от вируса се наблюдават най-вече при бедните хора. Докато буржоазията води живот изолиран от всички въздействия на вируса, защитен от неговите мутации, кара да плащат цената за създаденото от нея бедствие, бедните хора по целия свят, и то да заплащат тази цена с животите си.

Пътят към освобождението от пандемията, е да бъде организиран гневът на бедните в борбата против империализма.

Изминаха 14 месеца от както Световната Здравна Организация(СЗО) обяви „глобална пандемия.“ Заедно с пандемията, народите по света станаха свидетели на рухването на здравните системи на империалистическите страни. Безпомощното в което изпадаха държави, състояние пред пандемията, които разполагат с мощни оръжия, с които биха могли само с натискането на едно копче да разрушат цяла една страна на другия край на света, накара народите по света да започнат да поставят по съмнение капиталистическата система. Между страните членки на ЕС се разразиха кризи за доставките на маски и апарати за изкуствено дишане. Те стигнаха до там да крият запаси с маски едни от други. Едно от често повтаряните твърдения през последната година и половина е, че „пандемията е показала истинското лице на капитализма, и поради тази причина вече светът няма да може да бъде управляван както до сега.“ Според тази наивна представа, държавите ще се насочат към прилагането на социални политики и ще събират по-големи данъци от богатите.

Вярно, е че народите видяха безпомощността на държавите, които в пандемията не можаха да осигурят дори елементарни маски на своите граждани. Но също така е вярно, че сам по себе си този факт, няма как да генерира такава енергия и сила, която да е способна да промени света. Не след дълго обаче, стана ясно че всички очаквания на хора и групи, които нямаха представа от реалностите на империализма са напразни и неоправдани. Когато пред империализма няма една организирана сила, той има способността да използва кризите, които преживява в своя собствена полза. Така и се случи. Пандемията създаде както милиони обеднели хора, така и богаташи които натрупаха и увеличиха своите богатства, от продажбата на маски, дезинфектанти, лекарства и ваксини.

Например, пазарната капитализация на акциите на фармацефтичният монопол Модерна(Moderna Inc.) през 2018 година е 1,1 милиарда долара, към днешна дата тази стойност е достигнала до 73,4 милиарда долара. Именно поради тази причина различни буржоазни анализатори, казват че „Трябва да започнем да планираме пандемията, в името на нашия нов смел свят“, обсъждайки как да превърнат създадената от пандемията криза в още по-големи възможности за натрупване на печалба.

В страните, чието развитие е забавено от империализма, вирусът мутира като продължава да се разпространява с още по-бързи темпове. Продължават да идват новини за стотици хиляди заразени и хиляди загубили живота си. Изминаха 5 месеца, от както започна използването на ваксините, за които Световната здравна организация издаде решение за „спешно прилагане“, но до момента само 1,1 милиард души от 8-милиардното население на света са били ваксинирани. 80% от произведените до момента ваксини бяха закупени от империалистическите страни. В бедните страни до сега не е достигнала дори 1 доза от някоя от съществуващите ваксини. Докато империалистическите страни се запасиха с ваксини, които надвишават 2 пъти населението им, народите в бедните страни умират заради един вирус причинен от империализма, и от не предоставянето на ваксини.

Докато не бъде извършена ваксинация обхващаща страните по целия свят, е невъзможно човечеството да се пребори с вируса, който постоянно мутира. Близо 100 държави, начело с Индия и Южна Африка от месец Ноември миналата година, призовават Световната Търговска Организация и СЗО, временно да се откаже от правата върху интелектуална собственост и патентите на ваксините и други медицински материали използвани в борбата против пандемията. Според двете държави това ще способства за серийно и масово производство на ваксините.

СЗО има правомощия да премахва патентите върху ваксини при настъпването на извънредна ситуация. По време на едно от заседанията на СЗО, империалистическите страни с развита фармацевтична промишленост отправиха послания според, които производството на ваксините трябва да се осъществява чрез временни патенти.

Професор Угур Шахин, основателят на фармацефтичната компания BioNTech, за който олигархията в Турция, се хвали че е турчин, изрази своето възмущение срещу призивите за премахването на патентите с думите: „Това са думи, чиито крайни резултати не са добре обмислени“.

Председателката на Европейската Комисия – Урсула фон дер Лайен, по отношение на временното премахване на патентите за ваксините, заяви „това няма да разреши проблемите в кратък и среден период от време“, като не пропусна възможността да се похвали с 650 000 броя ваксини изпратени в страните от западните Балкани, в които живеят милиони хора, като че ли сякаш се подиграваше с интелекта на хората.

Телата на умрелите в следствие на пандемията от коронавирус, в Индия, започнаха да изплуват по бреговете на река Ганг. Представители на коренните народи в Бразилия заявиха, че населението им е застрашено от пълно изчезване заради вируса, като призоваха за помощ в справянето с проблема.

Империалистите, които са натрупали всички свои богатства експлоатирайки страните, които са окупирали и народите им, както и финансираните от тях фармацевтични компании водени от алчността, и стремежа си за максимална печалба възпрепятстват временното премахване на патентите за ваксините.

