Хитрино-престъпление, лицемерие и солидарност…

Една война се води срещу народа ни, една мръсна война, в която страната ни бива унищожавана от слугуващата на империализма българска олигархия.

Тази война не се води с танкове, оръдия, автомати, войници и полицаи, а чрез икономически средства. Жаждата за печалба на самозабравилите се капиталисти ежедневно отнема живота на десетки. Чрез глад, нищета, болести, лоши условия на труд, чрез своето нехайство капиталистите причиняват смъртта на стотици хора всяка година.

Епизод от тази война е и случаят в Хитрино. На 10 декември 2016 година, българската олигархия извърши едно от най-чудовищните си престъпления от началото на реставрацията на капитализма в България. 7 души бяха изгорени живи в шуменското село Хитрино, десетки бяха ранени, множество къщи бяха напълно разрушени, цялото село бе превърнато в място непригодно за живеене.

Буржоазните медии нарекоха случилото се трагедия… За тях това бе поредният инцидент, поредният нещастен случай. Но действително ли това беше така? Наистина ли всичко беше само лошо стечение на обстоятелствата?

Естествено, че не!

Хитрино бе резултат от жаждата за печалба на капиталистите. Така, както бяха виновни за убийствата на работниците в мините, в заводите на България, за погубените човешки животи в наводненията и снежните преспи, в катастрофите и пожарите. Знаем, че много хора няма да са съгласни с изразеното от нас мнение. Едни ще нарекат казаното от нас пропаганда, други конспиративни теории, трети ще сметнат думите ни за празни приказки, някои ще ни обвинят в предубеденост…

Но за тях, ще кажем, че всичко, което казваме тук си има причина. Ние не обвиняваме тази система за болките сполетели народа ни безпочвено. Нещо повече, самите говорители на това статукво признават пред всички вината си, макар и индиректно.

Буржоазните експерти, които бяха потърсени от медиите за да дадът своето становище относно случилото се в село Хитрино казаха, че инфраструктурата не само по Ж.П. линията Варна-Русе е в много лошо техническо състояние, а и като цяло железопътните линии в България са амортизирани и в края на своя експлоатационен живот. Това се дължи най-вече на липсата на поддръжка от страна на държавата. Вместо подобряване на държавните железници, през последните почти 30 години ние сме свидетели на тотална разруха в този сектор. През изминалите няколко седмици, кризата в БДЖ отново напомни за себе си, след като поради амортизираните влакове и вагони пътниците стояха с часове на гарите, в очакване на влак, с който да се придвижат… Разбира се това е само върхът на айсберга, и проблемите в държавните железници са много, и едва ли скоро ще бъдат решени.

Но освен инфраструктурата експертите посочиха, като причинител на катастрофата и комплекс от множество фактори, като скорост на придвижване на влака, техническо състояние на локомотива, вагоните и т.н.

За нас обаче, преди всичко останало, основният фактор е разрухата, която капитализмът причинява в нашата страна. Капитализмът със всички уродливи форми се е настанил в нашата страна и е превзел всяка структура от обществения живот, създавайки множество проблеми, които са оставени буквално на произвола от страна на институциите на буржоазната държава.

Нека всеки се замисли поне за момент и отговори честно на един въпрос: Възможно ли е едно техническо съоръжение да работи без проблеми при положение, че то не се поддържа по никакъв начин?

За нас отговорът е, не. Ако не поддържате един инфраструктурен обект, вие няма как да го използвате дълго време в същото безупречно техническо състояние, в каквото се е намирал той в началото на своя експлоатационен живот.

Но, капиталистите в нашата нео-колониална страна искат точно това, без да полагат каквито и да било грижи, и най-важното без да влагат никакви средства те искат да извлекат максимална печалба. Същността на тяхното мислене е : Печалбата над всичко!

Разбира се това мислене не е присъщо само за тях, но и за всички капиталисти по света. В нашата страна, където капитализмът не се развива според вътрешните динамики на страната, а е внесен от империалистическите господари на буржоазията, тази максима действа в пълна сила и е водеща при вземането, на каквито и да било решения в държавата.

Тази жажда за печалба стои в основната на поредното ужасяващо бедствие причинено от капиталистите на нашия народ. За да прикрият своето престъпление те отново прибегнаха до познатите от предишните случаи, лъжи, манипулации и лицемерие.

Веднага след взрива в Хитрино буржоазните медии започнаха да облъчват народа ни с всеизвестните мантри за трагедия, катастрофа, ужас, нещастие, инцидент и т.н.

Дни наред непрестанно се поднасяха всевъзможни версии за това кой е причинителят на бедствието. Някои дори стигнаха до там, че започнаха да твърдят, че това е атентат, саботаж с цел да се създаде паника и хаос в страната. Естествено авторите на тези твърдения бяха неспособни да кажат, на какво се осланя тази тяхна версия за случилото се. Но все пак сред цялата тази мъгла около Хитрино имаше и не малко хора, които се абстрахираха от манипулациите и лъжите на олигархията, и осъзнаваха, че бедствието е резултат от алчността на капиталистите в нашата страна.

Както и при предишните подобни бедствия чрез своите медии олигархията започна да търси начини за осребряване на съпричастността на хората с болката на жителите на Хитрино.

