Млада жена загина при въоръжено нападение срещу офис на прокюрдската партия HDP в град Измир

На 17 Юни, около 11:00 часа, въоръжен нападател на име Онур Генджер е влязъл в сграда, разположена в район Конак, в централната част на град Измир, в която са разположени множество магазини и офиси. Той е нахлул употребявайки сила в офиса на Областния съвет на прокюрдската Демократическа Партия на Народите(на тур.ез. Halkların Demokratik Partisi-HDP), който се намира на втория етаж на сградата.

При нахлуването си в офиса въоръженият нападател е взел за заложница жена на име Дениз Пойраз, която е член на партията и по това време се е намирала в помещението. След като е убил жената, нападателят се е опитал да предизвика пожар в офиса, но не е успял.

Около 12:00 часа, въоръженият нападател е бил задържан от полицаите влезли в сградата. Мъжът е бил изведен от полицаите. След извеждането на нападателя, пред сградата е пристигнало семейството на убитата Дениз Пойраз.

Майката на загиналата Дениз Пойраз: „Дениз си отиде, хиляди като Дениз ще дойдат“

Майката Фехиме Пойраз не беше допусната от полицаите да влезе вътре за да разпознае тялото на дъщеря си. Тя заяви следното пред медиите:

„Не ме оставят да я видя, хем я убиха, хем сега не ме допускат. Аз съм майка, никой да не се опитва да ме кара да си замълча. Кюрдският народ винаги е изправен на крака. Аз я бях кръстила на революционера Дениз Гезмиш. Дениз си отиде, хиляди като Дениз ще дойдат.“

Малко след като Фехиме Пойраз произнесе тези думи, другата ѝ дъщеря беше допусната от полицаите да влезе в сградата и да разпознае сестра си.

В свое официално изявление Областната управа на Измир, заяви, че „Лицето О.Г, стреляйки с пистолет е убило лицето Д.П. член на партията. Заподозряното лице е заловено, като случаят се разследва с всички негови аспекти.“

Първите показания на убиеца пред полицията и някои подробности около случилото се

След като беше задържан от полицията, въоръженият нападател е бил отведен в ареста на политическата полиция(отдел борба с тероризма). Там е било установено, че Онур Генджер е на 27 години, има адресна регистрация в район Гаазиемир в Измир. Пред полицаите той е заявил:

„Аз на няколко пъти правих огледи на мястото. През месец Май 2021 година аз подадох молба за издаване на разрешително за притежание на оръжие и получих временно разрешително за оръжие. В квартал Къзларагасъ, закупих пистолет марка Ругер(Ruger)от лице на име Мехмет, срещу сумата от 3 500 турски лири. Аз извърших днешното деяние, след като заредих 10 патрона в пистолета. Целта ми бе да намеря няколко души там. Но там имаше само 1 човек. Нямам връзки с никого. Влязох в сградата, защото мразя ПКК и започнах да стрелям на посоки. Тъй като мислех, че тук идват членове на ПКК, нямаше да направя разлика между никого. Ако имаше други хора вътре и по тях щях да стрелям. След акцията, аз сложих използваното от мен оръжие в чантата, и докато напусках мястото на събитието, бях задържан от полицаите.“

Той също така е заявил, че е планирал нападението от Януари тази година.

Ето какво още се съдържа в първоначалните показания дадени от Онур Генджер в полицията. Той е заявил, че живее заедно със семейството си в район Гаазиемир в Измир. Баща му се е пенсионирал като работник от държавните заводи за цигари и алкохол. Има сестра, която е ученичка. Майка му е починала. Не членува в никакви партии, сдружения или синдикати. Не е женен, не е отбил своята редовна наборна военна службва в турската армия. В началото на 2020 година, е започнал да работи като здравен работник, като по това време е бил командирован в град Манбидж, в северната част на Сирия. През Април 2021, е напуснал работата си като здравен работник и от тогава е безработен.

Вчера в следобедните часове в опозиционните медии в Турция, се появиха снимки на нападателя Онур Генджер, на които той позира с различни видове оръжия, като някои от фотографиите са направени в Сирия. Снимките са били взети от профилите в социалните мрежи на 27-годишния нападател. Те напълно опровергават неговото твърдение, че „няма връзки с никого.“

В профила на нападеля, в социалната мрежа инстаграм(onur_gencer1994), наред с постове с ругатни и националистическо съдържание се виждат и снимки направени в Сирия. Снимките са отбелязани с локации на различни градове в Сирия, като на някои от тях се виждат и военни съоръжения, за които се предполага че са на турската армия, или на подкрепяните от САЩ чрез Турция ислямистки банди от наемници, използвани срещу легитимното сирийско правителство.

