Фашистки погром срещу кюрдско семейство в централна Турция

През последните близо 2 месеца, мирни жители на градове и села в различни части на Турция, бяха атакувани от групи от фашисти заради това, че са етнически кюрди. Поредното фашистко нападение срещу етнически кюрди, този път прерасна в кървав погром. Вчера група от въоръжени лица е нахлула в дома на семейство Дедеогулларъ, разположен в квартал Хасанкьой, район Мерам, в югозападната част на град Кония, център на едноименната провинция в централната част на страната. Все още не се знае, с точност когато е било извършено нападението. Според роднина на загиналите нападението с станало в интервала 18:00 – 19:00 часа. Сигналът за престъплението е постъпил в полицията в 18:50 часа.

След като са убили 7 души от семейството, намирали се по това време в дома, въоръжените нападатели са запалили пожар и са избягали от местопрестъплението.

Множество екипи на полицията и пожарната са пристигнали на мястото след подадените от жителите на квартала сигнали. След като са потушили пожара в къщата, пожарникарите са намерили телата на седем души, които са били с рани от огнестрелно оръжие.

Семейство Дедеогулларъ, което в продължение на 24 години е живяло в квартала, на 12 Май е станало обект на нападение на група от около 60 фашисти. Нападателите тогава, са заявили: „Ние сме турски националисти, няма да ви позволим да живеете тук.“ При нападението тогава, са били ранени тежко всичките седем души от семейството, сред които и четири жени. Заради общественото недоволство възникнало след фашистката атака, 7 души бяха арестувани от полицията по обвинение, че са участвали в нападението, като по-късно 5 от тях бяха освободени.

Малко след атаката, адвокатът на семейството, Абдуррахман Карабулут, написа в социалната мрежа туитър следната публикация: „Мерзавците, убиха моите доверители, многократно предупреждавахме че това ще се случи. Убиха 7 души сред които 3 жени.“

В отговор на въпроси зададени от страна на журналисти от опозиционните медии в Турция, адвокат Карабулут заяви следното: „Аз съм на местопрестъплението, прокурорът и полицаите също са тук. Не мога да получа информация, не ми позволяват да направя оглед на мястото. За сега самоличността на нападателите не е известна, но имаше 7 души, които бяха арестувани заради това, че нападнаха семейството. От тези 7 души, 5-ма бяха освободени, много е вероятно именно те да са извършили нападението.“

Имената на загиналите при атаката са, както следва: Ипек(майката), Яшар(бащата), сестрите Серпил, Серрап, Сибел, и братята Баръш и Метин Дедеогулларъ.

Според адвокати заели се със случая, в доклада от аутопсията изготвен от патолозите от Съдебна медицина, е записано, че от телата на всички убити са били извадени общо 20 куршума. Почти всички огнестрелни рани са в главата и врата. Изстрелите са били произведени от близко разстояние.

Междувременно журналисти пристигнали в град Кония за да проследят развоя на събитията, са били възпрепятствани от полицията, при изпълнението на своите служебни ангажименти. Полицаите са заявили, че имат заповед да не допускат журналисти, както в близост до мястото на престъплението, така и около болницата, в чиято морга се намират телата на убитите, като на мястото са били разположени голям брой полицаи от отряда за борба с безредиците.

Адвокати от про-кюрдската Демократическата партия на народите(HDP), и Сдружението на Свободните Адвокати(OHD), не са били допуснати до местопрестъплението от полицаите блокирали периметъра. На адвокатите е била отказана информация във връзка със случая от представителите на полицията и прокуратурата.

Очаква се загиналите при фашисткия погром да бъдат погребани днес в късния следобед.

В същото време множество леви организации и партии, както и кюрдски легални политически организации осъдиха фашисткия погром. Протестна акция срещу фашистките нападения спрямо етническите кюрди е насрочена за тази вечер в Истанбул.

Близо седмица, преди това фашистко нападението, на 21 Юли в село Чаръклъкьой, разположено в същия район Мерам, група от около 60 души, атакува семейство Дал, като при въоръжената атака беше убит Хаким Дал.

Фашистките нападения и погроми, както срещу етническите така и срещу религиозните малцинства в Турция никога не са спирали през годините. Най-често обаче техният интензитет се засилва в периоди на обща криза на капитализма, която се отразява тежко и в нео-колониална Турция. Тези кризи от своя страна предизвикват изостряне на противоречията от една страна между различните фракции и групировки в олигархията, а от друга и между трудещите се и експлоататорите.

Именно за да преодолеят поредното изостряне на своята криза на невъзможност да властват над народа, господстващите класи в Турция, за пореден път пускат в действие своите фашистките банди, които извършват абсолютно безнаказано нападения, погроми и убийства срещу мирни жителите само заради тяхната етническа и религиозна принадлежност.

В същото време националистите и шовинистите и от двете страни: турци и кюрди не предлагат реално решение на проблема, а само неговото допълнително изостряне и по този начин слугуват на олигархията, в провеждането на политиката „разделяй и владей“. Задача на маркистите-ленинистите, е да се противопоставят на шовинизма на угнетяваща нация и национализма на угнетената нация, което пък на свой ред ще премахне недоверието между нациите.


При съставянето на статията, бяха използвани материали публикувани на сайта на вестник Yeni Demokrasi(Нова Демокрация), https://www.yenidemokrasi17.net