Арестуваха членовете на лявата музикална група „Йорум“

Вчера фашисткият съд наложи постоянна мярка за задържане под стража на задържаните миналият петък членове на лявата музикална група ‘Йорум“.

На 18 Ноември, полицаи-убийци на Ердоган нахлуха в културен център „Айче Идил Еркмен“ намиращ се в истанбулския квартал „Окмейданъ“. По това време в центъра са се намирали членове на групата и строителни работници, които са извършвали ремонтно-възстановителни дейности в сградата, върху която полицаите нанесоха щети при нахлуването си в края на миналия месец.
В началото на тази седмица стана ясно, че върху задържаните музиканти и сторителни работници са упражнявани мъчения, в следствие на които музикантката Хелин Бьолек е получила фрактура на гръдния кош. За да протестират срещу незаконното си задържане и за да бъдат изправени пред съда, преди да изтече 30-дневният срок за задържане въведен след извънредното положение обявено в страната, музикантите провеждаха гладна стачка.

На снимката виждате задържаните членове на група „Йорум“, малко преди започването на делото срещу тях в съдебната палата вчера.
Имената на арестуваните музиканти са: Али Араджъ, Инан Алтън, Селма Алтън, Султан Гьокчек, Фърат Къл, Дилян Пойраз, Хелин Бьолек, Абдуллах Йозгюн.

По-долу публикуваме превод на изявлението на група „Йорум“ по повод на арестуване на членовете ѝ.

С хиляди нови членове на Йорум ще запълним местата на Али, Селма, Хелин, Инан, Султан, Дилян и Фърат

grup_yorum-banner-1024x601Убийците, които си мислят, че ще заглушт гласа на Йорум арестувайки членовете ѝ, вие сте жалки, безпомощни сте… Дори да арестувате и последният наш член, ние отново ще продължим да пеем песните си.

Група Йорум е народа, тя е в песните на народа. Можете ли да арестувате целия народ?

Няма да замълчим, няма да ви позволим да ни унищожите!

Докато децата ни умират от студ, докато майките ни, искащи справедливост биват бити от полицията по площадите, няма да успеете да ни заглушите. Това положение няма да продължи още дълго!

Група Йорум ще продължи да бъде на челните редици в борбата за независимост, демокрация и социализъм, тя ще продължи да е авангард!

Група Йорум е честта на народите на Анадола!

Позрав на народите на Анадола, създали група Йорум, със своята героична борба!

Вече 31 години тази страна, този народ носи в сърцето си Йорум, така и ще продължат да я носят, до края

ПЕСНИТЕ НЕ ЩЕ ЗАМЛЪКНАТ, ХОРАТА НЕ ЩЕ СПРАТ!

ГРУПА ЙОРУМ Е НАРОДЪТ, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАГЛУШЕНА!

НИЕ СМЕ ПРАВИ, НИЕ ЩЕ ПОБЕДИМ!