В късният следобед се появи информация, че Онур Генджер е споделил снимка на тялото на убитата Дениз Пойраз, направена след като е извършил деянието. Той е направил това с профила си в приложението Whatsapp, като е споделил ужасяващата фотография с текст: “Един брой мърша.“

Междувременно от направените анализи от криминалистите, е станало ясно, че Дениз Пойраз е била убита с 6 куршума.

Вчера в обедните часове съдът в Измир, наложи мярка за постоянно задържане на убиеца – Онур Генджер.

Националисти са се опитали да убият Дениз Пойраз и в миналото

През Октомври 2008 година, Дениз Пойраз е била нападната от група жени привърженици на Партията на Националистическото движение(MHP). При инцидента тогава, тя се е намирала в частен дом в един от кварталите на Измир. Група жени и младежи са нахлули в дома и са се опитали да я хвърлят от балкано с думите: „Мръсни Кюрди, всички подкрепяте ПКК, ще ви избием, не ви искаме в този квартал.“ В последният момент обаче, съсед се е намесил и е успял да спаси Пойраз от това да бъде линчувана.

Протести срещу фашисткото нападение

В множество градове на Турция, вчера се състояха протестни акции срещу фашисткото нападение срещу офиса на HDP и убийството на Дениз Пойраз. Акциите бяха организираха от партията, като в тях се включиха членове на легални кюрдски организации, леви политически партии и организации, сдружения на адвокати, както и водещите опозициони синдикати в страната. Основният акцент в протестите бе, фактът че нападението е организирано и провокирано от държавата и агресивната риторика на вътрешния министър Сюлейман Сойлу и останалите политически сили подкрепящи настоящата власт. Акции се проведоха в Измир, Истанбул, Анкара, Адана, Самсун, Хатай, както и в градовете Агръ, Ван, Битлис, Дерсим, Диярбекир, Малатия, Мардин, Урфа, Хаккяри и Ъгдър, намиращи се в източната част на Турция / Северен Кюрдистан.

Участниците в протестите обърнаха внимание също така и на два важни факта:

-Постоянно отправяните заплахи и тормоза срещу членовете на HDP в Измир, които са подали оплакване в полицията, но не са били взети никакви мерки.

-Нападението на фашисти в град Синджан, край столицата Анкара, срещу членове и симпатизанти на партията наблюдаващи съдебния процес срещу дейци на партията подсъдими заради участието им в протестите от 6-8 Октомври 2014, против нападенията на Ислямска държава срещу населения предимно с кюрди град Кобане, на границата между Сирия и Турция. Нападението беше извършено само ден преди въоръжената атака в Измир.

Реакции срещу фашисткото нападение

Напълно естествено срещу атаката първи реагираха ръководителите на HDP, които остро го осъдиха, заявявайки че това е провокация, като подбудители и помагачи на нападетеля те посочиха властта и министерството на вътрешните работи.

След като новината за фашисткото нападение достигна до медиите, различните леви партии и движения в Турция също реагираха осъждайки атаката и изразявайки своята подкрепа за HDP. Основен акцент в изявленията на левицата бе, че случилото се е провокация, целяща да всее хаос в страната и да настрои едни против други хората.

В първите часове след фашистката атака, реагира и Народен Фронт. Движението заяви: „Характерна черта на фашизма, е че когато навлезе в труден период, прибягва до извършването на масови убийства. И този път наблюдаваме същото. Рамо до рамо против фашизма!“

Освен лявото движение, на събитието реагираха и буржоазните политически партии. В своите изявления буржоазната опозиция, заяви, че осъжда атаката, поднасяйки съболезнования на близките на убитата Дениз Пойраз. Буржоазните партии също заявиха, че правителството носи отговорност да не се допуска „насилието и терора да станат част от политическия живот на страната.“

Интелектуалци и хора на изкуството също изразиха своя протест срещу убийството на Дениз Пойраз с публикации в социалните мрежи.

Още през вчерашния ден, сред част от привържениците на лявото движение в Турция започнаха да се чуват призиви за по-мащабни протести в страната и директна конфронтация с фашистите. Тези призиви дойдоха на фона на призивите на реформистките леви партии за въздържане от „радикални прояви“ и „да не се излиза на улицата“, посочвайки като основен аргумент, че „това е означава да се поддадем на провокациите на фашистите, а не бива да правим това.“

В крайна сметка, можем да кажем, че макар и да се търсят някакви допирни точки сред левите организации, за широко обединение срещу фашисткия терор в Турция, това събитие за пореден път показа и дълбоките разломни линии в лявото движение, които ако не бъдат поне частично преодолени няма да последва нищо друго освен нарастване на фашисткия терор и оставяне на народните маси без защита срещу него. Но все пак, бихме искали да изразим надежда, че поне този път ще се намери начин за реално противопоставяне на фашисткия терор.