Буржоазните медии настойчиво приканваха народа да прави дарения чрез SMS-и и банкови преводи. Естествено средствата на отиваха директно към потърпевшите, дори не постъпваха в сметката на местната община, те се събираха от т.нар. „Червен кръст“. Организация, която на практика не е нищо друго освен една маска на доброжелателност и милосърдие, която олигархията нахлузва при всеки подобен случай за да ни обеди да дарим и последните пари, които имаме уж в полза на пострадалите. Друга интересна подробност, е че събраните средства ще се разпределят от „обществен съвет“, чиито състав, начин на работа, критерии за разпределение на средствата и прочие остават неясни, въпреки, че са изминали два месеца от събитията в Хитрино.

Държавата и нейните „големи шефове“, т.е империалистите от ЕС, побързаха да се „отзовът“ и да „помогнат“ на пострадалите(вие разбирайте още някои и друг милион да потъне в касите на олигарсите). Европейската комисия отпусна 20 милиона лева за Хитрино. 20 милиона заграбени от народа ни и народите на Европа и Света, те много бързо ще потънат в касите на властта и нейните приближени фирми.

Държавата също гласува „едни пари“ за Хитрино. Още 10 милиона заграбени от народа ни. Милиони капки кръв, милиони капки пот, милиони сълзи се крият зад тези цифри. Съседните държави също не се поколебаха много много и „протегнаха“ ръце на своите братя по кражба български олигарси. Турската фашистка държава, която причини разрушения от подобен мащаб през изминалата година в Кюрдистан, разбира се в значително по-големи мащаби побърза да използва възможността и предложи помощ за пострадалите в Хитрино. И това не бе случайно, не малка част от жителите на селото и на общината са от турската етническа общност. Така народния враг Ердоган планираше да спечели симпатиите не само на общността в България но и до някаква степен на изселниците в Турция.

Със заграбеното от народите на Турция и Кюрдистан кръволокът Ердоган искаше да вдигне рейтинга си, но за негово „нещастие“ близкият му приятел Б. Борисов не поиска помощта и така се наложи фашистка Анкара да отложи плановете си за неопределен момент в бъдещето.

Представители на камарата на строителите пред медиите заявиха, че ще възстановят една част разрушените в Хитрино къщи напълно (!) безвъзмездно. Те не се задоволиха само с това, но и обявиха, че са открили сметка за събиране на дарения за пострадалите при взрива, в която в началото на кампанията им са постъпили около 50 000 лева.

Да, „благотворителността“ на олигархията нямаше граници, но очевидно това бе стремеж да прави на глупак цял един народ.

Едва ли са много хората в България, които вярват, че капиталистите правят нещо, безвъзмездно. Тези алчни и безскрупулни същества, които повече от четвърт век се хранят с кръвта на народа ни, те ли ще направят услуга на някого и няма да вземат пари за това? Това не е нищо друго освен демагогия, да се очаква добро от тези грабители е проява на висша форма на наивност. При положение, че бяха отпуснати десетки милиони за възстановяване на щетите, изказването на камарата на строителите, че ще строят безплатно в Хитрино е поантата на целият този театър на абсурда наречен „състрадание“, които бе разиграван дни наред от олигархията.

И накрая трябва да отбележим, че както в предишните подобни ситуации народът показа, какво всъщност означават думите състрадание и съпричастност.

Солидарността на народа с жертвите на бедствието в Хитрино е контрапункт на лицемерието и пошлостта на статуквото. Това е ясно доказателство, че народът ни все още не е загубил своите ценности и добродетели. Фактът, че десетки и стотици хора от различни възрасти не се поколебаха и се самоорганизираха за да съберат помощи под формата на дрехи, храни и други материали сам по себе си говори, че народът въпреки безпощадната деградация, оскотяването, гнета и грабежа може да се обедини от една кауза.

Именно тази солидарност трябва да бъде превърната в силата, която да стане грабнакът н една истинска борба за социалните и трудовите права в България.

В заключение може да кажем, че:

1-Отговорни за масовото убийство в Хитрино са капиталистите и техните алчност и жажда за печалба.

2-Олигархията се опитва да прикрие вината си за случилото се. За изкупителна жертва са нарочени машинистите, които всъщност са жертви на това капиталистическо статукво.

3- От тук следва, че няма да бъде оповестена пълната истина за причината за бедствието. Така народът ни отново ще бъде лишен от справедливост и истинските отговорници за страданията, които му бяха причинени няма да бъдат наказани. Няма да има възмездие за 7-те изгорени живи хора. Така, както нямаше възмездие и за останалите подобни бедствия през последните години.

4-Лицемерието и пошлостта на олигархията единствено могат да накарат народът още повече да се отврати от това статукво. Театралната съпричастност на буржоазията не е способна да прикрие вината ѝ за случилото се.

5- Въпреки деградацията и оскотяването народът ни показа истинската солидарност с жертвите на масовото убийство, самоорганизирайки се за да помогне на бедстващите в Хитрино. Чрез тази солидарност народът може да победи своите общи врагове: империализмът и олигархията, които са истинските виновници за неговите страдания.