Бедните по света не могат да бъдат изоставени на милостта на империалистическите страни, които държат под свой монопол науката и технологиите. Нещо повече, изключително наивно е да се мисли, че империалистите които в името на своите интереси убиват народите хвърляйки бомби върху тях, и ги обричат на глад и лишават от лекарства, и други основни продукти чрез блокади и ембаргота, изведнъж ще проявят милост и ще им помогнат за да се справят с пандемията. Империализмът е господство на финансовия капитал. За финансовия капитал няма друга ценност на този свят освен парите. В ръцете на империализма, науката не се използва за да бъдат разрешени проблемите на човечеството, а за да бъде укрепено господството на финансовия капитал. Ето защо те възпрепятстват всичко от което няма да могат да извлекат печалба, или което може да навреди на техните интереси.

В началото на пандемията СЗО, беше създала „Басейн за достъп до технологии“( COVID-19 Technology Access Pool), в който трябваше да се споделят ваксини, тестове, начини на лечение и други здравни технологии в борбата срещу коронавируса. В този „басейн“ не влизат фармацевтичните монополи, които увеличиха печалбите и капитала си. Нещо повече, тези монополи отправят призиви към своите държави да възпрепятстват достъпа на Русия и Китай до технологията mRNA използвана за производство на ваксини.

Всички научни открития са собственост на цялото човечество. Империализмът е името на тази реакционна политика, която отхвърля тази обща собственост. Както някога написва Карл Маркс: „Капитализмът отрязва дървото, чиято сянка не може да продаде.“ Днес империалистите възпрепятстват развитието на всяко научно откритие, за което смятат, че няма да могат да извлекат печалба. Въпреки високото ниво на развитие на науката, технологиите и методите за тяхното използване, които притежават империалистическите държави, в борбата срещу пандемията те са неспособни да осигурят адекватни и ефективни медицински грижи дори на собствените си граждани. Защото това което е определящо, преди всичко са интересите на монополите, които господстват в здравната система. Монополите не мислят, как да сложат край на пандемията, която им носи невероятни печалби, вместо това те правят изчисления, колко още ще спечелят заедно с разрастването на пандемията.

Мястото на учените, отдадени на науката, които в миналото не са претендирали за патенти върху направените от тях открития, днес е заето от алчните фармацефтични монополи и „учените“ кичещи се с титли и гледащи като на врагове всички, които искат отказ от патенти върху ваксините.

Доктор Джонас Солк, който разработва ваксината против детския паралич, на въпрос на журналист „на кого принадлежи патента?“, отговаря по следния начин: „Мисля, че е на народа. Няма такова нещо, като патент. Можете ли да патентовате слънцето?“ Доктор Солк, не само че заявява, че патентът принадлежи на народа, той отхвърля всички предложения за работа на големите компании, издигането на паметници, заснемането на филми, и държавните награди. Той продава подареният му автомобил, като влага парите в разработката на други ваксини.

Друг пример са Мария и Пиер Кюри. Семейство Кюри открива химичния елемент радий, като по-късно той започва да бъде използван в медицината. След тяхното откритие елементът придобива търговска стойност. В Белгия, Франция, САЩ и други страни започват опити за неговото индустриално добиване.

Ако тези двама учени бяха патентовали радия щяха да станат милионери. Но те отхвърлят всички предположения да направят това. Те намират патентоването за притоворечащо си с науката, според тях радият не трябваше да носи печалба на никого. За тях той беше химичен елемент и беше обща собственост на всички хора. Според тях учените не трябваше да печелят пари от своите научни открития. Науката и възможностите, които създава тя са собственост на цялото човечество.

Доктор Джонас Солк и Мария и Пиер Кюри, продължават да живеят в съзнанието на хората, като едни достойни учени, спечелвайки си още приживе обичта и признанието на народите по света. Днес фармацефтичните монополи, които държат монопола над ваксините срещу коронавирус и някои „учени“, които работят за тях и вземат значителни дялове от печалбата, си заслужиха гнева, ненавистта и омразата на народите по света.

В един определен период от развитието на човечеството, капиталзимът изиграва положителна роля, в развитието на производствените сили. Но след навлизането си в своя империалистически стадии, капитализмът започва да се явява пречка пред по-нататъшното развитие на производствените сили. Пандемията разкри пред бедните народи по света, тази реална картина на капитализма. Днес, в основата на всички проблеми, които изпитват народите възникващи в хода на борбата срещу пандемията, лежи именно тази реалност.

Няма маски, защото държавите не мислят за това, как да развиват здравни и социални услуги, които да елеминират опасността от появата на епидемии, те мислят за това как да ги превърнат в сектор от търговията, която да носи печалби на монополите.

Няма ваксини, защото специализацията в тази област на науката, е поставена под монопола на определени фармацевтични компании. За да извлекат максимални печалби от разработените от тях ваксини, тези компании не са склонни да предприемат, каквито и да било действия в полза на народите.

Бедните народи в нашата страна и по целия свят, изпитват гняв срещу тази система, която в стремежа си към максимална печалба, причинява смъртта на десетки, стотици хиляди хора всеки ден, лишавайки ги от ваксини. Но сам по себе си този гняв, няма да промени нищо и няма да попречи на това хората да умират в тази пандемия. Дори и тази пандемия да приключи, стремежът за непланирано производство и свръхпроизводство на империализма, ще продължи да създава нови вируси. Ето защо борбата против пандемията, не трябва да бъде разглеждана отделно от борбата за освобождение от империализма, знамето на борбата против империализма е в нашите ръце. Пътят към освобождението от пандемията и експлоатацията минава през борбата под това знаме.

Източник: списание Народно Училище (Halk Okulu), брой 81, от 30 Май 2021, стр. 33-35.